All Posts by NazrinAmin

Cara Membuat Blog – Khas Untuk Newbie!

Okay sekarang ni, anda nak mulakan membuat blog kan? Jangan risau, dalam artikel ni, saya akan kongsikan cara membut blog, khas untuk anda yang masih sedang tercari-cari panduan untuk membuat blog.

Ya, saya tahu ramai diluar sana, tercari-cari panduan untuk mula membuat blog sebab bagi sesetengah orang, untuk membuat blog, adalah satu masalah besar bagi mereka.

Jangan risau, dalam artikel ini, anda tak perlu:

  • Belajar coding (HTML, CSS atau segala benda tu)
  • Pening-pening nak baca artikel yang boring dan panjang

Cuma apa yang akan berlaku lepas ni, selepas baca artikel ni:

  • Anda akan terus take action!
  • Tak sangka semudah ni je nak buat blog

Dalam artikel ini, saya akan bimbing anda untuk buat blog pertama anda dalam 5 langkah yang mudah.

Langkah-langkah untuk buat blog:

Artikel ni ditulis untuk membantu bagi memulakan blog pertama anda. Berdasarkan pengalaman saya selama 10 tahun dalam bidang website dan blog, kebanyakkan orang mebuat silap semasa mula-mula membuat blog. Bila anda sudah tersilap memulakan langkah, saya risau anda akan tiada motivasi untuk terus menguruskan blog anda.

Sebelum Kita Mula Membuat Blog…

Tentukan topik utama blog anda dahulu!

Benda yang paling penting sekali, anda kena tentukan dulu topik apa yang anda hendak tulis di blog. Tak semua topik sesuai ditulis di blog.

Penting sekali untuk anda buat kajian tentang topik yang hangat dan mempunyai carian yang tinggi di Google.

Kenapa kita pentingkan carian yang tinggi di Google?

PELAWAT!

Anda tak dapat nafikan tentang ini, sebab kalau anda tulis blog tapi tiada yang baca blog anda, mesti anda rasa down untuk menuliskan?

Blog anda tu umpama blog syok sendiri.

Selain itu dengan adanya pelawat (kalau dalam istilah blogging, kita panggil?strong>traffik), anda berpotensi untuk menjana pendapatan dengan blog anda juga.

Formula mudah untuk perkara ni anda boleh lihat dibawah:

Pelawat Ramai = Lebih Banyak Sumber Pendapatan

Sebab tu kalau anda lihat, blog atau website yang mempunyai pelawat yang ramai, mereka memasang iklan hampir di setiap penjuru blog.

Kerana dengan adanya pelawat, pendapatan mereka datang dari sewaan iklan?individu atau syarikat kecil) dan paparan iklan 3rd party seperti Google Adsense.

Jadi pastikan sebelum anda bermula, tentukan dulu topik apa yang anda hendak kongsikan.

Saya share sikit beberapa topik yang sesuai dan hot untuk dijadika pilihan:

  • Kesihatan
  • Kewangan
  • Pelaburan
  • Online bisnes
  • Gadget / Teknologi
  • Emas / Perak
  • Cara buat duit online

Jadi saya harap anda sudah ada idea yang boleh untuk anda kembangkan dalam blog nanti. Jangan risau, terus ambil tindakan. InsyaAllah, anda boleh!

Okay jom kita mulakan dengan langkah-langkah buat blog sendiri.

Langkah 1: Pilih blogging platform yang terbaik (WordPress)


Sebelum anda peningkan kepala anda dengan design blog anda, pertama sekali anda perlu pilih blogging platform mana yang anda nak guna.

Kalau nak diikutkan terlalu banyak pilihan yang anda boleh pilih. Contoh bloggin platform yang ada, WordPress, Tumblr, Blogger dan lain-lain.

cara membuat blog apa platform terbaik untuk buat blog

Tapi, kalau anda tanya saya sendiri, yang mana paling bagus dan terbaik untuk blogging, saya sarankan anda untuk gunakan WordPress, bayangkan terdapat 72 juta pengguna aktif yang menjadikan WordPress sebagai pilihan mereka.

Anda nak tahu?kenapa WordPress menjadi pilihan ramai?

  • Ianya PERCUMA kepada semua (ada theme dan plugin percuma, tak semua blogging platform ada offer macam ni)
  • Sangat mudah untuk setup
  • Ianya SELAMAT, WordPress sentiasa menjalankan update bagi memastikan semuanya selamat dari ancaman hacker dan ancaman lain. Jadi jangan risau, blog anda akan selamat sekiranya menggunakan WordPress. NASA dan kebanyakkan blog universiti di luar negara menggunakan WordPress.
  • Ianya sangat mudah untuk DIUBAHSUAI.?Terdapat ribuan theme dan plugin yang percuma yang anda boleh gunakan untuk blog anda. Malah yang berbayar pun banyak juga. Jadi boleh la pilih mana yang sesuai.

 

Macam mana dengan blogging platform yang lain? Tak okay ke? Yang lain-lain juga okay, cuma tak ada yang boleh offer sama macam yang WordPress offer. Dari segi fleksibliti untuk modified blog dengan theme dan plugin, hampir tak ada yang dapat menandingi. Jadi tanpa ragu-ragu, pilihlah WordPress, lagi-lagi kalau anda masih baru dalam dunia blogging ni.

 

Mencari domain name dan web hosting provider

Sebelum kita nak ada blog yang boleh berfungsi, kita perlukan perlukan domain name dan hosting.

Dibawah ni saya share sikit apa itu domain name dan web hosting.

Domain name??/strong>Okay sekarang kita dah masuk ke bahagian yang paling best. Cari nama untuk blog anda! Ini adalah alamat bagi blog anda, yang orang lain boleh gunakan untuk akses ke blog anda. Seperti contoh, domain bagi enjin carian Google ialah www.Google.com. Manakala domain bagi laman sosial paling popular, Facebook ialah, www.Facebook.com. Untuk blog anda, anda boleh pilih nama yang sesuai dengan apa yang anda nak tulis. Contohnya, ResipiMasakanMelayu.com. Kos bagi sebuah domain biasa RM40+/tahun. Tapi kalau anda ikut je apa yang saya tulis dalam artikel ni, saya akan tunjukkan kepada anda macam mana nak dapatkan domain dengan harga yang lebih murah.

 

Web hosting爾 Ini merujuk kepada rumah bagi blog anda dan kandungan blog anda. Tanpa web hosting, anda tidak boleh menggunakan domain. Anda cuba bayangkan hosting ni seperti hard drive komputer anda, yang mana ianya menyimpan semua kandungan blog anda (imej, blog post, plugin dan lain-lain). Kos untuk hosting ni bergantung kepada plan yang anda pilih dari hosting provider anda.

