All Posts by NazrinAmin

Hibah Takaful

Hibah Takaful kenapa anda wajib mahir dan fahamkan bahagian ini. Yang pastinya masih ramai yang belum peka dalam urusan hibah.
Dalam artikel ini lengkap untuk anda memahami secara detail hibah dan apa yang perlu anda lakukan untuk merancang kewangan anda dengan lebih baik bermula pada hari ini..

HIBAH mungkin sesuatu yang asing dan jarang didengar berbanding zakat, wakaf, sedekah atau wasiat. Namun, hibah bukanlah instrumen kewangan baharu dalam Islam.

Menurut undang-undang Islam seseorang itu dibenarkan memberi atau menghadiahkan sebahagian atau seluruh harta kekayaannya ketika dia masih hidup kepada orang lain tanpa sebarang paksaan serta mengharapkan sebarang balasan.

 Pemberian semasa hidup ini dikenali sebagai ‘hibah’ ataupun bermaksud ‘hadiah’. Dalam hukum Islam jumlah harta seseorang yang dapat dihibahkan itu tidak terhad.

Hal ini berbeza dengan pemberian seseorang melalui wasiat yang terbatas pada satu pertiga daripada harta peninggalan dan tidak boleh mewasiatkan harta kepada seseorang waris kecuali dengan persetujuan semua waris yang lain.

Hibah merupakan salah satu langkah yang sesuai digunakan dalam pembahagian harta di kalangan umat Islam iaitu di antara waris dan sesama ahli keluarga.

Hibah telah diguna pakai sebagai konsep tambahan kepada produk-produk takaful yang diamalkan oleh kebanyakan pengendali takaful.

Misalnya melalui produk pelan pendidikan, ibu atau bapa sebagai pembayar caruman (pemberi hibah) dan anaknya merupakan orang yang dilindungi (penerima hibah). Hibah seperti ini diharuskan kerana semua rukun dan syarat dapat dipatuhi.

Selain itu, ada pengendali takaful yang memberikan manfaat dalam bentuk hibah kepada peserta sebagai ganjaran atas kejayaan peperiksaan tertentu yang dicapai oleh peserta.

Hibah jenis ini juga jelas dan adalah tidak bercanggah.

Terdapat juga pelaksanaan hibah menerusi manfaat takaful iaitu waris akan menerima manfaat jika peserta mengalami musibah hingga menyebabkan kematian. Andai kata peserta meninggal dunia, jumlah perlindungan akan dihibahkan kepada waris beliau.

Sebagai contoh, sekiranya seorang suami ingin menghibahkan keseluruhan manfaat takaful kepada isterinya, maka isterinya itu akan mendapat keseluruhan jumlah perlindungan tersebut.

Hal ini kerana penamaan hibah atau pemberian tersebut telah ditentukan ketika peserta masih hidup. Bagi si isteri pula dia menerima manfaat takaful berasaskan konsep hibah bersyarat di mana manfaat tersebut akan diberikan secara terus dan dipindah milik kepadanya setelah suami meninggal dunia dan tidak menjadi sebahagian harta pusaka peserta.

Sebaliknya jika suami yang merupakan peserta melantik isteri sebagai wasi (pemegang amanah), maka tanggungjawab isteri untuk membahagikan wang daripada jumlah perlindungan kepada waris secara faraid.

Bagaimana pula pengagihan harta kepada mereka yang memerlukan tetapi tidak berhak mendapat harta secara faraid ataupun menerusi wasiat?

Sebagai contoh, pemberian harta kepada anak angkat. Pengagihan harta boleh dilakukan melalui pemberian hibah dan mereka akan turut mendapat manfaat daripadanya.

Hibah dapat melancarkan pembahagian harta, merapatkan ikatan persaudaraan dan pertalian kasih sayang dalam masyarakat hari ini.

Sikap saling membantu dan berkasih sayang akan terus terjalin dalam sesebuah keluarga dengan penuh kerukunan walaupun setelah ketiadaan salah seorang ahli keluarga,  terutamanya ketua keluarga yang bertanggungjawab menanggung segala keperluan keluarganya.

Jom kita fahami secara lebih mendalam tentang hibah takaful

Apa Itu Hibah Takaful

Hibah dari segi bahasabemaksud hadiah,hibah takaful pula adalah hadiah (pampasan kematian) yang akan diberikan kepada orang yang tersayang (penama) tanpa wasiat & tidak tertakluk kepada hukum faraid jika pemegang takaful itu meninggal dunia.

 

Apakah Kelebihan Hibah Takaful?

  • Penama adalah penerima mutlak.
  • Pampasan tidak perlu melalui prosedur wasiat atau faraid yang rumit & makan masa yang panjang.
  • Mengelakkan konflik keluarga (perebutan) pampasan,kerana hibah tidak boleh dipertikai & penama akan mendapat pampasan penuh dengan lebih cepat.
  • Penama boleh diletakkan atas nama sesiapa sahaja walaupun individu tersebut tidak berhak dalam faraid.

Hibah Vs Faraid?

Hukum faraid adalah WAJIB.Dengan hibah,pampasan kematian tidak perlu melalui sistem faraid.Berikut ialah cara pengagihan mengikut sistem faraid bagi individu muslim.

Anda wajib Tahu..60 Billion ++ harta orang mati dibekukan. dan apabila berlaku kematian
Semuanya dibekukan & tidak boleh di pindah milik!!

Antaranya usaha penat lelah anda selama ini yang anda ingin beri kepada tersayang spt:

1. Akaun Bank Anda
2. Tabung Haji
3. Rumah
4. Kereta
5. Simpanan
6. KWSP
7. Hartanah
8. Kenderaan samada Kereta/Motor
9. ASB/ASN atau saham-saham
10. Kad Kredit Anda
11. dan Lain-lain

dan yang pastinya semua diataqs bukan hak mutlak pasangan,
ia tertakluk kepada pembahagian harta pusaka(Isteri 1/8 sahaja!)

Baca Selanjutnya mengenai pembahagian harta pusaka mengikut faraid

Dengan hibah takaful anda boleh jadikan sebagai hadiah pemberian sejumlah wang pampasan
kepada seseorang setelah kita meninggal dunia tanpa melalui kiraan faraid dan harta pusaka.

Hutang anda siapa yang akan selesaikan?
Hibah takaful anda boleh menyelesaikan hutang yang ditinggalkan

Bila anda meninggalkan anak isteri tanpa diduga anda boleh tinggalkan aset tunai yang tinggi
untuk yang tersayang tanpa menggunakan simpanan yang sedia ada.

Pembahagian hibah takaful juga anda boleh buat pembahagian mengikut hasrat anda

lihat gambarajah dibawah untuk lebih faham
Anda bijak sekiranya anda dapatkan paling kurang 1 pelan hibah takaful untuk anda dan satu untuk isteri anda dan ia tidak memelukan kos guaman dan mahkamah.

Ia boleh mengelakkan perebutan harta dan ia tidak boleh dituntut oleh waris yang lain

hibah takaful

Sudahkah Anda Membuat Hibah Untuk Keluarga tersayang Anda?

Anda boleh hubungi saya terus untuk set temujanji atau taklimat di jabatan/agensi anda secara percuma!

Bagaimana Hibah Membantu Waris apabila berlaku kematian?

Hibah dapat menyelesaikan masalah-masalah biasa yang dihadapi oleh waris apabila berlakunya kematian seseorang seperti :-

Mengelakkan proses di mahkamah yang panjang dan memerlukan kos guaman
Mengelakkan perebutan harta sesama ahli keluarga kecil dan besar
Hilang minat menguruskan harta si mati memandangkan proses yang pelbagai dan leceh
Bermasam muka sesama ahli keluarga sendiri
Harta tidak dituntut langsung oleh waris
Mengapa perlu gunakan hibah takaful? Jawapan ini sungguh popular tetapi masih ramai yang mengambil ringan soal ini. Selepas dari kematian seseorang, ada beberapa perkara yang perlu disegerakan :-

Hal pengurusan jenazah hingga dikebumikan
Hal pembahagian harta pusaka
Hal penyelesaian hutang-piutang
Bagaimanakah hendak menyelesaikan hal-hal di atas sekiranya waris ketiadaan wang lebih-lebih lagi hal hutang-piutang yang ditinggalkan? Di sinilah wang manfaat yang dihibahkan melalui takaful sangat-sangat membantu! Bayangkan dalam masa kurang dari sebulan, wang manfaat dari sijil takaful telah diterima terus ke akaun penama. Sudah tentulah banyak hal boleh diselesaikan!

Kehidupan dan masa depan keluarga juga terjamin dengan adanya wang manfaat yang telah dihibah terus kepada isteri sebagai contohnya. Tidak perlu proses akuan pindahmilik.

Berapa banyak yang perlu dihibahkan? Hibahkanlah seberapa banyak yang mencukupi untuk keperluan keluarga mengikut kemampuan kita. Seeloknya untuk 10 tahun. Paling tidak pun 3 tahun. Atau selemah-lemahnya kita, hibahkanlah untuk keperluan 1 tahun keluarga kita bertepatan dengan firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 240.

hibah takaful harta pusaka faraid

Jom Sembang Hibah Takaful/Taklimat Percuma Di Jabatan/Agensi Anda?

Call/SMS : NR Agency 013-6711341

Sekiranya tiada jawapan sila tinggalkan SMS “Hibah” ke 013-6711341

 

Kerja Part Time – Jana Income Secara Bisnes Online Hanya kerja part time di rumah

Dengan keadaan ekonomi yang semakin mencabar sekarang ni, sudah pasti anda sedang mencari-cari peluang untuk kerja part time atau cari kerja tambahan di rumah kan? Yelah, boleh juga nak gunakan duit dari kerja part time tadi tu untuk tampung mana yang kurang, lagi-lagi harga barang hampir semua naik. Nak tak nak, kena buat kerja lebih sikit.

Kebiasaannya orang kalau dia nak tambah pendapatan ni, dia akan cuba buat kerja yang tak perlu keluar rumah, kalau boleh buat depan laptop sambil rileks-rileks je kat rumah. Sebab tu ramai yang mula bergiat cari dan buat duit melalui online je sekarang ni.

Jadi, dalam artikel ni, saya akan kongsikan kepada anda 3 kerja part time online yang anda boleh buat tanpa perlu keluar dari rumah dan boleh guna laptop atau handphone je untuk dapatkan duit tambahan.

Mesti berminat nak tau kan?

Jadi tolong baca artikel ni sampai habis ye!

Bisnes Online Sebagai Kerja Part Time

kerja part time

Kerja Part Time dengan Menjual Servis

Salah satu kerja part time yang trending sekarang adalah bisnes online. Sekarang ni tak susah nak tengok orang buat bisnes. Buktinya, try scroll Facebook, mesti ada dalam friendlist anda yang jual atau promote produk di status mereka kan.

Antara bisnes yang anda boleh buat secara online ialah menjual servis. Sebagai contoh, anda mempunyai kemahiran membuat kek, pandai ambil gambar, boleh design website atau logo, anda boleh gunakan status Facebok anda untuk mempromosikan servis yang anda buat. Jangan risau, tak kena bayar pun. Cuma kena pastikan anda tidak menggunakan teknik “spam” seperti tag nama rakan anda banyak-banyak di status. Kalau tak, jangan tanya kenapa ramai yang unfriend anda lepas ni.

Cuba tunjukkan testimoni atau hasil kerja anda yang sebelum ini di setiap status Facebook anda, saya yakin, orang lain akan jadi lebih tertarik selepas melihat hasil kerja anda yang cantik dan berkualiti sekaligus meningkatkan lagi kredibiliti anda sebagai seorang peniaga online yang baru hendak mula berniaga. Minta rakan-rakan yang telah menggunakan servis anda untuk memberikan testimoni kerana ini boleh meningkatkan lagi peluang anda untuk mendapatkan tempahan dan pelanggan baru.

cara membuat website

Kerja Part Time dengan Menjual Produk Fizikal

Kalau anda tengok di group-group bisnes dalam Facebook, pasti anda perasan, ramai yang menjual pelbagai jenis produk seperti produk kosmetik, barangan bayi, pakaian, alat-alat gadget dan pelbagai jenis lagi barangan yang evergreen. Ini menunjukkan bahawa semua produk fizikal tersebut mempunyai permintaan dari pengguna. Jadi, anda tunggu apa lagi, mula ambil langkah sekarang.

kerja part time dengan Bisnes Online di rumah

Cara mudah yang saya boleh kongsikan kepada anda untuk buat duit dengan produk fizikal ialah, anda boleh membuat kajian barangan hot dari website tempatan seperti Lelong.com.my. Seperti yang anda boleh tengok dekat bawah ni, ni antara produk yang tengah laku keras sekarang di lelong.com.my.

kerja part time dengan jual produk fizikal

Okay sebagai contoh, anda nak jual Metal Case Cover Casing tu, harga jual dia, RM19. Anda boleh promote di profile sendiri ataupun buka je satu fanpage dengan nama sebagai contoh “Casing Handphone Murah“. Kemudian dalam tu anda copy je semua gambar yang ada di lelong tadi dan masukkan dalam fanpage anda.

Jangan lupa markup harga dari harga jual tadi. Kalau tadi di lelong, seller tu jual harga RM19. Anda markup la skit, RM20 untuk untung. Jadi di fanpage anda tadi, anda jual RM39 termasuk Poslaju (RM7). RM39 – RM19 – RM7 = RM13 untung bersih. Nanti pandai-pandai la adjust sikit lagi harga kalau nak untung lebih sikit. Tak ada masalah pun.

Kerja Part Time Dengan Menjual Produk Digital

kerja part time dengan jual produk digital di rumah

Anda ada kepakaran dalam bidang tertentu? Contohnya anda mahir dengan cara nak buat bakeri yang pelbagai jenis. Kalau jawapan anda ya, kerja part time ini paling sesuai untuk anda.

Caranya mudah saja, anda cuma perlu menulis panduan bagaimana untuk membuat kek dan roti yang sedap tu dan jual kepada orang lain! Mudah bukan? Kalau nak advance sikit, anda boleh rekod video anda tengah membuat roti atau kek sekali. Baru lagi power!

Untuk pengetahuan anda, dah ramai yang buat duit dengan menjual produk digital. Macam-macam topik yang dah orang tulis, dari 18SX ke panduan buat duit, semua dah ada.

Kalau anda dah ada idea dan dah mula menulis, anda boleh gunakan platform KlikJer.com untuk membantu anda memasarkan dan mempromosikan produk digital anda tadi.

kerja online dengan bisnes online affiliate di rumah

kerja online dengan menjual online di rumah

Kerja Part Time dengan Buat Blog

Bagi anda yang suka menulis, apa kata kalau anda tukarkan hobi suka menulis anda tu kepada satu kerja part time anda? Sambil menulis sambil buat duit.

Eh boleh ke?

Boleh je, tak ada orang cakap tak boleh. Tak try tak tahukan?

Kalau nak bincang buat duit dari blog ni, macam-macam cara boleh buat. Buat review produk, jual iklan, promote produk affiliate & pasang iklan.

Lihat Cara Buat Blog Disini

Buat Review Produk

Biasanya untuk buat review produk ni, kita akan fokuskan kepada produk digital macam contoh ebook panduan atau video tutorial sebab orang memang selalu cari produk digital di Google ni. Boleh je nak buat review produk fizikal, tak ade masalah.

Bila sebut review produk digital, kita tak dapat lari dari komisyen affiliate. Biasanya orang yang tulis review produk digital ni, dia akan ambil komisyen dari owner produk tersebut. Jadi kalau anda rajin menulis, anda boleh je register dengan KlikJer.com dan tulis review produk-produk digital yang ada disitu dan masukkan dalam blog. Mana tahu ada rezeki anda, ada orang beli dari link affiliate anda.

Macam yang anda boleh tengok dekat gambar dibawah ni, penulis blog berkenaan ada membuat review berkaitan sebuah produk yang popular. Dalam artikel penulis, beliau akan meletakkan link affiliate bagi membolehkan beliau untuk mendapatkan komisyen apabila ada diantara pembaca blog beliau membuat pembelian produk tersebut. Sungguh mudah bukan? Cuma tulis review dan promosikan sikit produk tu, orang beli dan anda nikmati komisyen yang dibayar.

Kerja part time dengan buat review artikel bisnes online di rumah

 

Okay tentu anda nak tahukan berapa jumlah komisyen yang dibayar oleh owner produk tadi kan? Jangan terkejut..Masyuk beb!

 

 

Jadi jangan tunggu lagi, mulakan terus langkah anda dan mula menulis!

Jual Iklan

Okay ini khas untuk anda yang mempunyai blog dan visitors yang ramai. Bila visitors anda ramai, anda boleh buka lagi satu cabang buat duit iaitu dengan menjual ruang iklan. Anda boleh caj bagi setiap sebulan dengan harga yang tertentu. Harga juga berbeza mengikut saiz iklan yang ingin dipaparkan. Ada yang caj RM30 sebulan sehingga ratusan ringgit bergantung kepada saiz banner iklan dan juga trafik semasa dari blog anda.

buat blog

Dropship Malaysia – Buat Duit dengan Bisnes Online Tanpa Modal

Dropship, rasanya semua orang pernah dengarkan dan memang sekarang tengah popular istilah dropship ni. Jadi pernah tak anda terfikir, apa tu dropship? Mungkin anda juga ada tertanya-tanya, mudah ke nak buat dropship dan macam mana nak jalankan perniagaan cara macam tu,

Okay nak bagi ringkas, dropship ni sebenarnya salah satu cabang kerja bisnes online yang menguntungkan dan yang paling penting, mudah dan simple!