 

Dimana saya boleh dapatkan domain name dan hosting ni?

Bila kita bercakap mengenai hosting, ada dua perkara yang anda perlu perhatikan.

  • Kelajuan page load – Purata masa yang diambil untuk blog anda loading.
  • Uptime – 99.9% tak cukup sebenarnya. Anda kena usaha cari web hosting yang betul-betul stabil.

Terdapat ratusan penyedia web hosting di dunia ni. Mungkin tak salah kalau kata ribuan. Masing-masing ada menawarkan servis (domain+hosting) dengan harga yang lebih kurang. Tapi bagi memastikan blog yang bakal kita buat ni stabil dan boleh diakses bila-bila masa (tak ada downtime), saya cadangkan anda melanggan dari syarikat-syarikat besar seperti Bluehost, iPage, Godaddy dan lain-lain.

There are hundreds of different web hosting providers.燭hey all offer you a similar service (domain + hosting) with a similar price, but since I抳e dealt with燼nd monitored many famous and recommended web hosting companies like Bluehost, iPage, Godaddy etc?

Saya nak cadangkan, anda langganlah dari www.HostGator.com untuk domain dan web hosting.

Nak tahu kenapa? Tak ada yang boleh lawan HostGator untuk kelajuan blog loading dan uptime :

Cara Membuat blog - cara lajukan website atau blog wordpress

HostGator tidak pernah mengecewakan pengguna, selain dari servis yang terbaik, HostGator juga sangat mudah untuk digunakan dan sangat sesuai untuk anda yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogging.

Tapi andai kata, nak gunakan servis web hosting yang lain, tak ada masalah, tapi pastikan web hosting tersebut laju, stabil dan menawarkan unlimited storage dan bandwith. Kenapa perkara ni penting? Sebab kita tak nak blog tersebut berhadapan dengan masalah pada masa akan datang.

 

Selesai sudah untuk asas bagi blogging platform, sekarang anda perlu mulakan langkah pertama anda! Okay untuk langkah seterusnya kita akan teruskan dengan cara untuk setup blog dan jadikan blog tersebut berfungsi.

Langkah 2:燬etup blog dengan menggunakan domain sendiri?(self-hosted WordPress)


Kalau anda tidak mepunyai hosting atau domain lagi –爋kay jangan risau, saya nak tunjukkan cara untuk daftar blog anda sekarang.

Selepas selesai langkah 2 ini, anda akan ada sebuah blog yang menggunakan domain anda sendiri. Wow, tak sabar kan hehe

 

 

 

1.燩ergi ke www.HostGator.com燿an klik “Get Started!”.

cara membuat blog - cara dapatkan domain name untuk blog wordpress

2. Pilih pelan hosting

Selepas tu anda akan dibawa ke page baru seperti dibawah:

Cara membuat blog - cara pilih pakej hosting terbaik untuk blog wordpress

Pilih pelan yang sesuai dengan anda, macam yang anda boleh tengok diatas. Anda boleh pilih pelan yang paling sesuai dengan bajet anda. Kalau anda tanya saya, saya syorkan anda ambil “Baby Plan” kerana anda anda boleh menggunakan banyak domain pada pelan ini berbanding “Hatchling Plan” (hanya satu domain sahaja dibenarkan).

Kalau dah buat keputusan, terus klik pada butang “Sign Up Now!“.

3. Pilih domain name anda dan hosting

Untuk memilih domain name pastikan anda memilih dan membuat senarai semak berikut sebelum mendaftarkannya:

  • Pastikan domain ada kaitan dengan topik blog anda
  • Elakkan mempunyai nombor (Contoh ResipiMasakan2018.com)
  • Ringkas, Tepat dan Padat
  • Gunakan domain extension yang popular seperti .com, .net atau .info (bergantung kepada anda)
  • Hindarkan penggunaan simbol (-)

 

cara membuat blog - cara untuk dapatkan domain name blog wordpress

Merujuk gambar diatas, anda boleh masukkan nama domain pilihan anda disitu.

cara membuat blog - pilih pelan hosting terbaik untuk wordpress blog

Kemudian kita teruskan dengan “Choose a Hosting Plan”. Pada ruangan billing cycle, anda boleh memilih untuk membayar selama 1 tahun terus bayar secara bulanan. Yang pasti, harga bayaran untuk per tahun lebih murah berbanding harga per bulan.

Selain itu anda juga perlu masukkan username dan Security PIN untuk menyelesaikan proses pendaftaran ini.

4. Masukkan info pembayaran

cara membuat blog - cara beli dan bayar hosting wordpress blog

Masukkan butiran peribadi anda disini. Boleh buat pilihan nak bayar guna?strong>kad kredit, kad debit atau PayPal.

5. Servis tambahan

caramembuat blog - cara pasang secure socket layer ssl pada blog wordpress

Tak perlu pilih apa-apa dari sini, teruskan kepada nombor 5. Kita cuba berjimat sebanyak mungkin untuk kali pertama ni.

6. Buat pembayaran

Seperti yang anda boleh tengok pada gambar diatas,?strong>Amount Due anda ialah $11.95?/strong>atau dalam Ringgit Malaysia RM47.53. Ini adalah contoh untuk anda yang ingin mendaftar dengan syarikat hosting HostGator.com. Kalau anda inginkan lebih banyak penjimatan anda boleh gunakan syarikat hosting tempatan seperti Exabytes?

7. Login ke akaun anda dan install WordPress

cara membuat blog - cara access ke akaun blog wordpress

Setelah anda berjaya masuk ke ruangan?strong>control panel?/strong>(semua butiran login anda boleh rujuk pada email), sekarang tibalah masanya untuk memasang (install) WordPress. Jangan risau, mudah saja, semudah satu klik!

  • Login ke control panel Hostgator
  • Pada bahagian atas klik爴Build a New WordPress Site?(rujuk gambar dibawah)

 

Selepas and klik pada link tersebut anda akan dibawa ke halaman ini:

Pilih domain yang anda telah dapatkan tadi dan klik?strong>next.

Setelah itu, masukkan butiran yang diminta.

  • Blog Title?/strong>(nama bagi blog anda, seperti contoh Resipi Masakan Melayu)
  • Admin User?/strong>(username)
  • First Name & Last Name?/strong>(nama anda)
  • Admin Email?/strong>(email peribadi anda sekiranya anda terlupa username atau password, anda boleh gunakan email untuk reset kembali)

Terus klik?strong>Install?/strong>dan setelah selesai, anda boleh login dengan?strong>Password?/strong>yang diberikan.