 

Bisnes online tanpa modal

Bagi anda yang baru berjinak-jinak dalam dunia bisnes, meminimakan modal adalah salah satu daripadanya bukan? Jadi dropship ni, adalah salah satu bisnes tanpa modal! Jana keuntungan tanpa modal sebenarnya tidak mustahil pada dunia zaman sekarang jika kena pada caranya.

 

Kaedah Dropship

Walaupun dropship ni model bisnes tanpa modal, namun ianya tetap memerlukan usaha anda untuk mempromosikan produk tersebut di laman sosial, laman pengiklanan seperti Mudah.my dan sebagainya.

Seperkara yang menarik lagi, anda tidak perlu membeli stok ataupun meyimpan stok di rumah atau di kedai anda. Ambil gambar produk yang disediakan oleh owner produk, iklankan. Terus hubungi supplier produk tersebut bila anda mendapat tempahan dan supplier tu sendiri akan menghantarkan produk tersebut kepada pelanggan anda (COD ataupun PosLaju). Jadi macam mana dengan untung bagi anda, seorang dropshipper? Sebenarnya, anda jual produk tersebut dengan harga pasaran dan untuk bayaran kepada supplier, anda bayar dengan harga agent yang sememangnya lebih murah dari harga pasaran. Menarik kan?

Bagaimana Memilih Produk yang Sesuai Hendak Dijual

1.  Pilih Produk Yang Ada Demand

Anda perlu ingat, tak semua produk sesuai dijual di internet. Mungkin kalau diluar, produk ini hot, tapi di internet produk ini tidak hot.

Antara kaedah yang anda boleh guna test market ialah, dengan membuat survey di status Facebook anda. Teknik ini dikenali sebagai Product Validation. Anda akan cuba mewar-warkan gambar produk tersebut dahulu sebelum mula menjual produk tersebut secara dropship. Banyak syarikat dropship Malaysia yang menawarkan pelbagai jenis produk yang anda boleh pilih dan promosikan di internet.

 

2. Produk Yang Mudah Untuk Dihantar Melalui PosLaju / COD

Untuk memastikan perniagaan tanpa modal anda berjalan dengan lancar, pastikan produk tersebut mudah dihantar.

Salah satu faktor yang anda perlu fikirkan ialah, saiz dan berat bagi produk dropship tersebut.

Malah produk makanan jenis basah perlu dielakkan kerana makan jenis ini mudah rosak dan bukan produk yang sesuai untuk anda jadikan produk jualan.

 

3. Promosi Produk Yang Memberikan Keuntungan Sehingga 25%

Sudah semestinya orang yang berniaga, tujuan utamanya ialah membuat keuntungan.

Tapi anda perlu ingat pepatah Melayu ada mengatakan, “Orang Tamak Selalu Rugi.” Jadi dalam berniaga, anda perlu ingat, jangan markup harga produk dropship anda terlalu tinggi dan ikutilah garis panduan yang diberikan oleh supplier anda agar produk yang anda promosikan tersebut tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah.

Cari juga produk yang boleh memberikan anda keuntungan sehingga 25% dari setiap jualan. Ini supaya ianya dapat memberikan anda motivasi untuk terus mempromosikan produk tersebut disamping menjana pendapat dari internet.

Belajar Dengan Pakar Dropship Malaysia Klik Sini

 

cara membuat website

 

 

Penutup Artikel Kerja Part Time

Sebelum saya menutup artikel kerja part time ini, saya sangat mengharapkan agar anda sebagai pembaca dapat mengambil manfaat dari perkongsian yang saya berikan secara ringkas dalam artikel ini. Ini bukanlah satu panduan yang lengkap cuma saya harapkan sedikit sebanyak dapat memberikan anda motivasi untuk berusaha lebih keras untuk kerja part time anda. Ingat, bisnes online boleh dijalankan dimana-mana jua tak kira pagi, petang atau malam. Yang penting usaha anda. Jangan lupa juga, anda boleh mengaplikasi tips yang saya sharekan pada point Buat Blog untuk menjana pendapatan yang pasif dengan menulis, dan point Dropship Malaysia – Buat Duit Tanpa Modal untuk model bisnes online tanpa modal. Jangan lupa share pada rakan-rakan ye!

Dah abis Baca Artikel Anda Ada RM1 boleh Klik Disini Sekarang Untuk Belajar Easystore Ecommerce Free Trial 3 Bulan

 

1 SAPS Ibu Bapa

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah merupakan kemudahan terbaik untuk ibubapa menerusi zaman serba canggih ini. Dengan saps ibubapa ini membolehkan ibubapa dan guru serta murid berinteraksi 3 hala dengan saps ibubapa ini. sila baca sampai habis..


Apa itu SAPS?

SAPS dikenali sebagai Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah yang diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran untuk menyelesaikan masalah pengendalian data. Dengan adanya sistem SAPS sebagai pusat pangkalan data, masalah boleh dikurang, contohnya insiden konflik data yang pernah berlaku suatu ketika dahulu di bahagian dalaman KPM boleh dielak.

 

cara membuat website

Kepentingan SAPS

Melalui satu sistem yang berpusat, beberapa pihak seperti KPM, JPN, PPD boleh bekerjasama dengan lebih berkesan. Penjimatan masa merupakan kebaikan utama menggunakan sistem atas talian. Guru-guru dan pihak sekolah tidak perlu lagi membuat analisis dan pengiraan secara manual dan menghantarkan maklumat melalui pos lagi. Pihak sekolah hanya perlu membekalkan data ke dalam sistem SAPS NKRA (https://sapsnkra.moe.gov.my/access-denied.php2) , hal ini telah memberi impak yang besar dengan meringankan beban guru-guru dan membolehkan guru-guru dapat memberikan fokus dalam pengajaran.
SAPS ini juga boleh dijadikan penunjuk aras kepada pihak pengurusan melalui analisis TOV ( Take Of Value ), ETR ( Expected Target Result ) dan AR ( Actual Result ) untuk memperbaiki cara pengajaran, seterusnya meningkatkan prestasi murid di sekolah tersebut.

Ibu bapa merupakan golongan kedua yang mendapat kebaikan sistem SAPS. Sistem SAPS IbuBapa (https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa27) membolehkan ibu bapa mengetahui keputusan dan markah peperiksaan anak-anak. Biarpun reka bentuk laman web tersebut tidak begitu senang untuk dipandang, namun kesenangan dan keringkasan penggunaannya masih boleh dikira baik. Dengan memasukkan nombor IC anak-anak, ibu bapa dapat mengetahui keputusan ujian 1, peperiksaan pertengahan tahun, ujian 2, peperiksaan akhir tahun dan percubaan UPSR,PT3 & SPM.

Terdapat penambahbaikan yang ketara pada sistem SAPS terutamanya pada kestabilan mengakses. Disebabkan sistem ini merupakan sistem yang menghubung rapat dengan sistem-sistem yang lain, kadang-kala pengguna perlu tunggu apabila kunjungan serentak ke laman web saps ibubapa dilakukan oleh ramai pengguna.

Bila SAPS IbuBapa Diperkenalkan?

Sistem semakan keputusan peperiksaan online telah diperkenalkan lebih dari 5 tahun. SAPS ibubapa dilancarkan sekitar tahun 2011 lagi. Namun sistem tersebut pada masa itu kurang stabil dan tidak begitu disambut baik pengguna akibat data murid masih tidak lengkap.

Baru-baru sistem semakan keputusan peperiksaan yang dinamakan SAPS Ibubapa ini mula mendapat perhatian dari pihak sekolah, ibu bapa dan murid-murid sendiri kerana dengan beberapa langkah sahaja mereka dapat melihat keputusan ujian dengan tepat. SAPS ibubapa juga dapat merekodkan KDT (kedudukan dalam tingkatan) dan KDT (kedudukan dalam kelas) bagi setiap ujian.

Dengan 4 langkah keputusan peperiksaan dapat dipaparkan dalam saps ibubapa.

  1. Masukkan IC murid
  2. Pilih Negeri dan nama sekolah, tekan semak
  3. Pilih tahun
  4. Klik pada ‘Papar Slip Keputusan’ atau Papar Markah Peperiksaan’

saps-ibu-bapa-keputusan-peperiksaan

 

Untuk mencetak, klik pada butang cetak yang berada di sebelah kiri atas muka surat keputusan.

Guru kelas telah diamanahkan memasukkan markah murid-murid selepas sesuatu ujian, contohnya selapas ujian satu, peperiksaan pertengahan tahun, ujian kedua, peperiksaan akhir tahun dan ujian percubaan UPSR/PT3/SPM. Selalunya pihak sekolah atau guru yang bertanggungjawab akan memberitahu murid dan murid kepada ibu bapa tarikh semakan keputusan dalam sistem online SAPS ibubapa.

Melalui SAPS Ibubapa, penjaga dan pihak sekolah dapat melihat prestasi murid dalam masa sepanjang tahun dengan lebih jelas. SAPS Ibubapa dikatakan telah menyebabkan tekanan kepada murid-murid sebab penjaga kini dapat ketahui keputusan peperikasaan anak-anak dengan menggerakkan hujung jari dengan teknologi internet.

6 Kebaikan Penggunaan SAPS IbuBapa

Ibu bapa selalu salah faham bahawa teknologi itu akan mendatangkan lebih banyak keburukan terhadap anak-anak. Tetapi mereka tidak sedar bahawa teknologi boleh membantu dalam perkembangan prestasi anak mereka. Salah satu usaha daripadanya ialah kewujudan sistem SAPS IbuBapa yang merupakan penyemak keputusan atas talian.

SAPS IbuBapa merupakan kaedah atau alat yang terkini diwujudkan bagi ibu bapa melihat keputusan peperiksaan sekolah anak mereka secara atas talian. Sistem ini berfungsi dengan mudah, ibu bapa boleh mendapat keputusan anak mereka hanya dengan mengisi nombor kad pengenalan anak. Sistem SAPS IbuBapa akan terus memaparkan keputusan peperiksaan tersebut serta merta untuk dirujuk.

Ramai ibu bapa berpendapat dimana kaedah ini adalah kurang hormat terhadap anak-anak. Anak mereka mungkin tidak mahu melihat keputusan peperiksaan mereka dipaparkan. Namun hal ini seharusnya tidak perlu dibimbang oleh ibu bapa. SAPS IbuBapa ini sebenarnya mempunyai lebih banyak kebaikan berbanding keburukan.

  1. Pemantauan prestasi anak-anak

    Kebaikan yang paling besar adanya sistem SAPS IbuBapa ini adalah bagi peluang ibu bapa mengikuti prestasi anak mereka. Ramai ibu bapa sebenarnya langsung tidak tahu keadaan anak mereka berada di sekolah. Mereka hanya sedar apabila diberitahu oleh guru mata pelajaran pada hari permuafakatan. Hal ini juga menyukarkan komunikasi dan kerjasama antara ibu bapa dengan guru, kerana ibu bapa tidak dapat mengikuti perkembangan pencapaian anak mereka dari semasa ke semasa.

Namun masalah ini dapat diselesaikan dengan wujudnya sistem SAPS IbuBapa. Ibu bapa diberi peluang mengikuti dan memantau prestasi anak mereka. Juga memudahkan sesi komunikasi ibu bapa dengan guru mata pelajaran tentang masalah yang dihadapi oleh anak mereka. Dengan ini, masalah pelajar dapat dikesan dengan mudah dan dapat diberi bantuan daripada dua pihak untuk menyelesaikannya.

  1. Kawalan terhadap setiap keputusan peperiksaan

    Seperti yang dimaklumkan, matlamat sistem saps ibubapa ini diwujud adalah untuk memudahkan ibu bapa melihat pencapaian peperiksaan anak mereka. Kewujudan sistem ini mungkin menimbul perasaan takut anak-anak, sebab risau prestasi di sekolah tidak mencapai permintaan ibu bapa. Sebelum ini, mereka akan cuba menyorokkan kertas ujian daripada ibu bapa jika mendapat keputusan yang tidak memuaskan. Hal ini akan menyebabkan keputusan anak mereka semakin teruk kerana kurangnya kawalan ibu bapa. Dengan adanya SAPS IbuBapa, ibu bapa boleh mendapat tahu setiap keputusan peperiksaan.

SAPS IbuBapa boleh digunakan untuk menyemak keputusan pelajar dari sekolah rendah hingga sekolah menengah, kecuali peperiksaan besar seperti UPSR, PT3, SPM, STPM. Dengan SAPS IbuBapa, ibu bapa boleh mengetahui pencapaian anak secara terperinci. Pencapaian pelajar akan dianalisis dan dipaparkan bersamaan dengan nilai gred purata, gred setiap subjek, kedudukan pencapaian dan sebagainya.

  1. Terlibat dalam perkembangan prestasi anak

    Selalunya pelajar akan menumpulkan perhatian dalam kelas semasa sesi pembelajaran. Tetapi ada masanya pelajar tidak dapat memahami dengan sepenuhnya apa yang diajar oleh guru. Jadi ibu bapa bermain peranan yang penting dalam membantu anak mereka dalam mengatasi masalah ini.

Dengan bantuan SAPS IbuBapa, kemerosotan pencapaian anak dapat dikenalpasti. Ibu bapa boleh menghubungi guru mata pelajaran tersebut untuk sama-sama membincangkan penyebab kemerosotan keputusan peperiksaan. Kerjasama antara ibu bapa dengan guru diperlukan untuk sama-sama menyelesaikan masalah anak mereka. Dengan ini, pelajar dapat mengharungi masalah tersebut dan meningkatkan prestasi dalam pembelajaran.

  1. Kerjasama antara ibu bapa dan guru

    Dalam SAPS Ibubapa NKRA, terdapat satu fungsi yang dapat memudahkan komunikasi antara ibu bapa dan guru. Ibu bapa boleh memberitahu guru mata pelajaran jika terdapat salah letak markah atau masalah-masalah yang lain. Hanya dengan meninggalkan komen, guru akan dapat lihat dan bertindak untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Apabila komunikasi antara ibu bapa dan guru menjadi lebih senang, hal ini dapat memudahkan banyak perkara. Dengan cara ini, ibu bapa tidak perlu sentiasa merisau tentang pembelajaran anak mereka. Guru akan membuat keputusan dan bertindak dengan sesuai dalam sesi pengajaran agar memuaskan hati ibu bapa.

  1. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan anak

    Satu fenomena yang selalu berlaku dalam setiap keluarga ialah, ibu bapa mahu anak-anak mengejar kerjayaan dalam sesuatu bidang tertentu. Hal ini akan memberi tekanan kepada anak-anak jika mereka ada fikiran yang lain. Sebagai contoh, ibu bapa inginkan anak menjadi seorang doktor, namun anak mereka lebih suka dalam bidang sastera. Jadi anak mereka terpaksa masuk ke aliran sains untuk memuaskan hati ibu bapa. Hal ini akan menyebabkan keupayaan anak tersebut disekat dan menjejaskan prestasi pembelajaran.

SAPS IbuBapa boleh membantu ibu bapa dalam mengenalpasti kekuatan dan kelemahan anak mereka. Ibu bapa akan dapat tahu jika pencapaian anak mereka lebih bagus dalam sesetengah subjek. Pada masa yang sama, mereka tidak patut memaksa anak mereka mengambil subjek yang tidak mampu menangani. Ibu bapa harus memberi galakan kepada anak-anak mengenai impian anak mereka sendiri.

  1. Pelajar akan belajar lebih bersungguh-sungguh

    Ibu bapa harus ingat bahawa anak-anak akan belajar lebih bersungguh-sungguh, jika mereka tahu ibu bapa mereka menggunakan SAPS IbuBapa. Anak-anak tidak mahu keputusan mereka yang kurang memuaskan dilihat oleh ibu bapa. Untuk memastikan tidak mengecewakan hati ibu bapa, mereka akan lebih berusaha mengulang kaji pembelajaran.

Ibu bapa harus memberi ruang dan motivasi untuk anak-anak agar mereka tidak merasa tertekan. Dengan ini, mereka akan dapat keputusan peperiksaan yang lebih cemerlang kerana tiada tekanan yang pengaruhi mereka.

Kelebihan SAPS kepada ibu bapa dan guru

Dengan kelebihan teknologi jalur lebar, murid-murid tidak berdaya lagi untuk menipu markah peperiksaan dengan mengubah markah ujian mereka pada slip atau buku keputusan. Namun ia bukannya kelebihan atau tujuan utama SAPS ini diperkenalkan. Sebenarnya SAPS telah mula berfungsi lebih dari 5 tahun bagi kebanyakan ibu bapa yang baru menyedari kewujudan aplikasi online ini mulai tahun 2017. Tahun 2017 makin menampakkan populariti aplikasi SAPS sebab KPM menugaskan pihak sekolah dan guru kelas mengemaskini data murid di SAPS agar murid serta ibu bapa boleh mengetahui keputusan ujian dengan internet selepas pemarkahan siap. Aplikasi yang diwar-warkan ini telah mendatangkan beberapa kebaikan yang ketara kepada ibu bapa, guru dan murid-murid itu sendiri.

Kelebihan aplikasi SAPS kepada ibu bapa

Ibu bapa boleh mengetahui perkembangan pembelajaran murid dengan menyemak markah peperiksaan anak-anak di sekolah. Biarpun peperiksaan hanyalah salah satu cara untuk mengenalpasti akan prestasi seseorang murid, namun penelitian yang kerap terhadap markah seorang murid sememangnya suatu cara yang berkesan untuk mengetahui tingkah laku murid tersebut.

Dengan kewujudan SAPS Ibubapa, penjaga bukan sahaja boleh membuat semakan online dengan kerap, malah mereka dapat membuat analisis dengan melihat kepada markah ujian-ujian yang lepas sepanjang tahun. Ibu bapa boleh mengetahui kekuatan dan kelemahan anak-anak dengan merujuk kepada subjek-subjek yang mendapatkan markah yang rendah, lalu dapat mengenalpasti manakah subjek yang perlu diberikan tumpuan yang lebih.

Kelebihan aplikasi SAPS NKRA kepada guru

Guru kelas yang ditugaskan untuk memasukkan data diharapkan sabar dengan rutin yang katakan ‘extra work’ ini. Bagi guru-guru yang tidak begitu mahir komputer, kerja-kerja yang berkaitan dengan sistem-sistem atas talian ini mungkin akan menyebabkan ketidakselesaan. Tambahan sistem yang direka pihak kerajaan ini selalunya tidak begitu mesra pengguna.

Guru-guru perlu menyedari suatu hakikat iaitu bidang pengajaran perlu juga ada elemen inovasi, agar generasi yang lebih cemerlang dapat dilahirkan. Segala usaha yang berkaitan dengan penggunaan ICT selama ini adalah untuk menambah baik proses pengajaran. Dengan adanya sistem yang tersusun, barulah tenaga pengajar tidak akan tenggelam mengendalikan kerja-kerja menyediakan dokumen, sebaliknya boleh fokus dalam meningkatkan mutu pengajaran.

Selain kebaikan SAPS ini sebagai alat memudahkan penghantaran maklumat digital, SAPS juga membolehkan guru-guru membuat analisis peperiksaan dengan lebih berkesan. Guru-guru hanya perlu memasukkan markah ke dalam sistem. Analisis bukan sahaja boleh dibuat mengikut markah setiap subjek, malah guru boleh melihat secara menyeluruh prestasi sepanjang tahun atau prestasi sepanjang pertengahan tahun. Ini amatlah berguna bagi seorang guru subjek untuk mengetahui tahap penguasaan murid tertentu dan dapat memberikan komen yang berkesan apabila bertemu dengan ibu bapa tersebut. Tidak seperti yang dahulu, ibu bapa menghadiri hari pengambilan buku keputusan dan guru kelas hanya mengulas sepatah dua kata kepada mereka sahaja. Data dari SAPS ini mampu memberikan sesuatu secara tepat dan menyeluruh untuk mengetahui tahap pencapaian seorang murid.

Dua sistem yang disediakan oleh KPM ini perlu dihargai ibu bapa dan guru, kerana kemudahan ini membuka jalan kepada penambahbaikan kualiti pengajaran, sama ada di peringkat sekolah atau di rumah.

Lihat

 

 

3 Cara Membuat Blog – Khas Untuk Newbie!

Okay sekarang ni, anda nak mulakan dan nk tahu cara membuat blog kan? Jangan risau, dalam artikel ni, saya akan kongsikan cara membuat blog, khas untuk anda yang masih sedang tercari-cari panduan cara membuat blog.

Ya, saya tahu ramai diluar sana, tercari-cari panduan untuk mula membuat blog sebab bagi sesetengah orang, untuk membuat blog, adalah satu masalah besar bagi mereka.

Jangan risau, dalam artikel cara membuat blog ini, anda tak perlu:

  • Belajar coding (HTML, CSS atau segala benda tu)
  • Pening-pening nak baca artikel yang boring dan panjang

Cuma apa yang akan berlaku lepas ni, selepas baca artikel ni:

  • Anda akan terus take action!
  • Tak sangka semudah ni je nak buat blog

Dalam artikel ini, saya akan bimbing anda untuk buat blog pertama anda dalam 5 langkah yang mudah.

 

cara membuat website

Langkah-langkah & step mudah cara membuat blog:

Artikel cara membuat blog ni ditulis untuk membantu bagi memulakan blog pertama anda. Berdasarkan pengalaman saya selama 10 tahun dalam bidang website dan blog, kebanyakkan orang mebuat silap semasa mula-mula membuat blog. Bila anda sudah tersilap memulakan langkah, saya risau anda akan tiada motivasi untuk terus menguruskan blog anda.

Sebelum Kita Mula saya tunjuk cara Membuat Blog…

Tentukan topik utama blog anda dahulu!

Benda yang paling penting sekali, anda kena tentukan dulu topik apa yang anda hendak tulis di blog. Tak semua topik sesuai ditulis di blog.

Penting sekali untuk anda buat kajian tentang topik yang hangat dan mempunyai carian yang tinggi di Google.

Kenapa kita pentingkan carian yang tinggi di Google?

PELAWAT!

Anda tak dapat nafikan tentang ini, sebab kalau anda tulis blog tapi tiada yang baca blog anda, mesti anda rasa down untuk menuliskan?

Blog anda tu umpama blog syok sendiri.

Selain itu dengan adanya pelawat (kalau dalam istilah blogging, kita panggil?strong>traffik), anda berpotensi untuk menjana pendapatan dengan blog anda juga.

Formula mudah untuk perkara ni anda boleh lihat dibawah:

Pelawat Ramai = Lebih Banyak Sumber Pendapatan

Sebab tu kalau anda lihat, blog atau website yang mempunyai pelawat yang ramai, mereka memasang iklan hampir di setiap penjuru blog.

Kerana dengan adanya pelawat, pendapatan mereka datang dari sewaan iklan?individu atau syarikat kecil) dan paparan iklan 3rd party seperti Google Adsense.

Jadi pastikan sebelum anda bermula, tentukan dulu topik apa yang anda hendak kongsikan.

Saya share sikit beberapa topik yang sesuai dan hot untuk dijadikan pilihan:

  • Kesihatan
  • Kewangan
  • Pelaburan
  • Online bisnes
  • Gadget / Teknologi
  • Emas / Perak
  • Cara buat duit online

Jadi saya harap anda sudah ada idea yang boleh untuk anda kembangkan dalam blog nanti. Jangan risau, terus ambil tindakan. InsyaAllah, anda boleh!

Anda boleh dapatkan idea untuk buat blog anda dari artikel idea perniagaan dari rumah

Okay jom kita mulakan dengan langkah-langkah buat blog sendiri.

Langkah 1: Pilih blogging platform yang terbaik (WordPress)

 


Sebelum anda peningkan kepala anda dengan design blog anda, pertama sekali anda perlu pilih blogging platform mana yang anda nak guna.

Kalau nak diikutkan terlalu banyak pilihan yang anda boleh pilih. Contoh bloggin platform yang ada, WordPress, Tumblr, Blogger dan lain-lain.

cara membuat blog apa platform terbaik untuk buat blog

Tapi, kalau anda tanya saya sendiri, yang mana paling bagus dan terbaik untuk blogging, saya sarankan anda untuk gunakan WordPress, bayangkan terdapat 72 juta pengguna aktif yang menjadikan WordPress sebagai pilihan mereka.

Anda nak tahu?kenapa WordPress menjadi pilihan ramai?

  • Ianya PERCUMA kepada semua (ada theme dan plugin percuma, tak semua blogging platform ada offer macam ni)
  • Sangat mudah untuk setup
  • Ianya SELAMAT, WordPress sentiasa menjalankan update bagi memastikan semuanya selamat dari ancaman hacker dan ancaman lain. Jadi jangan risau, blog anda akan selamat sekiranya menggunakan WordPress. NASA dan kebanyakkan blog universiti di luar negara menggunakan WordPress.
  • Ianya sangat mudah untuk DIUBAHSUAI.?Terdapat ribuan theme dan plugin yang percuma yang anda boleh gunakan untuk blog anda. Malah yang berbayar pun banyak juga. Jadi boleh la pilih mana yang sesuai.

 

Macam mana cara membuat blog dengan blogging platform yang lain? Tak okay ke? Yang lain-lain juga okay, cuma tak ada yang boleh offer sama macam yang WordPress offer. Dari segi fleksibliti untuk modified blog dengan theme dan plugin, hampir tak ada yang dapat menandingi. Jadi tanpa ragu-ragu, pilihlah WordPress, lagi-lagi kalau anda masih baru dalam dunia blogging ni.

 

Mencari domain name dan web hosting provider

Sebelum kita nak ada blog yang boleh berfungsi, kita perlukan perlukan domain name dan hosting.

Dibawah ni saya share sikit apa itu domain name dan web hosting.

Domain name? Okay sekarang kita dah masuk ke bahagian yang paling best. Cari nama untuk blog anda! Ini adalah alamat bagi blog anda, yang orang lain boleh gunakan untuk akses ke blog anda. Seperti contoh, domain bagi enjin carian Google ialah www.Google.com. Manakala domain bagi laman sosial paling popular, Facebook ialah, www.Facebook.com. Untuk blog anda, anda boleh pilih nama yang sesuai dengan apa yang anda nak tulis. Contohnya, ResipiMasakanMelayu.com. Kos bagi sebuah domain biasa RM40+/tahun. Tapi kalau anda ikut je apa yang saya tulis dalam artikel ni, saya akan tunjukkan kepada anda macam mana nak dapatkan domain dengan harga yang lebih murah.

 

Web hosting Ini merujuk kepada rumah bagi blog anda dan kandungan blog anda. Tanpa web hosting, anda tidak boleh menggunakan domain. Anda cuba bayangkan hosting ni seperti hard drive komputer anda, yang mana ianya menyimpan semua kandungan blog anda (imej, blog post, plugin dan lain-lain). Kos untuk hosting ni bergantung kepada plan yang anda pilih dari hosting provider anda.

 

Dimana saya boleh dapatkan domain name dan hosting ni?

Bila kita bercakap mengenai hosting, ada dua perkara yang anda perlu perhatikan.

  • Kelajuan page load – Purata masa yang diambil untuk blog anda loading.
  • Uptime – 99.9% tak cukup sebenarnya. Anda kena usaha cari web hosting yang betul-betul stabil.

Terdapat ratusan penyedia web hosting di dunia ni. Mungkin tak salah kalau kata ribuan. Masing-masing ada menawarkan servis (domain+hosting) dengan harga yang lebih kurang. Tapi bagi memastikan blog yang bakal kita buat ni stabil dan boleh diakses bila-bila masa (tak ada downtime), saya cadangkan anda melanggan dari syarikat-syarikat besar seperti Bluehost, iPage, Godaddy dan lain-lain.

There are hundreds of different web hosting providers.They all offer you a similar service (domain + hosting) with a similar price, but since I抳e dealt with燼nd monitored many famous and recommended web hosting companies like Bluehost, iPage, Godaddy etc?

Saya nak cadangkan, anda langganlah dari www.HostGator.com untuk domain dan web hosting.

Nak tahu kenapa? Tak ada yang boleh lawan HostGator untuk kelajuan blog loading dan uptime :

Cara Membuat blog - cara lajukan website atau blog wordpress

HostGator tidak pernah mengecewakan pengguna, selain dari servis yang terbaik, HostGator juga sangat mudah untuk digunakan dan sangat sesuai untuk anda yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogging.

Tapi andai kata, nak gunakan servis web hosting yang lain, tak ada masalah, tapi pastikan web hosting tersebut laju, stabil dan menawarkan unlimited storage dan bandwith. Kenapa perkara ni penting? Sebab kita tak nak blog tersebut berhadapan dengan masalah pada masa akan datang.

 

Selesai sudah untuk asas bagi blogging platform, sekarang anda perlu mulakan langkah pertama anda! Okay untuk langkah seterusnya kita akan teruskan dengan cara untuk setup blog dan jadikan blog tersebut berfungsi.

Langkah 2: Setup blog dengan menggunakan domain sendiri?(self-hosted WordPress)


Kalau anda tidak mepunyai hosting atau domain lagi – Okay jangan risau, saya nak tunjukkan cara untuk daftar blog anda sekarang.

Selepas selesai langkah 2 ini, anda akan ada sebuah blog yang menggunakan domain anda sendiri. Wow, tak sabar kan hehe

 

 

 

1.Pergi ke www.HostGator.com dan klik “Get Started!”.

cara membuat blog - cara dapatkan domain name untuk blog wordpress

2. Pilih pelan hosting

Selepas tu anda akan dibawa ke page baru seperti dibawah:

Cara membuat blog - cara pilih pakej hosting terbaik untuk blog wordpress

Pilih pelan yang sesuai dengan anda, macam yang anda boleh tengok diatas. Anda boleh pilih pelan yang paling sesuai dengan bajet anda. Kalau anda tanya saya, saya syorkan anda ambil “Baby Plan” kerana anda anda boleh menggunakan banyak domain pada pelan ini berbanding “Hatchling Plan” (hanya satu domain sahaja dibenarkan).

Kalau dah buat keputusan, terus klik pada butang “Sign Up Now!“.

3. Pilih domain name anda dan hosting

Untuk memilih domain name pastikan anda memilih dan membuat senarai semak berikut sebelum mendaftarkannya:

  • Pastikan domain ada kaitan dengan topik blog anda
  • Elakkan mempunyai nombor (Contoh ResipiMasakan2018.com)
  • Ringkas, Tepat dan Padat
  • Gunakan domain extension yang popular seperti .com, .net atau .info (bergantung kepada anda)
  • Hindarkan penggunaan simbol (-)

 

cara membuat blog - cara untuk dapatkan domain name blog wordpress

Merujuk gambar diatas, anda boleh masukkan nama domain pilihan anda disitu.

cara membuat blog - pilih pelan hosting terbaik untuk wordpress blog

Kemudian kita teruskan dengan “Choose a Hosting Plan”. Pada ruangan billing cycle, anda boleh memilih untuk membayar selama 1 tahun terus bayar secara bulanan. Yang pasti, harga bayaran untuk per tahun lebih murah berbanding harga per bulan.

Selain itu anda juga perlu masukkan username dan Security PIN untuk menyelesaikan proses pendaftaran ini.

4. Masukkan info pembayaran

cara membuat blog - cara beli dan bayar hosting wordpress blog

Masukkan butiran peribadi anda disini. Boleh buat pilihan nak bayar guna?strong>kad kredit, kad debit atau PayPal.

5. Servis tambahan

caramembuat blog - cara pasang secure socket layer ssl pada blog wordpress

Tak perlu pilih apa-apa dari sini, teruskan kepada nombor 5. Kita cuba berjimat sebanyak mungkin untuk kali pertama ni.

6. Buat pembayaran

Seperti yang anda boleh tengok pada gambar diatas,?strong>Amount Due anda ialah $11.95?/strong>atau dalam Ringgit Malaysia RM47.53. Ini adalah contoh untuk anda yang ingin mendaftar dengan syarikat hosting HostGator.com. Kalau anda inginkan lebih banyak penjimatan anda boleh gunakan syarikat hosting tempatan seperti Exabytes?

7. Login ke akaun anda dan install WordPress

cara membuat blog - cara access ke akaun blog wordpress

Setelah anda berjaya masuk ke ruangan?strong>control panel?/strong>(semua butiran login anda boleh rujuk pada email), sekarang tibalah masanya untuk memasang (install) WordPress. Jangan risau, mudah saja, semudah satu klik!

  • Login ke control panel Hostgator
  • Pada bahagian atas klik Build a New WordPress Site?(rujuk gambar dibawah)

cara membuat blog wordpress cara setup blog melalui cpanel

 

Selepas and klik pada link tersebut anda akan dibawa ke halaman ini:

cara membuat blog install dan cara pilih domain untuk blog wordpress

Pilih domain yang anda telah dapatkan tadi dan klik?strong>next.

cara membuat blog setting wordpress blog post

Setelah itu, masukkan butiran yang diminta.

  • Blog Title?/strong>(nama bagi blog anda, seperti contoh Resipi Masakan Melayu)
  • Admin User?/strong>(username)
  • First Name & Last Name?/strong>(nama anda)
  • Admin Email?/strong>(email peribadi anda sekiranya anda terlupa username atau password, anda boleh gunakan email untuk reset kembali)

Terus klik?strong>Install?/strong>dan setelah selesai, anda boleh login dengan?strong>Password?/strong>yang diberikan.

cara membuat blog cara cepat install

8. Login ke blog anda

Untuk login ke blog anda, anda boleh terus klik pada link selepas proses installation tadi ataupun menggunakan “Admin URL“.