8. Login ke blog anda

Untuk login ke blog anda, anda boleh terus klik pada link selepas proses installation tadi ataupun menggunakan “Admin URL“.

Admin URL ini ialah, URL untuk ke ruangan admin blog anda. Ini adalah contoh Admin URL, www.yourblog.com/wp-admin (dimana 搚ourblog?ini ialah domain name anda).

 

Langkah 3: Mendesign blog anda

Menukar Design Blog Anda (Layout dan Theme)

WordPress menggunkan template yang dikenali sebagai “Theme” untuk merujuk kepada paparan blog anda. Untuk menukar paparan blog anda, anda cuma perlu menggunakan theme baru.

Sekiranya anda memerlukan theme yang baru dan nampak lebih profesional anda boleh mendapatkannya di?a href=”http://Themeforest.net”>Themeforest.net

 

 

Ini caranya untuk anda cari dan install theme yang anda minati:

Bila anda login buat pertama kali, ini adalah dashboard atau admin panel yang anda akan lihat:

 

 

Klik pada ruangan 揂ppearance?pada WordPress sidebar, dan klik pada 揟hemes? Apabila halaman baru keluar, klik “Add New” yang terletak pada sebelah atas. Butang paling besar sekali tu untuk memulakan proses mencari theme baru.

Theme “Twenty Seventeen” sudah diinstall di WordPress anda, ini adalah theme default bagi blog baru.

 

Sekarang anda akan dapat lihat tab seperti?strong>featured, popular , dan?strong>latest. Tak lupa juga爴Feature Filter?dan search bar.

featured_themes

Okay sekarang ni saya dah jumpa theme yang saya berkenan,?strong>SEOPress. Klik je dekat butang?strong>Install?/strong>dan klik butang?strong>Activate. Okay selesai!

Mengkonfigurasi blog anda supaya mesra enjin carian

Terdapat beberapa perkara yang anda perlu lakukan untuk menjadikan blog anda mesra enjin carian. Anda perlu tahu, enjin carian seperti?strong>Google?strong>tidak menyukai dua perkara:

i. URL

URL yang tidak tersusun dan berserabut -?em>http://yourblog.com/2012/04/topik-c/author-admin/cara-masak-ayam-goreng. URL yang lebih baik?em>http://yourblog.com/cara-masak-ayam-goreng

Nampak tak bezanya? URL yang mula-mula mempunyai informasi yang tidak berkaitan dan yang satu lagi, URL yang pendek, kemas dan padat.

Bagi memastikan link anda lebih kelihatan kemas, anda boleh terus ke ruangan爴Settings?-> 揚ermalinks?dan gunakan setting berikut:

 

ii. Spam comment – Sebenarnya mana-mana blog atau website tidak boleh lari dari masalah komen spam ni. Biasanya orang buat komen spam ni untuk minta orang lain layari website mereka atau untuk mengiklankan servis atau produk.

Untuk mengelakkan masalah ini, anda perlu menyelia komen yang ditinggalkan di blog anda. Untuk hal ini, anda perlu ke?strong>揝ettings?-> 揇iscussion?/strong> dan pilih dua pilihan ini.

 

2. Spam comments ?Unfortunately, lots of people want to leave automate spam comments on your blog. They do that for a couple of reasons ?to get people from your blog to their blog and to advertise their services/products.

 

disable_comments

 

Langkah 4: Menambah/Menulis Blog Posts dan Pages


Okay sekarang ni, anda sdah mempunyai sebuah blog WordPress yang berfungsi dan menggunakan domain sendiri. Anda juga sudah menggunakan theme yang anda minat. Tahniah! Anda dah buat banyak perkara sekarang dan pastinya anda tak sabar untuk langkah seterusnyakan?

Okay dalam langkah ini, saya akan kongsikan kepada anda macam untuk menulis blog post pertama anda dan beberapa tips untuk menulis blog post.

Pada langkah ini, saya akan tunjukkan kepada anda..

  • Macam mana nak menulis post di WordPress
  • Macam mana nak tambah gambar, link dan format text yang digunakan
  • Beberapa tips dan trik yang anda boleh gunakan untuk menulis post yang menarik

Menambah Post Baru

Untuk menambah post baru, klik pada “Posts” (bahagian kiri) dan kilik pada “Add New”.

 

Anda boleh memasukkan tajuk pada ruangan paling atas sekali. Kemudian pada ruangan bawah pula, adalah ruangan untuk artikel.

Setelah anda menulis artikel anda ada?strong>dua pilihan, PERTAMA, anda boleh save artikel anda tadi sebagai draft dengan menggunakan fungsi?strong>Save Draft. Ini sesuai jika artikel itu perlu ditambah lagi bilangan patah perkataan atau anda ingin menyemak artikel tersebut sebelum anda menerbitkannya di blog. KEDUA, anda boleh terus terbitkan artikel (blog post) ini sekiranya semuany sudah lengkap dengan menggunakan butang?strong>Publish.

Setelah anda menerbitkan (Publish) post anda, anda boleh melihat semua post baru di bahagian “All Posts” dan anda boleh mengedit mana-mana post disitu.

 

Mari saya kongsikan macam mana anda boleh gunakan ruangan menulis post ini:

Menambah Gambar

Untuk menambah gambar ke dalam post anda, klik pada butang “Add Media” pada bahagian kanan.

Tip: Pastikan gambar atau video yang anda ingin muatnaik tidak terlalu besar supaya tidak memakan disk space hosting anda.

 

 

Kemudian pilih gambar yang ingin dimuatnaik.

Masukkan gambar yang dimuatnaik ke dalam post

Okay dah selesai untuk cara memasukkan gambar ke dalam post.

Memasukkan Link Ke Dalam Post

Memasukkan link (hyperlink) ke website adalah salah satu cara untuk berkongsi maklumat menarik.

Jadi untuk memasukkan link ke dalam post anda, klik pada ikon yang kelihatan seperti “rantai” di ruangan atas.

 

Setelah anda klik pada ikon tersebut, anda boleh masukkan link ke blog lain seperti gambar dibawah:

Kalau untuk yang lebih advance sedikit, anda boleh kilik pada ikon “setting” (sebelah kanan sekali, selepas ikon anak panah).

Di ruangan ni, terdapat beberapa perkataan yang perlu anda ketahui.