Admin URL ini ialah, URL untuk ke ruangan admin blog anda. Ini adalah contoh Admin URL, www.yourblog.com/wp-admin (dimana 搚ourblog?ini ialah domain name anda).

 

Langkah 3: Mendesign blog anda

Menukar Design Blog Anda (Layout dan Theme)

WordPress menggunkan template yang dikenali sebagai “Theme” untuk merujuk kepada paparan blog anda. Untuk menukar paparan blog anda, anda cuma perlu menggunakan theme baru.

Sekiranya anda memerlukan theme yang baru dan nampak lebih profesional anda boleh mendapatkannya di?a href=”http://Themeforest.net”>Themeforest.net

 

 

Ini caranya untuk anda cari dan install theme yang anda minati:

Bila anda login buat pertama kali, ini adalah dashboard atau admin panel yang anda akan lihat:

 

cara membuat blog dash board wordress blog

 

Klik pada ruangan Appearance?pada WordPress sidebar, dan klik pada Themes? Apabila halaman baru keluar, klik “Add New” yang terletak pada sebelah atas. Butang paling besar sekali tu untuk memulakan proses mencari theme baru.

Theme “Twenty Seventeen” sudah diinstall di WordPress anda, ini adalah theme default bagi blog baru.

cara membuat blog dan cara pilih theme wordpress blog

 

Sekarang anda akan dapat lihat tab seperti?strong>featured, popular , dan?strong>latest. Tak lupa juga Feature Filter?dan search bar.

cara membuat blog theme terbaik untuk blog

Okay sekarang ni saya dah jumpa theme yang saya berkenan,?strong>SEOPress. Klik je dekat butang?strong>Install?/strong>dan klik butang?strong>Activate. Okay selesai!

cara membuat blog seo pilih seo theme terbaik

Mengkonfigurasi blog anda supaya mesra enjin carian

Terdapat beberapa perkara yang anda perlu lakukan untuk menjadikan blog anda mesra enjin carian. Anda perlu tahu, enjin carian seperti?strong>Google?strong>tidak menyukai dua perkara:

i. URL

URL yang tidak tersusun dan berserabut -?em>http://yourblog.com/2012/04/topik-c/author-admin/cara-masak-ayam-goreng. URL yang lebih baik?em>http://yourblog.com/cara-masak-ayam-goreng

Nampak tak bezanya? URL yang mula-mula mempunyai informasi yang tidak berkaitan dan yang satu lagi, URL yang pendek, kemas dan padat.

Bagi memastikan link anda lebih kelihatan kemas, anda boleh terus ke ruangan Settings?-> Permalinks?dan gunakan setting berikut:

cara membuat blog setting post permalink

 

ii. Spam comment – Sebenarnya mana-mana blog atau website tidak boleh lari dari masalah komen spam ni. Biasanya orang buat komen spam ni untuk minta orang lain layari website mereka atau untuk mengiklankan servis atau produk.

Untuk mengelakkan masalah ini, anda perlu menyelia komen yang ditinggalkan di blog anda. Untuk hal ini, anda perlu ke?strong>Settings?-> Discussion?/strong> dan pilih dua pilihan ini.

 

2. Spam comments ?Unfortunately, lots of people want to leave automate spam comments on your blog. They do that for a couple of reasons ?to get people from your blog to their blog and to advertise their services/products.

 

cara membuat blog cara ubah comment pada wordpress blog

 

Langkah 4: Menambah/Menulis Blog Posts dan Pages


Okay sekarang ni, anda sdah mempunyai sebuah blog WordPress yang berfungsi dan menggunakan domain sendiri. Anda juga sudah menggunakan theme yang anda minat. Tahniah! Anda dah buat banyak perkara sekarang dan pastinya anda tak sabar untuk langkah seterusnyakan?

Okay dalam langkah ini, saya akan kongsikan kepada anda macam untuk menulis blog post pertama anda dan beberapa tips untuk menulis blog post.

Pada langkah ini, saya akan tunjukkan kepada anda..

  • Macam mana nak menulis post di WordPress
  • Macam mana nak tambah gambar, link dan format text yang digunakan
  • Beberapa tips dan trik yang anda boleh gunakan untuk menulis post yang menarik

Menambah Post Baru

Untuk menambah post baru, klik pada “Posts” (bahagian kiri) dan kilik pada “Add New”.

 

cara membuat blog buat artikel seo untuk blog wordress

Anda boleh memasukkan tajuk pada ruangan paling atas sekali. Kemudian pada ruangan bawah pula, adalah ruangan untuk artikel.

Setelah anda menulis artikel anda ada?strong>dua pilihan, PERTAMA, anda boleh save artikel anda tadi sebagai draft dengan menggunakan fungsi?strong>Save Draft. Ini sesuai jika artikel itu perlu ditambah lagi bilangan patah perkataan atau anda ingin menyemak artikel tersebut sebelum anda menerbitkannya di blog. KEDUA, anda boleh terus terbitkan artikel (blog post) ini sekiranya semuany sudah lengkap dengan menggunakan butang?strong>Publish.

Setelah anda menerbitkan (Publish) post anda, anda boleh melihat semua post baru di bahagian “All Posts” dan anda boleh mengedit mana-mana post disitu.

 

Mari saya kongsikan macam mana anda boleh gunakan ruangan menulis post ini:

Menambah Gambar

Untuk menambah gambar ke dalam post anda, klik pada butang “Add Media” pada bahagian kanan.

Tip: Pastikan gambar atau video yang anda ingin muatnaik tidak terlalu besar supaya tidak memakan disk space hosting anda.

 

cara membuat blog - cara letak gambar dalam blog post

 

Kemudian pilih gambar yang ingin dimuatnaik.

cara membuat blog

Masukkan gambar yang dimuatnaik ke dalam post

cara membuat blog cara masukkan file ke wordpress blog

Okay dah selesai untuk cara memasukkan gambar ke dalam post.

Memasukkan Link Ke Dalam Post

Memasukkan link (hyperlink) ke website adalah salah satu cara untuk berkongsi maklumat menarik.

Jadi untuk memasukkan link ke dalam post anda, klik pada ikon yang kelihatan seperti “rantai” di ruangan atas.

 

cara membuat blog cara buat hyperlink dengan wordpress blog

Setelah anda klik pada ikon tersebut, anda boleh masukkan link ke blog lain seperti gambar dibawah:

cara membuat blog cara buat external link melalui wordpress blog

Kalau untuk yang lebih advance sedikit, anda boleh kilik pada ikon “setting” (sebelah kanan sekali, selepas ikon anak panah).

Di ruangan ni, terdapat beberapa perkataan yang perlu anda ketahui.

  • URL adaalah alamat website / blog yang anda ingin kongsi. Pastikan anda memasukkan sekali 揾ttp://?sebelum “www.” Kalau tak nanti link anda akan rosak.
  • 揕ink Text敔 ni merujuk kepada teks yang anda ingin tulis untuk menarik perhatian orang klik ke link tersebut. Sebagai contoh “Klik Sini” atau sebagainya yang sesuai.
  • 揙pen link in a new window/tab?/strong>爾 pastikan anda pilih yang ni untuk memastikan pelawat tidak meninggal blog anda. Link ke website lain akan dibuka pada tab baru.
  • Jika anda nak linkkan dengan post atau page yang telah ada,燼nda boleh gunakan ruangan “Search” ini untuk mencari post atau page yang anda dah siapkan dan klik padanya untuk linkkan dengan teks tadi.

Akhir sekali, klik pada “Add Link”, dan link yang anda tambah sebentar tadi akan berfungsi.

cara membuat blog cara buat hyperlink di blog wordpress

 

Menambah Headers & Mengedit Teks

Menggunakan headers dan bolding sebenarnya satu langkah yang bijak ketika menulis post kerana ianya memudahkan pembaca membaca artikel yang anda tulis.

Selain itu juga, ianya juga bagus untuk SEO (Search Engine Optimization) bagi blog anda. Untuk bacaan lanjut boleh KLIK SINI.

Menambah Headings (Header)

Untuk menambah aheading, klik pada menu yang berada di sebelah kiri toolbar.

cara membuat blog setting h1 h2 h3 h4 h5 pada blog wordpress

Cara penggunaan Heading dalam penulisan artikel:

  • Heading 1 – Gunakan sekali sehaja dalam post anda (biasanya pada permulaan artikel)
  • Heading 2 / Heading 3 – Digunakan selepas Heading 1, bagi sub-tajuk atau topik kecil.

Tip: Anda juga boleh menghighlight perkataan yang anda inginkan didalam post anda, kemudian klik pada menu seperti diatas dan pilih format yang inginkan (Heading 1 – Heading 6).

 

Menggunakan Fungsi Fonts

Anda boleh menggunakan fungsi?strong>bold, italicize, underline?/strong>dan menukar warna teks artikel anda.

cara membuat blog cara link ke blog lain

  • 揃?untuk bolding
  • 揑?untuk italics
  • ?u>U?untuk underline your text
  • ?u>A?akan membuka dropdown menu dimana anda boleh memilih warna font

Kalau anda dah biasas dengan Microsoft Word, pastinya ini bukan sesuatu yang baru bagi anda. Saya jamin!

Langkah 5:Mula Kembangkan Blog Anda


Untuk pengetahuan anda, ini adalah bahagian yang sukar dan ramai yang menyerah kerana blog yang mereka buat tidak mempunyai pembaca. Sekarang anda sudah berjaya setup blog anda, dan sudah mengetahui beberapa perkara asas (bagi saya sudah memadai untuk anda untuk uruskan blog), sekarang tibalah masanya untuk menjadikan blog anda berjaya (dengan erti kata mempunyai trafik = pelawat yang membaca blog).

Bila anda dah mahir cara membuat blog sendiri mesti Nak blog masuk dalam carian Google betul tak?

Okay anda mesti tertanya-tanya macam mana nak masukkan blog ke dalam enjin carian Google kan?

Part ni mudah je sebenarnya, anda cuma perlu submit URL anda ke Google.

Boleh ikuti langkah-langkah dibawah ni:

  1. Buka Google.com dan masukkan?”submit url to google” ke dalam carian.
  2. Masukkan URL blog anda ke ruang yang disediakan.

cara membuat blog submit ke google blog anda

3.?Klik butang “Serah / Submit”.

4. Dalam masa 24 jam, blog anda akan diindeks oleh enjin carian Google.

Anda boleh juga belajar melalui Panduan Video Lengkap Cara Membuat Website 

Topik Bonus dari artikel Cara Membuat Blog: Buat Duit Dengan Blog

Okay bila anda dah ada blog ni, mesti anda terfikirkan, macam mana nak buat duit dengan blog?

Jangan risau, banyak cara yang anda boleh gunakan untuk buat duit dengan blog. Saya akan kongsikan beberapa ya!

1) Affiliate Marketing

Anda boleh buat duit dengan blog melalui affiliate marketing. Konsepnya mudah, anda promosikan produk orang lain dan dapatkan komisyen dari setiap pembelian.

Seperti contoh, terdapat banyak produk digital yang ada di pasaran Malaysia. Contohnya buku panduan dan video tutorial.

Antara syarikat tempatan yang menawarkan program affiliate untuk produk digital di Malaysia ialah Klikjer.com

2) Google AdSense

cara membuat blog cara buat blog wordpress adsense

Pernah anda lihat iklan seperti diatas dalam website seperti TheVocket.com? Kalau pernah, itulah iklan dari Google Adsense. Website tersebut menggunakan platform pengiklanan dari Google (dikenali sebagai Google Adsense) untuk menjana pendapatan melalui website mereka.

Anda boleh menjana pendapatan melalui Google Adsene melalui dua cara kiraan:

  1. Berdasarkan page impression:Ini bergantung kepada page view (dikira berdasarkan berapa kali pelawat melawat halaman website anda). Setiap 1,000 views anda akan mendapat sekian-sekian jumlah bayaran (bergantung kepada CPC).
  2. Berdasarkan klik: Selain dari page impression, anda juga akan dibayar berdasarkan klik ke iklan di website anda. Anda akan dibayar serendah $0.01 sehingga ratusan dollar bergantung kepada jenis iklan yang dipaparkan. Biasanya yang mahal adalah iklan berkaitan kesihatan seperti kanser.

 

3) Paid Review

Anda biasa tengokkan di Instagram, ada orang offer paid review untuk produk atau servis orang lain. Okay konsep yang sama juga anda boleh gunakan untuk blog. Anda boleh buka servis paid review di blog anda dengan bayaran yang sesuai. Semakin blog anda terkenal dan ramai pelawat, semakin tinggi bayaran yang anda boleh minta. Biasanya RM25 dan ke atas untuk 1 review.

Antara blogger yang menjalankan paid review adalah Irene Nadia, boleh rujuk post beliau DISINI (untuk dapatkan idea macam mana paid review berjalan).

 

Okay setakat itu sahaja perkongsian untuk buat duit dari blog. Sebenarnya banyak lagi cuma kalau saya kongsikan semua kat sini, mesti lagi panjang. Hehe.

Semoga perkongsian saya berkaitan cara membuat blog, menggunakan blogging platform WordPress ini mendapat manfaat dan seterusnya anda terus sukses dengan blog anda! Terima kasih.

cara membuat website

 

Cara Membuat Website

Cara Membuat Website (Panduan Asas)

cara-membuat-website

 

Dalam artikel ini akan dikongsikan panduan berkaitan cara membuat website. Bagi anda yang masih lagi mencari-cari panduan untuk membuat website, anda dah boleh hentikan pencarian anda di halaman ini dan hadam betul-betul untuk pastikan anda dapat membuat website anda sendiri.

Dalam artikel ini, akan dikongsikan bagaimana cara membuat website menggunakan platform WordPress ye.

Okay jom kita mulakan dengan langkah?span style=”font-weight: 400;”>pertama bagi panduan cara membuat website yang mudah dengan menggunakan platform WordPress ialah dengan membeli domain.

Apa yang Saya Perlukan Untuk Membuat Website?

  • Sebuah domain name – anda perlukan nama bagi website anda seperti contoh youtube.com, google.com & facebook.com
  • Langganan hosting – disini semua file bagi website anda akan disimpan
  • Membaca aritkel ini – ya dengan membaca artikel “Cara Membuat Website” ini, anda akan lebih memahami proses untuk membina website

cara membuat website

Berapakan Kos sebenar untuk Membuat Website WordPress?

Bagi menjawab soalan ini, sebenarnya ianya bergantung kepada jenis website yang anda ingin buat.

Website yang biasa digunakan untuk syarikat-syarikat besar seperti Maybank berharga jutaan ringgit! Wow.

Kenapa mahal sangat ni? Okay ini disebabkan sistem yang rumit dan memerlukan pelbagai fungsi. Semua ini memakan kos dan kepakaran yang tinggi. Macam susah je kan nak buat website ni kan?

TAPI SEKEJAP!

Tapi bagi anda baru bermula dan nk tau cara membuat website, jangan risau, kosnya tidak semahal tu.

Dengan harga RM100, anda sudah boleh mendapatkan sebuah website yang lengkap dan cantik. Lagipun untuk anda yang baru nak bermula berjinak-jinak dengan website, kos dalam lingkungan RM100 masih lagi berbaloi dan berpatutan.

 

Platform Manakah yang Terbaik untuk membuat website pertama anda?

Terdapat banyak platform website diluar sana yang anda boleh gunakan untuk membuat website, tapi bagi mereka yang mementingkan kualiti dan kestabilan website, WordPress adalah pilihan terbaik.

WordPress merupakan platform website yang paling popular di dunia. Rata-rata website menggunakan WordPress untuk website mereka.

cara membuat website1
Selain itu juga, WordPress adalah platform yang percuma dan terdapat ribuan theme dan plugin yang anda boleh pilih samaada berbayar ataupun percuma untuk buat website.

Jadi tak salah kalau saya katakan,?ini juga pilihan yang terbaik untuk anda yang ingin belajar cara membuat website.

cara membuat website

Seperti yang anda boleh lihat diatas, WordPress mendominasi lebih dari separuh platform website. Kajian ini dilakukan oleh W3Techs dan boleh dirujuk di SINI.

 

Langkah-langkah dan Cara Membuat Website

1. Panduan Membeli Domain

Perkara yang paling penting untuk membuat website ialah dengan membeli domain. Pernah anda terfikir, kenapa anda perlu membeli domain untuk buat sesuatu website?

Sedangkan anda ada pilihan percuma seperti .blogspot.com & .wordpress.com?

Okay, bagi anda serius untuk menjalankan perniagaan dan membina kredibiliti, mempunyai domain yang berbayar adalah satu keperluan kerana dengan adanya domain sendiri, website anda akan kelihatan lebih profesional dan lebih menyakinkan.

Domain boleh dimaksudkan dengan alamat bagi website kita. Mesti anda dah biasa dengan domain extension seperti:

.com

.net

.info

.org

Ini adalah contoh domain extension popular yang anda boleh buat pilihan untuk nama website anda nanti. Pastikan anda pilih domain yang sesuai dengan niche website anda.

 

2. Panduan Memilih Hosting

Untuk anda yang baru bermula untuk membuat website, anda perlu mendapatkan hosting bagi membolehkan website anda boleh dilayari oleh orang lain.

Tanpa hosting, seolah-olah anda tidak mempunyai tanah?untuk menempatkan website anda.