  • URL爄alah alamat website / blog yang anda ingin kongsi. Pastikan anda memasukkan sekali 揾ttp://?sebelum “www.” Kalau tak nanti link anda akan rosak.
  • 揕ink Text敔 ni merujuk kepada teks yang anda ingin tulis untuk menarik perhatian orang klik ke link tersebut. Sebagai contoh “Klik Sini” atau sebagainya yang sesuai.
  • 揙pen link in a new window/tab?/strong>爾 pastikan anda pilih yang ni untuk memastikan pelawat tidak meninggal blog anda. Link ke website lain akan dibuka pada tab baru.
  • Jika anda nak linkkan dengan post atau page yang telah ada,燼nda boleh gunakan ruangan “Search” ini untuk mencari post atau page yang anda dah siapkan dan klik padanya untuk linkkan dengan teks tadi.

Akhir sekali, klik pada “Add Link”, dan link yang anda tambah sebentar tadi akan berfungsi.

 

Menambah Headers & Mengedit Teks

Menggunakan headers dan bolding sebenarnya satu langkah yang bijak ketika menulis post kerana ianya memudahkan pembaca membaca artikel yang anda tulis.

Selain itu juga, ianya juga bagus untuk SEO (Search Engine Optimization) bagi blog anda. Untuk bacaan lanjut boleh KLIK SINI.

Menambah Headings (Header)

Untuk menambah aheading, klik pada menu yang berada di sebelah kiri toolbar.

Blog_Post_Headings

Cara penggunaan Heading dalam penulisan artikel:

  • Heading 1 – Gunakan sekali sehaja dalam post anda (biasanya pada permulaan artikel)
  • Heading 2 / Heading 3 – Digunakan selepas Heading 1, bagi sub-tajuk atau topik kecil.

Tip: Anda juga boleh menghighlight perkataan yang anda inginkan didalam post anda, kemudian klik pada menu seperti diatas dan pilih format yang inginkan (Heading 1 – Heading 6).

 

Menggunakan Fungsi Fonts

Anda boleh menggunakan fungsi?strong>bold, italicize, underline?/strong>dan menukar warna teks artikel anda.

  • 揃?untuk bolding
  • 揑?untuk italics
  • ?u>U?untuk underline your text
  • ?u>A?akan membuka dropdown menu dimana anda boleh memilih warna font

Kalau anda dah biasas dengan Microsoft Word, pastinya ini bukan sesuatu yang baru bagi anda. Saya jamin!

Langkah 5:燤ula Kembangkan Blog Anda


Untuk pengetahuan anda, ini adalah bahagian yang sukar dan ramai yang menyerah kerana blog yang mereka buat tidak mempunyai pembaca. Sekarang anda sudah berjaya setup blog anda, dan sudah mengetahui beberapa perkara asas (bagi saya sudah memadai untuk anda untuk uruskan blog), sekarang tibalah masanya untuk menjadikan blog anda berjaya (dengan erti kata mempunyai trafik = pelawat yang membaca blog).

Nak blog masuk dalam carian Google?

Okay anda mesti tertanya-tanya macam mana nak masukkan blog ke dalam enjin carian Google kan?

Part ni mudah je sebenarnya, anda cuma perlu submit URL anda ke Google.

Boleh ikuti langkah-langkah dibawah ni:

  1. Buka Google.com dan masukkan?”submit url to google” ke dalam carian.
  2. Masukkan URL blog anda ke ruang yang disediakan.

3.?Klik butang “Serah / Submit”.

4. Dalam masa 24 jam, blog anda akan diindeks oleh enjin carian Google.

Topik Bonus: Buat Duit Dengan Blog

Okay bila anda dah ada blog ni, mesti anda terfikirkan, macam mana nak buat duit dengan blog?

Jangan risau, banyak cara yang anda boleh gunakan untuk buat duit dengan blog. Saya akan kongsikan beberapa ya!

1) Affiliate Marketing

Anda boleh buat duit dengan blog melalui affiliate marketing. Konsepnya mudah, anda promosikan produk orang lain dan dapatkan komisyen dari setiap pembelian.

Seperti contoh, terdapat banyak produk digital yang ada di pasaran Malaysia. Contohnya buku panduan dan video tutorial.

Antara syarikat tempatan yang menawarkan program affiliate untuk produk digital di Malaysia ialah Klikjer.com

2) Google AdSense

Pernah anda lihat iklan seperti diatas dalam website seperti TheVocket.com? Kalau pernah, itulah iklan dari Google Adsense. Website tersebut menggunakan platform pengiklanan dari Google (dikenali sebagai Google Adsense) untuk menjana pendapatan melalui website mereka.

Anda boleh menjana pendapatan melalui Google Adsene melalui dua cara kiraan:

  1. Berdasarkan?strong>page impression:?/strong>Ini bergantung kepada page view (dikira berdasarkan berapa kali pelawat melawat halaman website anda). Setiap 1,000 views anda akan mendapat sekian-sekian jumlah bayaran (bergantung kepada CPC).
  2. Berdasarkan klik:?/strong>Selain dari page impression, anda juga akan dibayar berdasarkan klik ke iklan di website anda. Anda akan dibayar serendah $0.01 sehingga ratusan dollar bergantung kepada jenis iklan yang dipaparkan. Biasanya yang mahal adalah iklan berkaitan kesihatan seperti kanser.

 

3) Paid Review

Anda biasa tengokkan di Instagram, ada orang offer paid review untuk produk atau servis orang lain. Okay konsep yang sama juga anda boleh gunakan untuk blog. Anda boleh buka servis paid review di blog anda dengan bayaran yang sesuai. Semakin blog anda terkenal dan ramai pelawat, semakin tinggi bayaran yang anda boleh minta. Biasanya RM25 dan ke atas untuk 1 review.

Antara blogger yang menjalankan paid review adalah Irene Nadia, boleh rujuk post beliau DISINI (untuk dapatkan idea macam mana paid review berjalan).

 

Okay setakat itu sahaja perkongsian untuk buat duit dari blog. Sebenarnya banyak lagi cuma kalau saya kongsikan semua kat sini, mesti lagi panjang. Hehe.

Semoga perkongsian saya berkaitan cara membuat blog, menggunakan blogging platform WordPress ini mendapat manfaat dan seterusnya anda terus sukses dengan blog anda! Terima kasih.

 

 

Cara Membuat Website

Cara Membuat Website (Panduan Asas)

cara membuat website

Dalam artikel ini akan dikongsikan panduan berkaitan cara membuat website. Bagi anda yang masih lagi mencari-cari panduan untuk membuat website, anda dah boleh hentikan pencarian anda di halaman ini dan hadam betul-betul untuk pastikan anda dapat membuat website anda sendiri.

Dalam artikel ini, akan dikongsikan bagaimana cara membuat website menggunakan platform WordPress ye.

Okay jom kita mulakan dengan langkah?span style=”font-weight: 400;”>pertama bagi panduan cara membuat website yang mudah dengan menggunakan platform WordPress ialah dengan membeli domain.

Apa yang Saya Perlukan Untuk Membina Website?

  • Sebuah domain name – anda perlukan nama bagi website anda seperti contoh youtube.com, google.com & facebook.com
  • Langganan hosting – disini semua file bagi website anda akan disimpan
  • Membaca aritkel ini – ya dengan membaca artikel “Cara Membuat Website” ini, anda akan lebih memahami proses untuk membina website

 

Berapakan Kos untuk Membuat Website WordPress?

Bagi menjawab soalan ini, sebenarnya ianya bergantung kepada jenis website yang anda ingin buat.

Website yang biasa digunakan untuk syarikat-syarikat besar seperti Maybank berharga jutaan ringgit! Wow.

Kenapa mahal sangat ni? Okay ini disebabkan sistem yang rumit dan memerlukan pelbagai fungsi. Semua ini memakan kos dan kepakaran yang tinggi. Macam susah je kan nak buat website ni kan?

TAPI SEKEJAP!

Tapi bagi anda baru bermula, jangan risau, kosnya tidak semahal tu.

Dengan harga RM100, anda sudah boleh mendapatkan sebuah website yang lengkap dan cantik. Lagipun untuk anda yang baru nak bermula berjinak-jinak dengan website, kos dalam lingkungan RM100 masih lagi berbaloi dan berpatutan.

 

Platform Website Manakah yang Terbaik?

Terdapat banyak platform website diluar sana yang anda boleh gunakan, tapi bagi mereka yang mementingkan kualiti dan kestabilan website, WordPress adalah pilihan terbaik.

WordPress merupakan platform website yang paling popular di dunia. Rata-rata website menggunakan WordPress untuk website mereka.

Cara Membuat Website

 

Selain itu juga, WordPress adalah platform yang percuma dan terdapat ribuan theme dan plugin yang anda boleh pilih samaada berbayar ataupun percuma.

Jadi tak salah kalau saya katakan,?ini juga pilihan yang terbaik untuk anda yang ingin belajar cara membuat website.

CMS market share

Seperti yang anda boleh lihat diatas, WordPress mendominasi lebih dari separuh platform website. Kajian ini dilakukan oleh W3Techs dan boleh dirujuk di SINI.

 

Langkah-langkah dan Cara Membuat Website

1. Panduan Membeli Domain

Perkara yang paling penting untuk membuat website ialah dengan membeli domain. Pernah anda terfikir, kenapa anda perlu membeli domain?

Sedangkan anda ada pilihan percuma seperti .blogspot.com & .wordpress.com?

Okay, bagi anda serius untuk menjalankan perniagaan dan membina kredibiliti, mempunyai domain yang berbayar adalah satu keperluan kerana dengan adanya domain sendiri, website anda akan kelihatan lebih profesional dan lebih menyakinkan.

Domain boleh dimaksudkan dengan alamat bagi website kita. Mesti anda dah biasa dengan domain extension seperti:

.com

.net

.info

.org

Ini adalah contoh domain extension popular yang anda boleh buat pilihan untuk nama website anda. Pastikan anda pilih domain yang sesuai dengan website anda.

 

2. Panduan Memilih Hosting

Untuk anda yang baru bermula dengan website, anda perlu mendapatkan hosting bagi membolehkan website anda boleh dilayari oleh orang lain.

Tanpa hosting, seolah-olah anda tidak mempunyai 搕anah?untuk menempatkan website anda.

Hosting yang terbaik perlu mempunyai aspek-aspek berikut:

i. Uptime yang Bagus

Maksud uptime disini ialah, server tersebut tidak mudah 揹own?dan sentiasa 揳vailable?untuk diakses.

Pernah tengok gambar dibawah ni?

Ni antara contoh website tengah down.

 

ii. Ruangan storan (storage space) & Bandwith

Anda perlu tahu berapa storage yang anda perlukan untuk website anda. Disini anda perlu tahu, jenis website apakah yang anda ingin buat. Namun dalam panduan membuat website kali ini, kami akan terangkan secara ringkas berkaitan ini.

Kalau sekadar website peribadi, ruangan storan bawah 5Gb sudah memadai. Kecuali anda ingin membina empayar perniagaan anda melalui online bisnes, anda memerlukan ruangan storan yang lebih besar kerana perlu menggunakan lebih banyak imej (produk fizikal) dan fail-fail besar (khas untuk produk digital yang memerlukan proses memuat turun video dan dokumen PDF).

iii. Harga Pakej Hosting

Bagi anda yang ingin memulakan langkah pertama dalam membina website secara murah, semestinya pakej yang murah dan berpatutan menjadi pilihan anda.

Pakej yang ditawarkan biasanya bergantung kepada spesifikasi servis yang ditawarkan. Dibawah adalah contoh bagi pakej yang ditawarkan oleh syarikat Exabytes.my. Seperti yang anda boleh lihat, semakin mahal pakej yang ditawarkan, semakin tinggi spesifikasi yang bakal anda perolehi.

 

Jom Mula! Panduan Membuat Website 2018

Okay setelah anda membeli domain dan hosting pilihan anda. Kita akan teruskan dengan meng”install” WordPress di hosting.

1. Untuk Membuat Website Dengan WordPress, Gunakan One-Click Installation

Kebanyakkan hosting akan menawarkan aplikasi?strong>Installatron?/strong>di dalam akaun cPanel anda. Jadi anda boleh menggunakan aplikasi ini meng”install” WordPress dengan satu butang sahaja. Sungguh mudah bukan?

Jadi untuk langkah meng”install” ini anda perlu lakukan langkah seperti dibawah:

  1. Login ke akaun hosting anda
  2. Terus ke control panel
  3. Cari ikon 揥ordPress?atau 揥ebsite敔 (seperti gambar diatas)
  4. Cari domain yang anda ingin “install” WordPress tersebut
  5. Klik butang “Install Now” setelah selesai semua.

 

2. Panduan Memilih Theme / Template Bagi Website Anda

Setelah anda selesai meng”install” WordPress di domain pilihan anda, akan lihat theme ini di website anda, sejenis theme yang ringkas dan ini adalah theme asas setiap kali anda selesai meng”install” WordPress.

Anda mesti tak nak website anda sama dengan orang lain bukan?

Inilah sebab anda perlukan theme untuk mencantikan dan memberikan identiti tersendiri bagi website anda.

Lihat gambar theme dibawah ini, menarik bukan? Anda boleh memilih ribuan theme PERCUMA?/strong>dari Dashboard WordPress anda.