Hosting yang terbaik perlu mempunyai aspek-aspek berikut:

i. Uptime yang Bagus

Maksud uptime disini ialah, server tersebut tidak mudah down dan website anda sentiasa Available untuk diakses.

Pernah tengok gambar dibawah ni?

Ni antara contoh website tengah down.

cara membuat website

 

ii. Ruangan storan (storage space) & Bandwith website anda

Anda perlu tahu berapa storage yang anda perlukan untuk website anda. Disini anda perlu tahu, jenis website apakah yang anda ingin buat. Namun dalam panduan cara membuat website kali ini, kami akan terangkan secara ringkas berkaitan ini.

Kalau sekadar website peribadi, ruangan storan bawah 5Gb sudah memadai. Kecuali anda ingin membina empayar perniagaan anda melalui online bisnes, anda memerlukan ruangan storan yang lebih besar kerana perlu menggunakan lebih banyak imej (produk fizikal) dan fail-fail besar (khas untuk produk digital yang memerlukan proses memuat turun video dan dokumen PDF).

iii. Harga Pakej Hosting

Bagi anda yang ingin memulakan langkah pertama dalam membuat website secara murah, semestinya pakej yang murah dan berpatutan menjadi pilihan anda.

Pakej yang ditawarkan biasanya bergantung kepada spesifikasi servis yang ditawarkan. Dibawah adalah contoh bagi pakej yang ditawarkan oleh syarikat Exabytes.my. Seperti yang anda boleh lihat, semakin mahal pakej yang ditawarkan, semakin tinggi spesifikasi yang bakal anda perolehi.

cara membuat website

 

Jom Mula! Panduan Cara Membuat Website 2018

Okay setelah anda membeli domain dan hosting pilihan anda. Kita akan teruskan dengan meng”install” WordPress di hosting.

1. Untuk Membuat Website Dengan WordPress, Gunakan One-Click Installation

cara membuat website

Kebanyakkan hosting akan menawarkan aplikasi?strong>Installatron?/strong>di dalam akaun cPanel anda. Jadi anda boleh menggunakan aplikasi ini meng”install” WordPress dengan satu butang sahaja. Sungguh mudah bukan?

Jadi untuk langkah meng”install” ini anda perlu lakukan langkah seperti dibawah:

  1. Login ke akaun hosting anda
  2. Terus ke control panel
  3. Cari ikon 揥ordPress?atau 揥ebsite敔 (seperti gambar diatas)
  4. Cari domain yang anda ingin “install” WordPress tersebut
  5. Klik butang “Install Now” setelah selesai semua.

 

2. Panduan Memilih Theme / Template Bagi Website Anda

Setelah anda selesai meng”install” WordPress di domain pilihan anda, akan lihat theme ini di website anda, sejenis theme yang ringkas dan ini adalah theme asas setiap kali anda selesai meng”install” WordPress.

cara membuat website

Anda mesti tak nak website anda sama dengan orang lain bukan?

Inilah sebab anda perlukan theme untuk mencantikan dan memberikan identiti tersendiri bagi website anda.

Lihat gambar theme dibawah ini, menarik bukan? Anda boleh memilih ribuan theme PERCUMA?/strong>dari Dashboard WordPress anda.

cara membuat website

Mari Cari Theme WordPress Yang Sesuai Untuk Website Anda!

1. Login ke Dashboard Website WordPress anda

Untuk login ke Dashboard anda buat pertama kali, ini adalah caranya. Taip di ruangan carian browser anda. http://yoursite.com/wp-admin (gantikan = yoursite.com dengan domain anda sendiri).

Ini adalah contoh ruangan Dashboard Wesbite WordPress anda.

cara membuat website

2. Akses ke Theme PERCUMA

Tahukah anda, sebanyak 15 000 theme percuma yang anda boleh pilih dari Dashboard?

Anda cuma perlu ke ruangan sidebar di sebalah kanan anda, pilih?strong>”Appearance”, kemudian klik pada?strong>”Themes”.

Pelbagai jenis theme percuma yang anda boleh pilih dan gunakan untuk website anda.

TAPI

Sekiranya anda inginkan theme yang lebih menarik dan mempunyai fungsi yang pelbagai, anda boleh terus ke?strong>ThemeForest.net.

Disana terdapat ribuan theme yang berbayar dan mempunyai fungsi pelbagai. Harganya pelbagai bergantung kepada jenis dan fungsi theme tersebut.

cara membuat website

Sebelum anda membeli dari website tersebut, saya cadangkan anda supaya meneroka terlebih dahulu theme-theme percuma yang ada di ruangan Dashboard anda. Banyak theme-theme yang menarik yang anda boleh pilih dan sebagai orang yang baru berjinak-jinak dengan WordPress, lebih baik anda gunakan dahulu theme yang percuma, sambil-sambil anda mempelajari selok-belok menggunakan fungsi yang ada dalam platform WordPress.

cara membuat website

Anda cuma perlu cari theme yang sesuai dan pastikan theme yang anda pilih juga mempunyai ciri爴responsive?supaya website anda boleh diakses pada mana-mana jenis “device” samaada dari Desktop, mobile ataupun tablet.

3. Memasang Theme Baru

Untuk langkah ini, anda hanya perlu klik butang “Install Now” dan “Activate”

cara membuat website

Cara Menambahkan Kandungan Website & Page Baru

Menambah dan mengedit page

Anda ingin menambah page baru ke website anda seperti “Mengenai Kami” atau “Hubungi Kami”?

  1. Pada ruangan sidebar Dashboard anda, cari “Pages” -> “Add New”.
  2. Setelah anda klik, akan keluar satu page yang anda lihat seperti Microsoft Word. Cara menggunakannya lebih kurang sama, anda boleh tambah teks, gambar dan bina page yang anda inginkan dan klik butang “Publish” setelah anda selesai.

Menambah page ke bahagian Menu

Untuk menambah page ke ruanga Menu, anda perlu ikuti langkah ini:

  1. Klik爴Appearance?-> 揗enus?pada runagan sidebar Dashboard.
  2. Cari page yang anda telah tambah tadi, klik pada ruangan checkbox dan pilih “Add to Menu”.

cara membuat website

 

 

 

Menambah dan mengedit post

Jika anda ingin memasukkan ruangan blog ke dalam website anda, anda perlu menggunakan fungsi “Post”.

Menariknya tentang post ini, anda boleh menggunakan kategori yang berlainan ke atas satu jenis post.

Cara untuk membuat kategori bagi post anda adalah seperti dibawah ini:

a. Buat satu kategori baru dengan cara?ini,?揚osts -> Categories?

ATAU

b. Buat satu post baru, 揚osts -> Add New? Selesai anda menulis satu post, anda perlu memilih kategori yang terbaik buat post anda tadi.

cara membuat website

 

 

 

WordPress Tweaks Untuk Anda!

Okay sekarang ni anda dah selesai untuk perkara-perkara asas, jadi saya akan ajarka anda beberapa tips dan trik yang anda boleh gunakan untuk website anda.

Menukar Title dan Tagline Website

Page titles menjelaskan kepada pelawat mengenai website anda dan ini adalah salah satu faktor besar yang akan membantu website anda ranking di Google (berdasarkan keyword yang anda ingin sasarkan) dengan cara yang natural.

Anda memerlukan tajuk?strong>(Title) yang unik bagi setiap page di website anda. Seperti contoh, website yang anda ingin buat ialah “Cara Membuat Website”.

Jadi di bahagian?strong>Tagline?/strong>anda, ini yang akan keluar selepas?strong>Title, anda boleh masukkan “Langkah Demi Langkah”

Pada bahagian website nanti akan keluar macam ni; “Cara Membuat Website: Langkah Demi Langkah”

Cara Membuat Website

Andai kata, nanti anda nak tukar?strong>Title?/strong>dan?strong>Tagline?/strong>website anda, terus pergi ke Settings -> General

 

Mengelakkan Komen SPAM!

Antara masalah yang tidak boleh dielakkan bila mempunyai website lebih-lebih lagi pada bahagian blog adalah komen SPAM.

Jadi cara yang terbaik ialah dengan menutup (DISABLE) ruangan komen untuk para pelawat.

Cara Mengelakkan Komen SPAM

1. Semasa anda ingin membuat satu page baru, klik pada “Screen Options” pada ruangan kanan, atas sekali.

2. Klik pada “Discussion”. Kemudian ruangan “Allow Comments” akan keluar pada ruangan bawah (bawah ruangan post).

3. Untick “Allow Comments”.

Nak tutup semua komen pada setiap page (secara default)?

1. Terus ke Settings -> Discussion dan untick Allow people to post comments on new articles?

Cara Mengelakkan Komen SPAM cara membuat website

 

 

Bagaimana Nak Setup Static Front Page?

Tak sama macam fungsi blog, bila ada post baru, semua post lama akan ke bawah. Bila anda menggunakan fungsi “Static Page” isi kandungan yang sama akan dilihat dan tidak akan berubah.

 

Cara Nak Setup static front page website wordpress:

1. Pergi ke Settings -> Reading?

2. Pilih “static page” yang anda dah buat. Front Page merujuk kepada home page anda, “Post Page” merujuk kepada post yang anda ingin tonjolkan.

cara membuat website

Jika anda tidak memilik “static page”, Website WordPress anda secara automatik akan memaparkan post terkini anda di ruangan “homepage”.

Nak belajar lebih serius cara membuat website lebih professional?

cara membuat website
Saya Nak Belajar Cara Buat Website Lebih Power

Bisnes Online 2018 – Automation Bisnes Online dengan E Commerce

Memulakan bisnes online agak mencabar pada tahun 2018 kerana persaingan dan pelbagai cabaran bakal anda tempuh. Kebanyakan platform bisnes sentiasa evolve dan menyebabkan ramai gulung tikar..lagi-lagi yang baru nak bermula bukan mudah untuk kekalkan dalam bisnes online.  Jadi Teruskan bacaan anda sampai habis.. Ada hadiah menanti anda dihujung artikel ini. Saya sarankan anda yang serius bisnes online sahaja baca artikel ni yea

E Commerce Business dengan Shopievo – Bina Bisnes Online Anda Sekarang

TERUSKAN BACAAN SEKIRANYA ANDA SERIUS DALAM MEMBINA EMPAYAR BISNES ONLINE SECARA AUTOMATION TANPA BERPENAT LELAH DENGAN WHATSAPP & PM

Offer Special Dari Nazrin Amin untuk anda serius mulakan bisnes Online 2018

Bisnes Online 2018, dah mula bisnes secara online? Evolusi bisnes anda boleh lihat pelbagai perubahan dan teknik dalam dunia bisnes online dari cara berbisnes tradisional berubah secara digital dan pada tahun ini anda wajib kuasai automation dalam memulakan bisnes online anda.

Saya faham mungkin sangat sukar bila anda ingin mulakan bisnes online tanpa bimbingan dari mereka yang dah proven dan menghasilkan pendapatan secara konsisten. Lagi-lagi ingin mendapatkan khidmat secara berterusan dan case study dari zero bagaimana mereka mulakan. Saya ingin tunjukkan pada anda peluang bisnes online yang proven dan anda boleh follow dari zero menggunakan e commerce drop shipping dari Team Shopievo iaitu Tuan Wazeen Azizan dan Faqimi Fauzi

Ini masa untuk anda copy paste teknik dari mereka Team e commerce malaysia Shopievo dan lihat sendiri bagaimana mereka membantu ramai usahawan yang berbisnes secara online dari zero sehingga mendatangkan pasif income dengan hanya set up secara auto menggunakan platform e commerce dan generate traffik dan database pelanggan yang berkualiti menggunakan FB Ads Advance yang belum di ajar di Malaysia.

Yang paling menarik anda tidak memerlukan teknikal skill yang tinggi dan berabis beribu ringgit hanya untuk dapatkan 1 e commerce store dan menjalankan bisnes anda secara online.

Jom kita lihat bagaimana shopievo e commerce business mampu membantu anda mulakan bisnes online dengan lebih sistematik dan ini bukan omong-omong kosong!

 

Teruskan Bacaan Sekiranya Anda Sangat Serius membina empayar Bisnes Online..

  • AGEN DROPSHIP – Buat bisnes online dropship melalui kedai online e-commerce anda sendiri tanpa melayan kerenah PM atau Whatsapp dari prospek anda.
  •  PEMILIK PRODUK – ‘Pecat Bos Anda’.. Jual produk fizikal dari rumah sahaja tanpa hadap jalan jem yang jadikan anda tidak produktif.
  •    TAPAU 2 MARKET Bisnes Online dan Offline – Kali ni anda boleh buat jualan dan bisnes online di dalam pasaran Malaysia dan juga antarabangsa sekaligus dengan panduan e commerce malaysia step by step yang telah bantu ramai usahawan online!

Bisnes Online Dengan E Commerce Shopievo?

Apa itu bisnes online dengan e commerce shopievo? Adakah sesuai untuk anda yang baru nak bermula?

Shopievo merupakan Panduan Lengkap Video Tutorial Step by Step A-Z ( edisi ‘bogel’ habis ) Bagaimana Nak Bangunkan Legasi Bisnes Online Anda Melalui Dropship E-Commerce Dalam Pasaran Tempatan Sebaris Dengan Jenama Besar Yang Lain!

Sekiranya anda ingin bina jenama dan pelajari dari pakar e commerce malaysia dan anda serius ingin menjalankan bisnes anda secara online dan menjadikan e commerce sebagai mesin jualan automatik anda, wajib anda kuasai ilmu yang terdapat dalam Shopievo ini. Teruskan bacaan moga-moga 2018 menjadi sinar harapan bagi anda yang ingin mulakan bisnes online secara serius.

bisnes online e commerce malaysia shopievo

Serius dalam Bisnes Online? Nak tau apa bakal anda pelajari dalam E Commerce Shopievo nih? Teruskan bacaan anda!

SHOPIEVO 2.0 merupakan ‘adik’ kepada SHOPIEVO 1.0 yang dilancarkan setahun yang lepas. Rahsia Bisnes Online Automation yang proven dan real ada dalam Shopievo ini.

Objektif kedua-dua panduan ini sebenarnya sama sahaja iaitu merupakan panduan lengkap tutorial video dari A hingga Z berkenaan dengan “The Art of Dropshiping eCommerce”, iaitu dalam bahasa mudahnya, “Seni Bisnes Dropship eCommerce”.

Cuma yang buatkan antara kedua-dua panduan ini berbeza adalah MISI ataupun MATLAMAT!

Jika misi utama Shopievo 1.0 adalah untuk dedahkan bisnes dropship eCommerce bagi pasaran antarabangsa, tapi lain pulak untuk Shopievo 2.0.

Matlamat utama Shopievo 2.0 adalah untuk membantu usahawan dropship atau pemilik produk fizikal di Malaysia seperti anda menjalankan bisnes online dengan menggunakan store e-Commerce di dalam pasaran tempatan!

Yang lagi ‘BEST’ nya tentang ilmu yang ada dalam Shopievo 2.0 ini, video tutorial yang ditunjukkan adalah dalam bentuk ‘real live case study’ dari mula hingga kepada buat jualan.

Pelajar akan dapat lihat sendiri dengan mata kasar pada setiap langkah yang dilakukan team Shopievo secara langsung melalui store ecommerce eksperimen kami, setiap hari dalam tempoh 2 bulan!

Ia seperti seorang guru sedang ‘memimpin’ tangan anda untuk ditunjukkan secara terperinci melalui video tutorial yang disediakan supaya anda juga boleh berjaya buat jualan seperti ini tiap-tiap hari dalam market Malaysia!

 

bisnes online e commerce malaysia shopievo

Bagi yang ingin memulakan bisnes online. Semak dulu adakah E Commerce Shopievo sesuai tak untuk anda

Sebelum anda membuat keputusan saya lebih suka anda selidik dan dapatkan maklumat dengan lebih lanjut berkenaan panduan e commerce Malaysia Shopievo ini.

LIHAT BONUS SHOPIEVO DARI SAYA

ACCESS BONUS PAGES SHOPIEVO

 

WAJIB SEMAK SEBELUM BUAT PEMBELIAN SHOPIEVO. ADAKAH ANDA SESUAI??

  • Anda yang masih tercari-cari bisnes online apa yang nak anda buat untuk tingkatkan ekonomi keluarga.
  •  Anda yang sememangnya nak belajar ilmu bisnes dropship e-commerce secara praktikal terutamanya market dalam negara.
  • Anda yang dah muak dengan ajaran sifu-sifu segera yang macam cendawan tumbuh dalam negara kita ketika ini.
  •  Anda yang dah buat bisnes produk fizikal melalui e-commerce tapi gagal.
  •  Anda yang muak dengan komen “PM” dari prospek.
  • Anda yang dah jemu dan penat nak layan Whatsapp/PM pelanggan sampai kebas jari-jari tangan anda.
  • Anda yang nak tingkatkan bisnes produk fizikal ke level yang lebih sistematik dan PRO sama level dengan jenama besar yang lain.
  • Ahli SHOPIEVO 1.0 untuk tambah ilmu baru berkenaan dengan dropship e-commerce dalam negara.
  • Anda yang tak pernah TAK PERNAH KENAL ERTI PUTUS ASA dan sanggup belajar secara berterusan!

Jom Tengok Modul2 Shopievo 2.0 – Automate Bisnes Online Anda Sekarang!

Apa yang bakal dikongsikan dalam ShopiEvo 2.0 bukan sekadar teori bagaimana untuk lakukan perniagaan dropship dengan berkesan sahaja.bisnes online anda bakal boom pada tahun 2018..

…malah anda akan belajar secara praktikal bermula dari pemilihan niche, pilih produk, bangunkan store e-commerce, sehinggalah modul dapatkan prospek dan pelanggan beli di dalam store e-commerce anda sehingga stabil.

Anda akan dapat tengok real live case study yang saya kongsikan dengan gunakan store eksperimen kami dari hari pertama hingga hari yang terakhir selama sebulan lebih..

Ya! anda akan tengok apa yang saya buat setiap hari sehingga store eksperimen tu capai jualan hampir RM30,000 dalam tempoh tersebut!

Ia bagaikan anda bersama-sama dengan saya sedang lakukan eksperimen untuk praktikkan strategi & teknik terbaru bagi dapatkan jualan store e-commerce tu setiap hari!

Jadi, bagi memudahkan anda belajar dan realisasikan formula kejayaan untuk anda, kami terjemahkannya dengan bahagikan modul-modul yang terdapat dalam panduan ini melalui 4 Fasa Utama!

 

FASA 1 – FASA PEMBANGUNAN

Fasa yang menekankan tentang pengenalan model bisnes dropship e-commerce dan juga kerja-kerja teknikal yang perlu dibangunkan sebelum ke fasa yang seterusnya iaitu Fasa Teras. Mereka juga akan didedahkan dengan ilmu-ilmu yang berguna seperti ‘mind setting’ untuk ‘terjun’ ke dalam bidang ini.

  • Fasa Pembangunan – Pengenalan
  •  Model Bisnes Dropship e-Commerce
  •  Model Bisnes Dropship e-Commerce
  •  #3.0 – Kajian & Pemilihan Nich​e
  •  #4.0 – Store – Pengenalan
  •  #5.0 – Store – General Setup
  •  Store – Kenali Features
  •  Payment Gateway
  •  Facebook Business Manager Setup & Page
  •  Facebook Pixel – Pengenalan

 

FASA 2 – FASA TERAS

Pelajar akan ditunjukkan kepada langkah-langkah yang amat penting sebelum mula buat jualan dan kaut keuntungan seperti pemilihan produk, dan dalam masa yang sama dapat mengenali prospek atau pelanggan ideal mereka dengan lebih dekat. Pada peringkat ini juga, mereka akan diperkenalkan cara untuk setup Facebook ads bagi persediaan awal untuk hadapi fasa yang ketiga iaitu Fasa Perkembangan.
  • Fasa Teras – Pengenalan
  • Kajian & Strategi Pemilihan Produk Hot ( 1st Validation Process )
  • Supplier – Senarai & Tips Memilih Supplier
  • Strategi Penetapan Harga Jualan Produk
  • Audience & Potensi Avatar
  • Cara Design Gambar Yang Menarik
  • Cara Upload Produk ke Store
  • Setup & Semak Facebook Pixel
  • Pengenalan Struktur Facebook Ads
  • 2nd Validation Products Process

 

FASA 3 – FASA PERKEMBANGAN

Di sinilah pelajar Shopievo 2.0 akan mula fokuskan pada jualan dan keuntungan iaitu pada Fasa Perkembangan. Ia banyak melibatkan strategi dan teknik pemasaran yang advance untuk dapatkan trafik ke kedai e-commerce mereka terutamanya dengan menggunakan Facebook ads. Terdapat banyak teknik terbaru yang boleh mereka gunakan untuk maksima kan jualan dan keuntungan produk yang dijual melalui kedai e-commerce masing-masing.

  • Fasa Perkembangan – Pengenalan
  • Persediaan Jualan & Keuntungan
  • (Produk 1) PURCHASE
  • (Produk 1) ATC
  • (Produk 1) IC
  • (Produk 2) PURCHASE
  • (Produk 2) – ATC
  • (Produk 2) IC/PURCHASE
  • Fahami Apa Itu Attribution/Conversion Window
  • Kesimpulan J & K ( Nota Keramat )

 

FASA 4 – FASA KESTABILAN

Dan di peringkat yang terakhir iaitu Fasa Kestabilan, para pelajar akan didedahkan tentang cara untuk kekal konsisten berada dalam bisnes ini dengan cara ‘melebarkan sayap’ ke suatu peringkat yang lebih tinggi dan berjaya!

 

  • Fasa Kestabilan – Pengenalan
  • Bisnes Print On Demand Malaysia (P.O.D)
  •  Apps
  •  Copywriting for Ecommerce (Aqif Azizan)
  •  Dropship With __________
  •  The Big G
  • Email Marketing

 

Offer Best Untuk Rakan-rakan serius dalam bisnes Online?

AUTOMASI BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO
LIHAT BONUS DARI SAYA JIKA ANDA MULAKAN BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO

Bonus yang saya sediakan merupakan bonus yang bernilai tinggi. Anda akan dapat kesemua bonus yang saya senaraikan sekiranya anda dapatkan shopievo dari link affiliate saya. Tapi dengan syarat anda serius bisnes online dan pelajari detail apa yang terkandung dalam shopievo disebabkan bonus ini khas untuk pembeli shopievo dari link affiliate saya sahaja.

Bonus yang saya sediakan merupakan bonus yang bernilai tinggi. Anda akan dapat kesemua bonus yang saya senaraikan sekiranya anda dapatkan shopievo dari link affiliate saya. Tapi dengan syarat anda serius bisnes online dan pelajari detail apa yang terkandung dalam shopievo disebabkan bonus ini khas untuk pembeli shopievo dari link affiliate saya sahaja.

Video Bonus! Tonton Sampai habis!
Video ini sementara akan di update video baru!

Bisnes Online E Commerce Shopievo

Dapatkan Bonus Best Jika Beli Shopievo Melalui Link Affiliate Saya

GRAB BONUS NOW!

Rumusan Kenapa Anda yang berbisnes online wajib dapatkan Shopievo

Secara ringkasnya sekiranya anda mencari mentor,atau coach dalam bidang e commerce business. Anda membuat pilihan tepat sekiranya anda mendapatkan panduan Shopievo pada hari ini. Anda bakal lihat bagaimana team shopievo demo real live case study dari e commerce store yang zero sehingga menghasilkan jualan 5 angka secara auto menggunakan e commerce. Ini masa untuk anda join dan mendapat tempat di industri e commerce yang bakal digunakan secara meluas di Malaysia.

Tiada UPSELL, dan e commerce course yang proven dan anda bakal berada dalam circle e commerce paling besar di Malaysia. Tekan Button di bawah. Dapatkan Shopievo sekarang!

AUTOMASI BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO
LIHAT BONUS DARI SAYA JIKA ANDA MULAKAN BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO

 

Sholat Dhuha : Tata Cara Sholat Dhuha

Sholat dhuha merupakan salah satu sholat sunnah yang istimewa. Sholat dhuha mendapatkan memiliki banyak sekali manfaat baik dari segi kesehatan, rohani, dll

Waktu sholat dhuha

Waktu sholat dhuha terbentang sejak matahari naik hingga condong ke barat, tapi yang lebih utama adalah seperempat siang. Di Arab, waktu itu ditandai dengan padang pasir terasa panas dan anak unta beranjak. Sebagaimana sabda Rasulullah:

أَنَّ زَيْدَ بْنَ أَرْقَمَ رَأَى قَوْمًا يُصَلُّونَ مِنَ الضُّحَى فَقَالَ أَمَا لَقَدْ عَلِمُوا أَنَّ الصَّلاَةَ فِى غَيْرِ هَذِهِ السَّاعَةِ أَفْضَلُ. إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ صَلاَةُ الأَوَّابِينَ حِينَ تَرْمَضُ الْفِصَالُ

Bahwasanya Zaid bin Arqam melihat orang-orang mengerjakan shalat Dhuha (di awal pagi). Dia berkata, “Tidakkah mereka mengetahui bahwa shalat di selain waktu ini lebih utama. Sesungguhnya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, ‘Shalat orang-orang awwabin (taat; kembali pada Allah) adalah ketika anak unta mulai kepanasan’” (HR. Muslim)

Waktu SHOLAT DHUHA yang Sangat Penting

“Demi matahari dan sinarnya pada pagi hari, demi bulan apabila mengiringinya, demi siang yang menampakkannya, demi malam apabila menutupinya, demi langit serta membinanya, demi bumi serta penghamparannya, demi jiwa serta penyempurnaannya, maka Dia mengilhamkan kepadanya kejahatan dan ketakwaannya, sungguh beruntung orang yang menyucikannya, dan sungguh rugi orang yang mengotorinya”(QS. As-Syams:1-10).

Istilah dhuha dapat ditemukan pada beberapa tempat dalam Al-Qur’an. Kita dapat menemukan istilah dhuha kurang lebih pada tujuh tempat. Di satu tempat (QS Thaha [20]:59; AI-‘Araf [7]:98; An-Nazi’at [79]:46), kata dhuha diartikan sebagai “pagi hari” atau sebagai “panas sinar matahari” di tempat lainnya (QS Thaha [20:119]). Istilah dhuha juga bisa mencakup kedua makna itu sehingga diartikan “sinar matahari di pagi hari” (QS As-Syams [91]:1).

Pada tempat lain (QS An-Nazi’at [79]:29), kata dhuha diartikan sebagai Siang yang terang. Namun, makna dhuha ini barangkali tidak merujuk pada keadaan terangnya siang di tengah hari yaitu waktu dzuhur.

Pada pembukaan surah AdDhuha, Allah berfirman, ”Demi waktu dhuha.” Imam Arrazi menerangkan bahwa Allah SWT setiap bersumpah dengan sesuatu, itu menunjukkan hal yang agung dan besar manfaatnya. Bila Allah bersumpah dengan waktu dhuha, berarti waktu dhuha adalah waktu yang sangat penting.

 

cara membuat website

Tata cara sholat dhuha

Sholat dhuha dikerjakan dua rakaat salam – dua rakaat salam. Adapun jumlah rakaatnya, minimal dua rakaat. Rasulullah kadang mengerjakan sholat dhuha empat rakaat, kadang delapan rakaat. Namun sebagian ulama tidak membatasi. Ada yang mengatakan 12 rakaat, ada yang yang mengatakan bisa lebih banyak lagi hingga waktu dhuha habis.

عَنْ أُمِّ هَانِئٍ بِنْتِ أَبِى طَالِبٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَوْمَ الْفَتْحِ صَلَّى سُبْحَةَ الضُّحَى ثَمَانِىَ رَكَعَاتٍ يُسَلِّمُ مِنْ كُلِّ رَكْعَتَيْنِ

Dari Ummu Hani’ binti Abi Thalib , Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam pernah mengerjakan sholat dhuha sebanyak delapan rakaat. Pada setiap dua rakaat, beliau mengucap salam (HR. Abu Dawud; shahih).

Bacaan niat sholat dhuha

اُصَلِّيْ سُنَّةَ الضُّحَى رَكْعَتَيْنِ مُسْتَقْبِلَ اْلقِبْلَةِ اَدَاءً لِلَّهِ تَعَالَى

Usholli sunnatad dhuhaa rok’ataini mustaqbilal qiblati adaa-an lillaahi ta’aala.
Aku niat melakukan shalat sunat dhuha 2 rakaat, sambil menghadap qiblat, saat ini, karena Allah ta’ala.

Surat pendek yang dibaca

Surat pendek yang dibaca setelah membaca surat Al Fatihah adalah surat Asy Syamsi pada rakaat pertama dan surat Ad Dhuha pada rakaat ke dua (pendapat Imam Jalal Suyuthi dalam Hawsyil Khothiib). Pendapat lain yang juga sama kuatnya adalah membaca surat Al Kafirun pada rakaat pertama dan surat al Ikhlash pada rakaat ke dua (pendapat Ibnu Hajar dan Imam Ramli). Para ulama sepakat menganjurkan untuk mengumpulkan dua pendapat tersebut dengan membaca surat Asy Syamsi pada rakaat pertama dan Al Kafirun pada rakaat kedua, pada 2 rakaat pertama. Selanjutnya pada 2 rakaat selanjutnya, membaca ad Dhuha pada rakaat pertama dan al Ikhlash pada rakaat ke dua. Untuk rakaat-rakaat selanjutnya, membaca surat al Kafirun pada rakaat pertama dan al Ikhlash pada rakaat ke dua.

Tata caranya sama dengan sholat sunnah dua rakaat pada umumnya, yaitu:

Niat

Takbiratul ikram, lebih baik jika diikuti dengan doa iftitah

Membaca surat Al Fatihah

Membaca surat atau ayat Al Qur’an. Bisa surat Asy Syams atau lainnya.

Ruku’ dengan tuma’ninah

I’tidal dengan tuma’ninah

Sujud dengan tuma’ninah

Duduk di antara dua sujud dengan tuma’ninah

Sujud kedua dengan tuma’ninah

Berdiri lagi untuk menunaikan rakaat kedua

Membaca surat Al Fatihah

Membaca surat atau ayat Al Qur’an. Bisa surat Adh Dhuha atau lainnya.

Ruku’ dengan tuma’ninah

I’tidal dengan tuma’ninah

Sujud dengan tuma’ninah

Duduk di antara dua sujud dengan tuma’ninah

Sujud kedua dengan tuma’ninah

Tahiyat akhir dengan tuma’ninah

Salam

http://bersamadakwah.net/tata-cara-sholat-dhuha-sesuai-hadits-shahih/

Syarat sah sholat dhuha

Syarat sah sholat dhuha sama seperti sholat pada umumnya. Sebelum sholat disyaratkan suci dari hadats kecil dan hadats besar; suci badan, pakaian dan tempat dari najis; menutup aurat; tahu masuknya waktu sholat tersebut; dan menghadap kiblat.

Doa sholat dhuha

Doa Sholat Dhuha – Sahabat, Kali ini kita akan membahas tentang Doa Sholat Dhuha. Tidak hanya tentang doa sholat dhuha saja, saya juga di sini akan membahas tuntas segala sesuatu yang berkaitan dengan sholat dhuha, sholat sunnah, shalat dhuha, cara sholat dhuha, manfaat sholat dhuha, waktu sholat dhuha, niat shalat, dan sebagainya

Sebelum itu kamu sudah tahu belum manfaat dan keutamaan sholat dhuha ? kalau belum baca artikel ini ya sampai selesai, biar kita menjadi lebih semangat lagi dalam melaksanakannya.

Sholat dhuha merupakan sunah yang disyariatkan oleh Rasulullah Saw. Selain nantinya saya akan menunjukkan doa Sholat Dhuha secara lengkap, saya di sini juga akan menjelaskan secara tuntas segala hal yang berkaitan tentang sholat dhuha.

Berikut ini merupakan bacaan doa sholat dhuha dalam bahasa arab

اَللهُمَّ اِنَّ الضُّحَآءَ ضُحَاءُكَ، وَالْبَهَاءَ بَهَاءُكَ، وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ، وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ، وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ، وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ. اَللهُمَّ اِنْ كَانَ رِزْقَى فِى السَّمَآءِ فَأَنْزِلْهُ وَاِنْ كَانَ فِى اْلاَرْضِ فَأَخْرِجْهُ وَاِنْ كَانَ مُعَسَّرًا فَيَسِّرْهُ وَاِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَاِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَاءِكَ وَبَهَاءِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِىْ مَآاَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

Doa Sholat Dhuha Terjemahan

“Ya Allah, sesungguhnya waktu dhuha adalah waktu dhuha-Mu, keagungan adalah keagunan-Mu, keindahan adalah keindahan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, penjagaan adalah penjagaan-Mu, Ya Allah, apabila rezekiku berada di atas langit maka turunkanlah, apabila berada di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila sukar mudahkanlah, apabila haram sucikanlah, apabila jauh dekatkanlah dengan kebenaran dhuha-Mu, kekuasaan-Mu (Wahai Tuhanku), datangkanlah padaku apa yang Engkau datangkan kepada hamba-hambaMu yang soleh”.

Doa setelah sholat dhuha

Setelah melakukan sholat dhuha, maka kita disunnahkan berdoa, berikut doa setelah sholat dhuha

اَللّهُمَّ اِنَّ الضُّحَاءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ بَهَائُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ اَللّهُمَّ اِنْ كَانَ رِزْقِى فِى السَّمَاءِ فَاَنْزِلْهُ وَاِنْ كَانَ فِى اْلاَرْضِ فَاَخْرِجْهُ وَاِنْ كَانَ مُعَسِّرًا فَيَسِّرْهُ وَاِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَاِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَائِكَ وَبَهَائِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ اَتِنِى مَااَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

ALLAAHUMMA INNADH DHUHAA-A DHUHAA-UKA, WAL BAHAA-A BAHAA-UKA, WAL JAMAALA JAMAALUKA, WAL QUWWATA QUWWATUKA, WAL QUDRATA QUDRATUKA, WAL ‘ISHMATA ‘ISHMATUKA. ALLAAHUMA INKAANA RIZQII FIS SAMMA-I FA ANZILHU, WA INKAANA FIL ARDHI FA-AKHRIJHU, WA INKAANA MU’ASSARAN FAYASSIRHU, WAINKAANA HARAAMAN FATHAHHIRHU, WA INKAANA BA’IIDAN FA QARRIBHU, BIHAQQI DUHAA-IKA WA BAHAA-IKA, WA JAMAALIKA WA QUWWATIKA WA QUDRATIKA, AATINII MAA ATAITA ‘IBAADAKASH SHAALIHIIN.