Mari Cari Theme WordPress Yang Sesuai Untuk Website Anda!

1. Login ke Dashboard WordPress anda

Untuk login ke Dashboard anda buat pertama kali, ini adalah caranya. Taip di ruangan carian browser anda,?em>http://yoursite.com/wp-admin (gantikan?em>yoursite.com?/em>dengan domain anda sendiri).

Ini adalah contoh ruangan Dashboard WordPress anda.

2. Akses ke Theme PERCUMA

Tahukah anda, sebanyak 15 000 theme percuma yang anda boleh pilih dari Dashboard?

Anda cuma perlu ke ruangan sidebar di sebalah kanan anda, pilih?strong>”Appearance”, kemudian klik pada?strong>”Themes”.

Pelbagai jenis theme percuma yang anda boleh pilih dan gunakan untuk website anda.

TAPI

Sekiranya anda inginkan theme yang lebih menarik dan mempunyai fungsi yang pelbagai, anda boleh terus ke?strong>ThemeForest.net.

Disana terdapat ribuan theme yang berbayar dan mempunyai fungsi pelbagai. Harganya pelbagai bergantung kepada jenis dan fungsi theme tersebut.

Sebelum anda membeli dari website tersebut, saya cadangkan anda supaya meneroka terlebih dahulu theme-theme percuma yang ada di ruangan Dashboard anda. Banyak theme-theme yang menarik yang anda boleh pilih dan sebagai orang yang baru berjinak-jinak dengan WordPress, lebih baik anda gunakan dahulu theme yang percuma, sambil-sambil anda mempelajari selok-belok menggunakan fungsi yang ada dalam platform WordPress.

Anda cuma perlu cari theme yang sesuai dan pastikan theme yang anda pilih juga mempunyai ciri爴responsive?supaya website anda boleh diakses pada mana-mana jenis “device” samaada dari Desktop, mobile ataupun tablet.

3. Memasang Theme Baru

Untuk langkah ini, anda hanya perlu klik butang “Install Now” dan “Activate”

Cara Menambahkan Kandungan Website & Page Baru

Menambah dan mengedit page

Anda ingin menambah page baru ke website anda seperti “Mengenai Kami” atau “Hubungi Kami”?

  1. Pada ruangan sidebar Dashboard anda, cari “Pages” -> “Add New”.
  2. Setelah anda klik, akan keluar satu page yang anda lihat seperti Microsoft Word. Cara menggunakannya lebih kurang sama, anda boleh tambah teks, gambar dan bina page yang anda inginkan dan klik butang “Publish” setelah anda selesai.

Menambah page ke bahagian Menu

Untuk menambah page ke ruanga Menu, anda perlu ikuti langkah ini:

  1. Klik爴Appearance?-> 揗enus?pada runagan sidebar Dashboard.
  2. Cari page yang anda telah tambah tadi, klik pada ruangan checkbox dan pilih “Add to Menu”.

wordpress_navigation_bar_website

 

 

 

Menambah dan mengedit post

Jika anda ingin memasukkan ruangan blog ke dalam website anda, anda perlu menggunakan fungsi “Post”.

Menariknya tentang post ini, anda boleh menggunakan kategori yang berlainan ke atas satu jenis post.

Cara untuk membuat kategori bagi post anda adalah seperti dibawah ini:

a. Buat satu kategori baru dengan cara?ini,?揚osts -> Categories?

ATAU

b. Buat satu post baru, 揚osts -> Add New? Selesai anda menulis satu post, anda perlu memilih kategori yang terbaik buat post anda tadi.

 

 

 

WordPress Tweaks Untuk Anda!

Okay sekarang ni anda dah selesai untuk perkara-perkara asas, jadi saya akan ajarka anda beberapa tips dan trik yang anda boleh gunakan untuk website anda.

Menukar Title dan Tagline Website

Page titles爉enjelaskan kepada pelawat mengenai website anda dan ini adalah salah satu faktor besar yang akan membantu website anda ranking di Google (berdasarkan keyword yang anda ingin sasarkan) dengan cara yang natural.

Anda memerlukan tajuk?strong>(Title) yang unik bagi setiap page di website anda. Seperti contoh, website yang anda ingin buat ialah “Cara Membuat Website”.

Jadi di bahagian?strong>Tagline?/strong>anda, ini yang akan keluar selepas?strong>Title, anda boleh masukkan “Langkah Demi Langkah”

Pada bahagian website nanti akan keluar macam ni; “Cara Membuat Website: Langkah Demi Langkah”

Cara Membuat Website

Andai kata, nanti anda nak tukar?strong>Title?/strong>dan?strong>Tagline?/strong>website anda, terus pergi ke爴Settings -> General?

 

Mengelakkan Komen SPAM!

Antara masalah yang tidak boleh dielakkan bila mempunyai website lebih-lebih lagi pada bahagian blog adalah komen SPAM.

Jadi cara yang terbaik ialah dengan menutup (DISABLE) ruangan komen untuk para pelawat.

Cara Mengelakkan Komen SPAM

1. Semasa anda ingin membuat satu page baru, klik pada “Screen Options” pada ruangan kanan, atas sekali.

2. Klik pada “Discussion”. Kemudian ruangan “Allow Comments” akan keluar pada ruangan bawah (bawah ruangan post).

3. Untick “Allow Comments”.

Nak tutup semua komen pada setiap page (secara default)?

1. Terus ke?揝ettings -> Discussion?dan untick 揂llow people to post comments on new articles?

Cara Mengelakkan Komen SPAM

 

 

Bagaimana Nak Setup Static Front Page?

Tak sama macam fungsi blog, bila ada post baru, semua post lama akan ke bawah. Bila anda menggunakan fungsi “Static Page” isi kandungan yang sama akan dilihat dan tidak akan berubah.

 

Cara Nak Setup static front page:

1. Pergi ke 揝ettings -> Reading?

2. Pilih “static page” yang anda dah buat. 揊ront Page?merujuk kepada home page anda, “Post Page” merujuk kepada post yang anda ingin tonjolkan.

static_homepage

Jika anda tidak memilik “static page”, WordPress secara automatik akan memaparkan post terkini anda di ruangan “homepage”.

Bisnes Online 2018 – Automation Bisnes Online dengan E Commerce

Memulakan bisnes online agak mencabar pada tahun 2018 kerana persaingan dan pelbagai cabaran bakal anda tempuh. Kebanyakan platform bisnes sentiasa evolve dan menyebabkan ramai gulung tikar..lagi-lagi yang baru nak bermula bukan mudah untuk kekalkan dalam bisnes online.  Jadi Teruskan bacaan anda sampai habis.. Ada hadiah menanti anda dihujung artikel ini. Saya sarankan anda yang serius bisnes online sahaja baca artikel ni yea

E Commerce Business dengan Shopievo – Bina Bisnes Online Anda Sekarang

TERUSKAN BACAAN SEKIRANYA ANDA SERIUS DALAM MEMBINA EMPAYAR BISNES ONLINE SECARA AUTOMATION TANPA BERPENAT LELAH DENGAN WHATSAPP & PM

Offer Special Dari Nazrin Amin untuk anda serius mulakan bisnes Online 2018

Bisnes Online 2018, dah mula bisnes secara online? Evolusi bisnes anda boleh lihat pelbagai perubahan dan teknik dalam dunia bisnes online dari cara berbisnes tradisional berubah secara digital dan pada tahun ini anda wajib kuasai automation dalam memulakan bisnes online anda.

Saya faham mungkin sangat sukar bila anda ingin mulakan bisnes online tanpa bimbingan dari mereka yang dah proven dan menghasilkan pendapatan secara konsisten. Lagi-lagi ingin mendapatkan khidmat secara berterusan dan case study dari zero bagaimana mereka mulakan. Saya ingin tunjukkan pada anda peluang bisnes online yang proven dan anda boleh follow dari zero menggunakan e commerce drop shipping dari Team Shopievo iaitu Tuan Wazeen Azizan dan Faqimi Fauzi

Ini masa untuk anda copy paste teknik dari mereka Team e commerce malaysia Shopievo dan lihat sendiri bagaimana mereka membantu ramai usahawan yang berbisnes secara online dari zero sehingga mendatangkan pasif income dengan hanya set up secara auto menggunakan platform e commerce dan generate traffik dan database pelanggan yang berkualiti menggunakan FB Ads Advance yang belum di ajar di Malaysia.

Yang paling menarik anda tidak memerlukan teknikal skill yang tinggi dan berabis beribu ringgit hanya untuk dapatkan 1 e commerce store dan menjalankan bisnes anda secara online.

Jom kita lihat bagaimana shopievo e commerce business mampu membantu anda mulakan bisnes online dengan lebih sistematik dan ini bukan omong-omong kosong!

 

Teruskan Bacaan Sekiranya Anda Sangat Serius membina empayar Bisnes Online..

  • AGEN DROPSHIP – Buat bisnes online dropship melalui kedai online e-commerce anda sendiri tanpa melayan kerenah PM atau Whatsapp dari prospek anda.
  •  PEMILIK PRODUK – ‘Pecat Bos Anda’.. Jual produk fizikal dari rumah sahaja tanpa hadap jalan jem yang jadikan anda tidak produktif.
  •    TAPAU 2 MARKET Bisnes Online dan Offline – Kali ni anda boleh buat jualan dan bisnes online di dalam pasaran Malaysia dan juga antarabangsa sekaligus dengan panduan e commerce malaysia step by step yang telah bantu ramai usahawan online!

Bisnes Online Dengan E Commerce Shopievo?

Apa itu bisnes online dengan e commerce shopievo? Adakah sesuai untuk anda yang baru nak bermula?

Shopievo merupakan Panduan Lengkap Video Tutorial Step by Step A-Z ( edisi ‘bogel’ habis ) Bagaimana Nak Bangunkan Legasi Bisnes Online Anda Melalui Dropship E-Commerce Dalam Pasaran Tempatan Sebaris Dengan Jenama Besar Yang Lain!

Sekiranya anda ingin bina jenama dan pelajari dari pakar e commerce malaysia dan anda serius ingin menjalankan bisnes anda secara online dan menjadikan e commerce sebagai mesin jualan automatik anda, wajib anda kuasai ilmu yang terdapat dalam Shopievo ini. Teruskan bacaan moga-moga 2018 menjadi sinar harapan bagi anda yang ingin mulakan bisnes online secara serius.

bisnes online e commerce malaysia shopievo

Serius dalam Bisnes Online? Nak tau apa bakal anda pelajari dalam E Commerce Shopievo nih? Teruskan bacaan anda!

SHOPIEVO 2.0 merupakan ‘adik’ kepada SHOPIEVO 1.0 yang dilancarkan setahun yang lepas. Rahsia Bisnes Online Automation yang proven dan real ada dalam Shopievo ini.

Objektif kedua-dua panduan ini sebenarnya sama sahaja iaitu merupakan panduan lengkap tutorial video dari A hingga Z berkenaan dengan “The Art of Dropshiping eCommerce”, iaitu dalam bahasa mudahnya, “Seni Bisnes Dropship eCommerce”.

Cuma yang buatkan antara kedua-dua panduan ini berbeza adalah MISI ataupun MATLAMAT!

Jika misi utama Shopievo 1.0 adalah untuk dedahkan bisnes dropship eCommerce bagi pasaran antarabangsa, tapi lain pulak untuk Shopievo 2.0.

Matlamat utama Shopievo 2.0 adalah untuk membantu usahawan dropship atau pemilik produk fizikal di Malaysia seperti anda menjalankan bisnes online dengan menggunakan store e-Commerce di dalam pasaran tempatan!

Yang lagi ‘BEST’ nya tentang ilmu yang ada dalam Shopievo 2.0 ini, video tutorial yang ditunjukkan adalah dalam bentuk ‘real live case study’ dari mula hingga kepada buat jualan.

Pelajar akan dapat lihat sendiri dengan mata kasar pada setiap langkah yang dilakukan team Shopievo secara langsung melalui store ecommerce eksperimen kami, setiap hari dalam tempoh 2 bulan!

Ia seperti seorang guru sedang ‘memimpin’ tangan anda untuk ditunjukkan secara terperinci melalui video tutorial yang disediakan supaya anda juga boleh berjaya buat jualan seperti ini tiap-tiap hari dalam market Malaysia!

 

bisnes online e commerce malaysia shopievo

Bagi yang ingin memulakan bisnes online. Semak dulu adakah E Commerce Shopievo sesuai tak untuk anda

Sebelum anda membuat keputusan saya lebih suka anda selidik dan dapatkan maklumat dengan lebih lanjut berkenaan panduan e commerce Malaysia Shopievo ini.

LIHAT BONUS SHOPIEVO DARI SAYA

ACCESS BONUS PAGES SHOPIEVO

 

WAJIB SEMAK SEBELUM BUAT PEMBELIAN SHOPIEVO. ADAKAH ANDA SESUAI??