“Wahai Tuhanku, sesungguhnya waktu dhuha adalah waktu dhuha-Mu, keagungan adalah keagungan-Mu, keindahan adalah keindahan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, penjagaan adalah penjagaan-Mu, Wahai Tuhanku, apabila rezekiku berada di atas langit maka turunkanlah, apabila berada di dalam bumi, maka keluarkanlah, apabila sukar mudahkanlah, apabila haram sucikanlah, apabila jauh dekatkanlah dengan kebenaran dhuha-Mu, kekuasaan-Mu (Wahai Tuhanku), datangkanlah padaku apa yang Engkau datangkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.”

Keutamaan Sholat Dhuha

Shalat Dhuha itu memiliki keutamaan dan faedah yang sangat agung

Orang yang mengerjakan shalat Dhuha selalu berada dalam penjagaan dan perlindungan dari Allah sepanjang hari

Dosa-dosanya dihapuskan

Terjaga dari perbuatan-perbuatan buruk

Dimasukkan ke dalam golongan muhsinîn (orang-orang berbuat ihsan), ahli ibadah dan menjadi golongan yang beruntung; dibangunkan rumah di dalam surge

Memperoleh pahala seperti pahala menunaikan haji dan umrah; serta sepadan dengan sedekah 360 kali. Pahadal sedekah ini menjadi kewajiban setiap ruas tubuh manusia setiap harinya.

Fadhilah Sholat Dhuha

Hadist berbicara mengenai keutamaan shalat Dhuha, di antaranya adalah sebagai berikut:

أَبِيْ ذَرٍّ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ قَالَ : يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلَامَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيْحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيْدَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَهْلِيْلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيْرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوْفِ صَدَقَةٌ وَنَهْيٌ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنْ الضُّحَى .

“Diriwayatkan dari Abu Dzar a dari Nabi n bahwa Beliau bersabda, ‘Setiap ruas tubuh masing-masing dari kalian setiap harinya memiliki kewajiban untuk bersedekah. Setiap tasbih (memahasucikan Allah) adalah sedekah; setiap tahmid (memuji Allah) adalah sedekah; setiap tahlil (membaca lâ ilaha illallâh) adalah sedekah; setiap takbir (memahabesarkan Allah) adalah sedekah; memerintahkan kemakrufan adalah sedekah dan mencegah kemunkaran adalah sedekah. Namun itu semua dapat diganti dengan dua rakaat yang dikerjakan oleh seseorang dari waktu dhuha (mengerjakan shalat Dhuha)’.” (HR. Muslim)

بُرَيْدَةَ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ : فِي الْإِنْسَانِ سِتُّوْنَ وَثَلَاثُ مِائَةِ مَفْصِلٍ فَعَلَيْهِ أَنْ يَتَصَدَّقَ عَنْ كُلِّ مَفْصِلٍ مِنْهَا صَدَقَةً . قَالُوْا : فَمَنْ الَّذِيْ يُطِيْقُ ذَلِكَ يَا رَسُوْلَ اللَّهِ ؟ قَالَ : النُّخَاعَةُ فِي الْمَسْجِدِ تَدْفِنُهَا أَوْ الشَّيْءُ تُنَحِّيْهِ عَنِ الطَّرِيْقِ فَإِنْ لَمْ تَقْدِرْ فَرَكْعَتَا الضُّحَى تُجْزِئُ عَنْكَ .

“Diriwayatkan dari Buraidah a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah n bersabda, ‘Pada diri manusia terdapat tiga ratus enam puluh tiga ruas. Ia memiliki kewajiban bersedekah atas setiap ruas tersebut.’ Para sahabat bertanya, ‘Siapakah yang mampu melakukan hal itu, wahai Rasulullah?’ Beliau bersabda, ‘Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan (bisa mewakili kewajiban sedekah). Jika engkau belum mampu, dua rakaat shalat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajibanmu bersedekah’.”

أَبِيْ هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ : أَوْصَانِيْ خَلِيْلِيْ بِثَلَاثٍ لَا أَدَعُهُنَّ حَتَّى أَمُوْتَ صَوْمِ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ وَصَلَاةِ الضُّحَى وَنَوْمٍ عَلَى وِتْرٍ .

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah a bahwa ia berkata, ‘Kekasihku (Rasulullah) memberikan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah aku tinggalkan hingga aku meninggal nanti. Yaitu puasa tiga hari setiap bulan, shalat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan shalat witir’.” (HR. Bukhari)

أَبِيْ سَعِيْدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ : كَانَ رَسُوْلُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي الضُّحَى حَتَّى نَقُوْلَ لَا يَدَعُهَا وَيَدَعُهَا حَتَّى نَقُوْلَ لَا يُصَلِّيْهَا

“Diriwayatkan dari Abu Sa‘id Al-Khudri bahwa ia berkata, ‘Adalah Rasulullah n mengerjakan shalat Dhuha sehingga kami katakan bahwa Beliau tidak pernah meninggalkannya. Namun ternyata Beliau pun pernah meninggalkannya sehingga kami katakan bahwa Beliau tidak pernah mengerjakannya’.” (HR. Tirmidzi dan dinilai hasan olehnya)

نُعَيْمِ بْنِ هَمَّارٍ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ : يَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ : يَا ابْنَ آدَمَ لَا تُعْجِزْنِيْ مِنْ أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ فِيْ أَوَّلِ نَهَارِكَ أَكْفِكَ آخِرَهُ .

“Diriwayatkan dari Nu‘aim bin Hammar a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah n bersabda, ‘Allah f berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu merasa lemah (kehilangan kesempatan) untuk beribadah kepada-Ku dengan cara mengerjakan shalat empat rakaat di awal waktu siangmu, niscaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu’.” (HR. Abu Dawud)

Yang dimaksud dengan ‘mencukupkan’ adalah melindunginya dari segala bencana dan kejadian yang merugikan. Bisa juga yang dimaksud adalah menjaganya dari dosa-dosa dan memberikan maaf kepadanya manakala ia sudah telanjur melakukan dosa, atau dengan pengertian yang lebih luas lagi.

Ini adalah penjelasan dari Imam Suyuthi dan Imam Syaukani.
Diriwayatkan dari Anas secara marfu‘, “Barangsiapa mengerjakan shalat Dhuha sebanyak dua belas rakaat, maka Allah f akan membangunkan untuknya sebuah rumah di dalam surga.”

أَبِيْ هُرَيْرَةَ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ حَافَظَ عَلَى شُفْعَةِ الضُّحَى غُفِرَ لَهُ ذُنُوْبُهُ وَإِنْ كَانَتْ مِثْلَ زَبَدِ الْبَحْرِ .

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah a bahwa Rasulullah n bersabda, ‘Barangsiapa memelihara pelaksanaan shalat Dhuha yang genap jumlah rakaatnya, maka diampunilah dosa-dosanya, sekalipun banyaknya laksana buih lautan’.” (HR. Tirmidzi)

عُقْبَةَ بْنِ عَامِرٍ الْجُهَنِيِّ أَنَّ رَسُوْلَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ يَقُوْلُ : يَا ابْنَ آدَمَ اكْفِنِيْ أَوَّلَ النَّهَارِ بِأَرْبَعِ رَكَعَاتٍ أَكْفِكَ بِهِنَّ آخِرَ يَوْمِكَ .

“Diriwayatkan dari Uqbah bin Amir Al-Juhani bahwa Rasulullah n bersabda, ‘Sesungguhnya Allah f berfirman, ‘Wahai anak Adam (manusia), cukupkan untuk-Ku di awal waktu siang (dhuha) dengan mengerjakan shalat empat rakaat, niscaya Aku cukupkan untukmu dengannya pada akhir harimu’.” (Hadits shahih yang diriwayatkan oleh Ahmad dan Abu Ya‘la)

Wasiat Khusus dari Rasulullah

“Shalat Dhuha adalah wasiat khusus dari Nabi ` kepada Abu Hurairah dan kepada seluruh umat beliau secara umum.” (Imam Thabari)

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah bahwa ia berkata, ‘Kekasihku (Rasulullah) memberikan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah aku tinggalkan hingga aku meninggal nanti. Yaitu puasa tiga hari setiap bulan, shalat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan shalat witir’.” (HR. Bukhari)

Jelas dari hadits tersebut, bahwasanya Rasulullah mewasiatkan umatnya untuk sebisa mungkin merutinkan shalat Dhuha!

Shalat Dhuha Bernilai Sedekah bagi seluruh persendian tubuh manusia

“Diriwayatkan dari Buraidah a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah bersabda, ‘Pada diri manusia terdapat tiga ratus enam puluh tiga ruas. Ia memiliki kewajiban bersedekah atas setiap ruas tersebut.’ Para sahabat bertanya, ‘Siapakah yang mampu melakukan hal itu, wahai Rasulullah?’ Beliau bersabda, ‘Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan (bisa mewakili kewajiban sedekah). Jika engkau belum mampu, dua rakaat shalat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajibanmu bersedekah’.”

Dari Abu Dzar al-Ghifari ra, ia berkata bahwa Nabi Muhammad saw bersabda: “Di setiap sendiri seorang dari kamu terdapat sedekah, setiap tasbih (ucapan subhanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (ucapan alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (ucapan lailahaillallah) adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada kebaikan adalah sedekah, mencegah dari kemungkaran adalah sedekah. Dan dua rakaat Dhuha diberi pahala,” (HR Muslim).

4. Ghanimah (keuntungan) yang besar

Dari Abdullah bin `Amr bin `Ash radhiyallahu `anhuma, ia berkata:

Rasulullah saw mengirim sebuah pasukan perang.

Nabi saw berkata: “Perolehlah keuntungan (ghanimah) dan cepatlah kembali!”.

Mereka akhirnya saling berbicara tentang dekatnya tujuan (tempat) perang dan banyaknya ghanimah (keuntungan) yang akan diperoleh dan cepat kembali (karena dekat jaraknya).

Lalu Rasulullah saw berkata; “Maukah kalian aku tunjukkan kepada tujuan paling dekat dari mereka (musuh yang akan diperangi), paling banyak ghanimah (keuntungan) nya dan cepat kembalinya?”

Mereka menjawab; “Ya!”

Rasul SAW berkata lagi: “Barangsiapa yang berwudhu’, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melakukan shalat Dhuha, dia lah yang paling dekat tujuanannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya,” (Shahih al-Targhib: 666)

5. Dibangunkan Sebuah rumah di surga

Bagi yang rajin mengerjakan shalat Dhuha, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di dalam surga. Hal ini dijelaskan dalam sebuah hadits Nabi Muahammad saw: “Barangsiapa yang shalat Dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di surga,” (Shahih al-Jami`: 634)

Diriwayatkan dari Anas secara marfu‘, “Barangsiapa mengerjakan shalat Dhuha sebanyak dua belas rakaat, maka Allah akan membangunkan untuknya sebuah rumah di dalam surga.”

Nabi Muhammad saw bersabda,”Di dalam surga terdapat pintu yang bernama bab al dhuha (pintu dhuha) dan pada hari kiamat nanti ada yang memanggil,’dimana orang yang senantiasa mengerjakan shalat dhuha?’inilah pintu kamu, masuklah dengan kasih sayang (rahmat) Allah”.

6. Shalat Dhuha di Awal Pagi, Ganjaran Langsung di Sore Hari

Dari Abu Darda’ ra, ia berkata bahwa Rasulullah SAW berkata: Allah ta`ala berkata: “Wahai anak Adam, shalatlah untuk-Ku empat rakaat dari awal hari, maka Aku akan mencukupi kebutuhanmu (ganjaran) pada sore harinya” (Shahih al-Jami: 4339).

“Diriwayatkan dari Nu‘aim bin Hammar a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah bersabda, ‘Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu merasa lemah (kehilangan kesempatan) untuk beribadah kepada-Ku dengan cara mengerjakan shalat empat rakaat di awal waktu siangmu, niscaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu’.” (HR. Abu Dawud)

7. Pahala Umrah

Dari Abu Umamah ra bahwa Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan shalat wajib, maka pahalanya seperti seorang yang melaksanakan haji. Barang siapa yang keluar untuk melaksanakan shalat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan `umrah…” (Shahih al-Targhib: 673).

8. Ampunan Dosa

“Siapa pun yang melaksanakan shalat dhuha dengan langgeng, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan,” (HR Tirmidzi).

Doa Keutamaan Sholat Dhuha

Yang pertama adalah manfaat kesehatan, shalat Dhuha sangat tidak hanya bermanfaat hanya untuk spiritual tetapi juga untuk kesehatan. Mengapa itu terjadi? Hal ini karena dalam shalat Dhuha ada beberapa gerakan yang harus dilakukan, sehingga shalat Dhuha juga dapat digunakan sebagai salah satu kegiatan sepanjang tahun.

1. Olahraga tanpa disadari
Penjelasan itu sendiri berdoa Dhuha dilakukan saat masih pagi sekitar 08:00 untuk sholat dhuhur , dan jam – jam adalah waktu yang sangat baik untuk berolahraga, sehingga berdoa Dhuha sebesar latihan karena nantinya dapat digunakan untuk menjaga tulang dan otot karena kesehatan masing-masing bergerak bersama, mulai dari tangan, siku di lutut dan kakinya. Gerakan shalat manfaat benar-benar dapat memberikan efek latihan tanpa menyadarinya.

2. aliran darah
Shalat Dhuha, tetapi juga membantu meningkatkan sirkulasi darah dalam tubuh manusia karena semua gerakan shalat Dhuha sangat lengkap. Mengangkat berbagai kedua tangan, membungkuk ketika gerakan busur, kemudian juga gerakan penyisihan di mana kepala lebih kecil dari tubuh dan darah juga mengalir ke kepala dan kemudian, ketika aliran darah dinormalkan lagi duduk.

3. Menormalkan Hormon Produksi
Hal ini juga sangat berguna untuk menormalkan produksi hormon dalam tubuh. Jadi shalat Dhuha adalah benar-benar cara yang sangat berguna dan efektif untuk menjaga kesehatan tubuh, baik untuk bagian tubuh, organ sampai beberapa cairan dan juga hormon dalam tubuh.

4. Penciptaan lebih tenang hidup
Selain bermanfaat untuk menjaga kesehatan, karena beberapa gerakan yang sangat mempengaruhi kondisi tubuh, shalat Dhuha juga sangat berguna untuk menjaga semangat, yang kemudian akan menjadi lebih tenang hidup, terutama jika tawaran itu terbuka dan mudah dalam mendapatkan dukungan.

5. Hilangkan Stres
Juga shalat Dhuha atau shalat lainnya akan membantu umat Islam untuk bisa mendapatkan ketenangan pikiran untuk menghindari stres. Stres itu sendiri adalah sesuatu yang sangat mengganggu dan dapat menimbulkan risiko berbagai penyakit. Wudhu awal benar-benar mampu membuat pikiran dan pikiran menjadi tenang, tetapi ketika dikombinasikan dengan shalat Dhuha secara alami akan jauh lebih tenang. Jadi, menurut kebanyakan orang, berdoa Duha Anda akan mendapatkan ketenangan dan rezeki tanpa masalah, sehingga beberapa Muslim melakukan / menjalankan sholat dhuha setiap hari.

6. Wajah Bersih
Selain beberapa manfaat di atas, shalat Dhuha juga sangat bermanfaat untuk kecantikan yang saat ini wajah berwudhu akan dicuci dengan air murni sehingga kulit akan selalu tetap bersih. Kemudian melakukan wudhu dan juga waktu untuk mencuci wajah Anda dengan kursus yang tepat akan membentang kulit sehingga tidak mudah rusak dan memberikan manfaat begitu muda.

7. Wajah Berseri
Juga, menjalankan shalat dhuha dan doa 5 kali tentu keindahan alam akan bersinar dengan sendirinya sehingga setelah wudhu dan doa biasanya wajah seseorang akan terlihat lebih bercahaya. Terseut dan juga memiliki banyak untuk membuktikan.
Manfaat shalat Dhuha untuk sukses
Selain berusaha, berdoa juga merupakan cara untuk mendapatkan kesuksesan bagi semua orang, bagi umat Islam untuk berdoa sendiri adalah dengan menjalankan shalat, termasuk shalat Dhuha.

8. Buka Pintau Rezeki
Pada dasarnya shalat Dhuha sangat bermanfaat untuk membuka pintu untuk dukungan mereka, dan tidak hanya itu, juga akan membantu dalam mencapai kesuksesan. Tetapi keberhasilan tidak dapat dicapai hanya melalui doa, tanpa usaha, oleh karena itu, untuk menjadi lebih seimbang dan juga berkat, segala sesuatu harus dilakukan adalah untuk mencoba dan ditopang oleh doa, satu menjalankan shalat dhuha. Jadi itu bagian dari apa yang perlu diketahui semua umat Islam tentang manfaat shalat Dhuha.

Demikian informasi mengenai Doa, Tata Cara, Waktu , Niat Dan Keutamaan Sholat Dhuha. Semoga dapat bermanfaat untuk anda baik itu Doa, Tata Cara, Waktu , Niat Dan Keutamaan Sholat Dhuha

 

cara membuat website

DOA DHUHA Keajaiban dan Mustajab Solat dan Doa Dhuha

ISTILAH ‘dhuha’ dapat ditemukan di beberapa tempat dalam al-Quran, antaranya dalam surah Thaha:59, AI-A’raf:98, dan An-Nazi’at: 46. Perkataan ‘dhuha’ diertikan sebagai ‘pagi hari’ atau sebagai ‘panas sinar matahari’, di tempat lainnya dalam surah Thaha:119. Istilah dhuha juga mencakupi kedua-dua makna itu sehingga diertikan ‘sinar matahari di pagi hari’ (as-Syams:1). Pada tempat lain (an-Nazi’at :29), kata ‘dhuha’ diertikan sebagai ‘siang yang terang’. Doa Dhuha sangat mustajab!

Pada awal surah Ad-Dhuha, Allah berfirman, “Demi waktu dhuha”, Imam Arrazi menerangkan bahawa jika Allah SWT bersumpah dengan setiap sesuatu, itu menunjukkan hal yang agung dan besar kelebihannya. Ini bermaksud dhuha adalah waktu yang sangat penting.

Maka dengan itu, Allah memberi kelebihan kepada umatnya untuk meraikan waktu yang penting itu dengan mendirikan solat sunat dhuha. Waktunya adalah dari naik matahari dan berakhir ketika matahari tergelincir, tetapi sunat diakhirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik atau boleh disimpulkan dari jam 8.00 pagi hingga 11.00 pagi adalah waktu yg sangat tepat untuk mengerjakan solat sunat dhuha.

Apakah kelebihannya mendirikan solat sunat dhuha?

Pertama, sebagai wasiat dan sunnah Rasulullah. Rasulullah SAW berwasiat kepada umatnya untuk merutinkan solat sunat dhuha. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa dia berkata, “Kekasihku (Rasulullah) memberikan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah aku tinggalkan hingga aku meninggal nanti; iaitu puasa tiga hari setiap bulan, solat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan solat witir.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Kedua, nilaian sedekah bagi seluruh sendi tubuh manusia. Diriwayatkan daripada Buraidah bahawa ia berkata: “Aku telah mendengar Rasulullah bersabda; Pada diri manusia terdapat 363 ruas. Ia memiliki kewajiban bersedekah atas setiap ruas tersebut. Para sahabat bertanya, Siapakah yang mampu melakukan hal itu, wahai Rasulullah? Baginda bersabda, Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan. Jika engkau belum mampu, dua rakaat solat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajipanmu bersedekah. Selain itu, solat dhuha juga adalah sedekah yang setanding dengan bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir, berdakwah dan mencegah kemungkaran.”

Ketiga, memperoleh keuntungan (ghanimah) yang besar. Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang berwudhuk, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melakukan solat dhuha, dialah yang paling dekat tujuanannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya.” (Sahih al-Targhib: 666)

Keempat, dibangunkan sebuah rumah di syurga. Bagi golongan yang rajin mengerjakan solat dhuha juga akan dibangunkan sebuah rumah untuknya di dalam syurga. Hal ini dijelaskan dalam sebuah hadis Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang solat dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di syurga.” (Sahih al-Jami’: 634)

Kelima, mendapat rezeki dengan segera. Diriwayatkan daripada Nu‘aim bin Hammar bahawa ia berkata, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda; Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu berasa lemah untuk beribadah kepadaKu dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu, nescaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu.” (Hadis Riwayat Abu Dawud)

Keenam, mendapat pahala umrah. Daripada Abu Umamah R.A bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan solat wajib, maka pahalanya seperti seorang yang melaksanakan haji. Barangsiapa yang keluar untuk melaksanakan solat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan umrah.” (Sahih Al-Targhib: 673)

Ketujuh, mendapat keampunan dosa terdahulu. “Barangsiapa yang menjaga sembahyang dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah dan at-Tirmidzi)

Oleh itu, sudah jelas akan kelebihan-kelebihan solat sunat dhuha ini dan betapa besarnya ganjaran kepada sesiapa yang menunaikan solat sunat ini, bahkan lebih besar keistimewaannya kepada mereka yang beristiqamah mengerjakannya. Semoga solat sunat dhuha ini menjadi sebahagian daripada amalan hidup dalam mencari keredhaan Allah SWT.

Kita juga disunatkan mengamalkan doa waktu dhuha seperti di bawah ini.

doa waktu dhuha

Oleh itu, sudah jelas akan kelebihan-kelebihan solat sunat dhuha ini dan betapa besarnya ganjaran kepada sesiapa yang menunaikan solat sunat ini, bahkan lebih besar keistimewaannya kepada mereka yang beristiqamah mengerjakannya.

Semoga solat sunat dhuha ini menjadi sebahagian daripada amalan hidup dalam mencari keredhaan Allah SWT.–

Credit: HARAKAHDAILY 5/4/2017

Luar Biasa Solat & Doa Dhuha yang Dikurniakan Allah kepada Manusia

Ruang waktu dan waktu afdal solat dan doa dhuha

Sesuailah dengan namanya dhuha yang bermaksud pagi. Jadi ruang waktunya untuk solat dan doa dhuha bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.

Waktu afdal yang sebenar

Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: “Sholat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Justeru, waktu sedemikian eloklah dilaksanakan solat tersebut, apatah lagi pada saat itu badan memerlukan ‘rehat sebentar’ setelah penat bekerja. Maka disarankan juga sekiranya masa tersebut diisi sekadar empat hingga lima minit dengan sujud menyembah Ilahi sama ada di rumah atau di tempat kerja dengan syarat tidak mengetepikan perkara-perkara atau urusan yang wajib dan utama daripada yang sunat.

Cara melaksana sholat dhuha

Banyak bahan media cetak yang boleh dirujuk bagi mengetahui cara melakukan solat sunat Dhuha ini merangkumi bacaan-bacaan dalam solat hinggalah dalam sujud dan doa setelah selesai ibadat tersebut.

Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

e commerce malaysia shopievo

Doa dhuha yang disarankan

“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

* Coretanku Keistimewaan Solat dan Doa Dhuha

Kepada orang yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan iaitu surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. Bacaan sholat dhuha boleh dibaca apa-apa surah yang penting niat kita adalah IKHLAS untuk Allah SWT, bukan kerana berkehendakkan harta dan rezeki yang banyak tetapi salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada Allah…

Kita rujuk kepada Hadith Qudsi yang mengatakan, Firman Allah, “ Wahai anak-anak adam (sebut-sebutkan) zikirkan akan AKU selepas sembahyang subuh barang sekejap dan selepas sembahyang asar barang sekejap, maka AKU cukupkan engkau apa yang ada diantara dua waktu tersebut maka apabila naik matahari sembahyang dhuha sebanyak lapan rakaat”

Pada rakaat pertama bacalah ayatul kursi kerana ayutul kursi terlalu banyak keistimewaannya, semasa suruh itu diturunkan beribu-ribu malaikat sebagai perantaranya. Didalamnya juga terkandung KURSI (kerajaan) ALLAH yang sangat besar meliputi 7 lapisan langit dan bumi. Ada 95 buah hadish yang menerangkan akan fadhilat ayutul kursi.

Rakaat kedua bacalah surah Al-Ikhlas sebab surah Al-Ikhlas merupakan 1/3 dari Al-Quran. Surah yang cukup besar maknanya sebab mengandungi sifat-sifat Allah yang Esa dan siapa Allah yang sebenar iaitu yang tidak beranak juga tidak diperanakkan dan tidak ada yang serupa denganNYA. Dua surah ini sudah cukup bagi yang tidak menghafal surah yang disarankan.

Berkenaan doa dhuha … boleh baca doa mana-mana yang berkaitan tetapi lebih afdal baca doa sholat dhuha yang khusus… doa dhuha itu sememangnya cukup baik dan sempurna untuk memohon keberkatan rezeki dari ilahi… Manakala bilangan rakaat pula adalah mengikut kemampuan. Bila masa terhad dengan kerja seharian boleh dilakukan dengan 2 rakaat dan bila waktu cuti lakukanlah dua-dua rakaat sehingga 4, 6 atau 8 rakaat dan boleh sehingga 12 rakaat. semua mengikut kemampuan… Amal yang sedikit dan istiqamah (berterusan) adalah lebih baik dari amal yang banyak tetapi jarang-jarang… fikir-fikirkan… semoga dengan membudayakan sholat dhuha, kita akan lebih disayangi oleh Allah SWT dan sentiasa didalam naunganNYA.. ameennn…

Credit : https://nursyirah.wordpress.com

Cara Detail Solat Sunat Dhuha

Cara Solat Sunat Dhuha. Sholat Dhuha mempunyai manafaat yang sangat besar. Mereka yang mengerjakan sholat Dhuha akan sentiasa berada dalam perlindungan Allah SWT sepanjang hari. Dosa-dosanya diampunkan, terhindar dari perbuatan-perbuatan buruk, Allah melimpahkan rezeki sepanjang hari serta pelbagai kebaikan lain.

Rasulullah SAW sangat menganjurkan umatnya untuk melakukan amalan sholat Dhuha adalah sebagaimana dalam sebuah hadis Riwayat Abu Hurairah RA:

Cara Solat Sunat Dhuha

“Telah bersabda Rasulullah SAW; Barang siapa yang memelihara jaminan (yang ada pada) sholat Dhuha, terampunlah baginya dosa-dosanya, sekalipun

seumpama buih di lautan”Sholat dhuha

Rasullullah SAW  juga bersabda;

“Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat sholat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”  – HR Al-Hakim dan At-Tabrani

Sholat Dhuha iaitu solat sunat yang dilakukan pada waktu Dhuha, iaitu pada ketika matahari telah naik lebih kurang setinggi sebatang galah (kira-kira 20 minit selepas terbit matahari -waktu syuruk) sehingga matahari berada tepat di tengah-tengah langit iaitu sebelum menjelang waktu Zuhur.

Cara solat sunat Dhuha iaitu boleh dilakukan dengan 2 rakaat atau boleh diulang sehingga enam 6 kali solat atau 12 rakaat. Ada yang berpendapat paling banyak yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ialah lapan rakaat.

Lafaz Niat Sholat Dhuha;

Niat Sholat Dhuha

Aku solat sunat Dhuha dua rakaat kerana Allah Taala.”

Bacaan Solat Sunat Dhuha

Bacaan dalam solat dibolehkan membaca sebarang surah. Namun begitu lebih afdhal untuk membaca surah al-Shams pada rakaaat pertama dan pada rakaat kedua surah ad-Dhuha.

cara membuat website

 

Doa Sholat Dhuha;

Cara Solat Sunat Dhuhadoa sholat dhuha

“Allahumma innadh dhuha-a dhuha-uka, wal bahaa-a bahaa-uka, wal jamaala jamaaluka, wal quwwata quwwatuka, wal qudrata qudratuka, wal ishmata ishmatuka. allahuma inkaana rizqi fis samma-i fa anzilhu, wa inkaana fil ardhi fa-akhrijhu, wa inkaana mu’asaran fayassirhu, wainkaana haraaman fathahhirhu, wa inkaana ba’idan fa qaribhu, bihaqqiduhaa-ika wa bahaaika, wa jamaalika wa quwwatika wa qudratika, aatini maa ataita ibadikash shalihin.”

Maksud Doa Dhuha

“Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu, adalah waktu dhuha (milikMu), pancaran cahaya adalah pancaran cahaya (milik)Mu, (Segala) KecantikanMu itu adalah kecantikan (milik)Mu, (Apapun) Kekuatan adalah kekuatan (milik)Mu, (Apa juga) qudrat adalah qudratNya, dan (segala) perlindungan itu adalah (datang dari) pelindunganNya. Ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit maka turunkanlah ia, jika ada di bumi keluarkanlah ia, Jika ia sukar (Kau) mudahkanlah, Jika ia kotor (Kau) suci bersihkanlah, Jika ia jauh dekatkanlah, dan jika ia hampir maka permudahkanlah, dengan kebenaran dhuhaMu, pancaran cahayaMu, KecantikanMu, KekuatanMu dan QudratMu, Berikanlah aku apa yang telah Kau telah berikan (kepada) hamba-hambaMu yang soleh.”

Jom kita sama-sama jadikan sholat Dhuha dan jangan lupa doa dhuha sebagai kelaziman harian kita, semoga dipermudahkan.

Abu Hurairah pernah berkata: “Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

Credit : http://www.mywaktusolat.com

Buat Video | Teknik Best Buat Video Viral Untuk Bisnes Anda

Dari Teknik Buat Video 15 seconds rule sampai pakai metadata, ini enam trik menjadikan video kita banyak penonton, dan channel kita banyak subscribers, versi Edho Zell Youtube Marketer dari indonesia.

Salah satu YouTuber populer asal Indonesia, Edho Zell, sempat berbagi tip-tip buat video untuk menjadikan video kita banyak ditonton, dan channel YouTube kita banyak subscribers-nya, saat berbicara dalam IdeaFest 2016 sesi IdeaConference, Sabtu (24/9/2016) lalu.

tengok software buat video viral disini –> SOFTWARE VIDEO VIRAL

Edho Zell, yang channel YouTube-nya telah menarik tak kurang dari 900 ribu subscribers, membaginya dalam enam trik utama buat video viral. Jom lihat Perkongsian beliau:

 

6 Teknik Buat Video dari Edho Zell

 

1. 15 seconds video rule

Menurut Edho Zell, pada saat membuat video, dalam lima saat pertama haruslah menarik penonton dengan video yang bagus. Bukan diisi dengan logo, brand, atau iklan.

Karena anak zaman sekarang sudah ‘born online’, yang tidak akan menghabiskan waktu yang lama untuk menonton video yang tidak menarik.

Jadi, 15 detik pertama harus menjelaskan keseluruhan isi video. Jika dalam 15 detik pertama video tersebut tidak memukaunya, maka penonton cenderung akan beralih ke video lainnya.

 

2. Optimize video duration 3-5 minutes

Ciri-ciri utama buat video viral biasanya adalah berdurasi 3-5 menit saja. Karena durasi sebuah video, sama artinya dengan penonton harus memberikan waktunya selama panjangnya durasi tersebut.

Apalagi jika kamu mau menjangkau audiens yang baru, alias yang belum mengenal kamu, mereka tidak akan menghabiskan waktunya untuk channel yang belum mereka kenal.

Oleh karena itu, optimalkan konten videomu selama maksimal 5 menit, dengan konten yang positif dan berkualitas.

3. Be honest bila buat video

Akhir-akhir ini, tidak sedikit kreator konten digital yang memberikan informasi palsu mengenai dirinya, lokasi keberadaan mereka, kamera yang digunakan, dan masih banyak lainnya.

Percayalah, entah bagaimana caranya, kebohongan tersebut lama-kelamaan akan terungkap. Apalagi anak-anak muda zaman kini sudah semakin pintar, terutama terkait teknologi. Sedikit kesalahan saja, mereka dengan cepat menyadarinya.anak – anak boleh buat video sendiri tanpa belajar

Dan jika kamu berbohong dan ketahuan, pastinya audiens tidak akan menonton videonya lagi.

4. Pakai metadata

Ini dia salah satu rahasia utama Edho Zell, yaitu buat video menggunakan metadata dengan optimal, untuk mendapatkan penonton yang banyak. Hal ini sangat menentukan ‘ramai’-nya channel-mu.

Karena YouTube merupakan bagian dari Google, yang fungsi utamanya adalah mesin pencari. Jadi, optimalkan metadata, seperti pada title video dan description videomu, dengan keyword video yang umum didengar dan dicari orang.

5. ‘Manusiakan’ media sosial

Gunakan media sosial sebagai penghubung antara kamu dengan audiensmu. Sebab video saja tidak cukup untuk membangun hubungan yang baik.

Melalui media sosial, kamu bisa dengan cepat membalas komentar penontonmu. Dengan ini, mereka akan merasa kedekatan yang nyata denganmu, sehingga pastinya mereka akan terus-menerus menonton videomu, bahkan menceritakannya ke teman-temannya.

Selain itu, gunakan media sosial juga untuk mempublikasikan videomu, agar penonton tetap ter-update dengan video-videomu dan menontonnya.

6. Stop mindset lama

Jangan menitikberatkan storyboard dan hard selling. Generasi sekarang lebih menyukai hal yang terjadi apa adanya.

Dan jika kamu ingin mengiklankan sebuah produk, mulailah buat video dengan memberikan nilai-nilai yang didapat jika menggunakannya, baru menyebutkan nama dari produk atau jasa tersebut.

 

Kredit : www.hitsss.com

1 2 3 4