  • Anda yang masih tercari-cari bisnes online apa yang nak anda buat untuk tingkatkan ekonomi keluarga.
  •  Anda yang sememangnya nak belajar ilmu bisnes dropship e-commerce secara praktikal terutamanya market dalam negara.
  • Anda yang dah muak dengan ajaran sifu-sifu segera yang macam cendawan tumbuh dalam negara kita ketika ini.
  •  Anda yang dah buat bisnes produk fizikal melalui e-commerce tapi gagal.
  •  Anda yang muak dengan komen “PM” dari prospek.
  • Anda yang dah jemu dan penat nak layan Whatsapp/PM pelanggan sampai kebas jari-jari tangan anda.
  • Anda yang nak tingkatkan bisnes produk fizikal ke level yang lebih sistematik dan PRO sama level dengan jenama besar yang lain.
  • Ahli SHOPIEVO 1.0 untuk tambah ilmu baru berkenaan dengan dropship e-commerce dalam negara.
  • Anda yang tak pernah TAK PERNAH KENAL ERTI PUTUS ASA dan sanggup belajar secara berterusan!

Jom Tengok Modul2 Shopievo 2.0 – Automate Bisnes Online Anda Sekarang!

Apa yang bakal dikongsikan dalam ShopiEvo 2.0 bukan sekadar teori bagaimana untuk lakukan perniagaan dropship dengan berkesan sahaja.bisnes online anda bakal boom pada tahun 2018..

…malah anda akan belajar secara praktikal bermula dari pemilihan niche, pilih produk, bangunkan store e-commerce, sehinggalah modul dapatkan prospek dan pelanggan beli di dalam store e-commerce anda sehingga stabil.

Anda akan dapat tengok real live case study yang saya kongsikan dengan gunakan store eksperimen kami dari hari pertama hingga hari yang terakhir selama sebulan lebih..

Ya! anda akan tengok apa yang saya buat setiap hari sehingga store eksperimen tu capai jualan hampir RM30,000 dalam tempoh tersebut!

Ia bagaikan anda bersama-sama dengan saya sedang lakukan eksperimen untuk praktikkan strategi & teknik terbaru bagi dapatkan jualan store e-commerce tu setiap hari!

Jadi, bagi memudahkan anda belajar dan realisasikan formula kejayaan untuk anda, kami terjemahkannya dengan bahagikan modul-modul yang terdapat dalam panduan ini melalui 4 Fasa Utama!

 

FASA 1 – FASA PEMBANGUNAN

Fasa yang menekankan tentang pengenalan model bisnes dropship e-commerce dan juga kerja-kerja teknikal yang perlu dibangunkan sebelum ke fasa yang seterusnya iaitu Fasa Teras. Mereka juga akan didedahkan dengan ilmu-ilmu yang berguna seperti ‘mind setting’ untuk ‘terjun’ ke dalam bidang ini.

  • Fasa Pembangunan – Pengenalan
  •  Model Bisnes Dropship e-Commerce
  •  Model Bisnes Dropship e-Commerce
  •  #3.0 – Kajian & Pemilihan Nich​e
  •  #4.0 – Store – Pengenalan
  •  #5.0 – Store – General Setup
  •  Store – Kenali Features
  •  Payment Gateway
  •  Facebook Business Manager Setup & Page
  •  Facebook Pixel – Pengenalan

 

FASA 2 – FASA TERAS

Pelajar akan ditunjukkan kepada langkah-langkah yang amat penting sebelum mula buat jualan dan kaut keuntungan seperti pemilihan produk, dan dalam masa yang sama dapat mengenali prospek atau pelanggan ideal mereka dengan lebih dekat. Pada peringkat ini juga, mereka akan diperkenalkan cara untuk setup Facebook ads bagi persediaan awal untuk hadapi fasa yang ketiga iaitu Fasa Perkembangan.
  • Fasa Teras – Pengenalan
  • Kajian & Strategi Pemilihan Produk Hot ( 1st Validation Process )
  • Supplier – Senarai & Tips Memilih Supplier
  • Strategi Penetapan Harga Jualan Produk
  • Audience & Potensi Avatar
  • Cara Design Gambar Yang Menarik
  • Cara Upload Produk ke Store
  • Setup & Semak Facebook Pixel
  • Pengenalan Struktur Facebook Ads
  • 2nd Validation Products Process

 

FASA 3 – FASA PERKEMBANGAN

Di sinilah pelajar Shopievo 2.0 akan mula fokuskan pada jualan dan keuntungan iaitu pada Fasa Perkembangan. Ia banyak melibatkan strategi dan teknik pemasaran yang advance untuk dapatkan trafik ke kedai e-commerce mereka terutamanya dengan menggunakan Facebook ads. Terdapat banyak teknik terbaru yang boleh mereka gunakan untuk maksima kan jualan dan keuntungan produk yang dijual melalui kedai e-commerce masing-masing.

  • Fasa Perkembangan – Pengenalan
  • Persediaan Jualan & Keuntungan
  • (Produk 1) PURCHASE
  • (Produk 1) ATC
  • (Produk 1) IC
  • (Produk 2) PURCHASE
  • (Produk 2) – ATC
  • (Produk 2) IC/PURCHASE
  • Fahami Apa Itu Attribution/Conversion Window
  • Kesimpulan J & K ( Nota Keramat )

 

FASA 4 – FASA KESTABILAN

Dan di peringkat yang terakhir iaitu Fasa Kestabilan, para pelajar akan didedahkan tentang cara untuk kekal konsisten berada dalam bisnes ini dengan cara ‘melebarkan sayap’ ke suatu peringkat yang lebih tinggi dan berjaya!

 

  • Fasa Kestabilan – Pengenalan
  • Bisnes Print On Demand Malaysia (P.O.D)
  •  Apps
  •  Copywriting for Ecommerce (Aqif Azizan)
  •  Dropship With __________
  •  The Big G
  • Email Marketing

 

Offer Best Untuk Rakan-rakan serius dalam bisnes Online?

AUTOMASI BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO
LIHAT BONUS DARI SAYA JIKA ANDA MULAKAN BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO

Bonus yang saya sediakan merupakan bonus yang bernilai tinggi. Anda akan dapat kesemua bonus yang saya senaraikan sekiranya anda dapatkan shopievo dari link affiliate saya. Tapi dengan syarat anda serius bisnes online dan pelajari detail apa yang terkandung dalam shopievo disebabkan bonus ini khas untuk pembeli shopievo dari link affiliate saya sahaja.

Bonus yang saya sediakan merupakan bonus yang bernilai tinggi. Anda akan dapat kesemua bonus yang saya senaraikan sekiranya anda dapatkan shopievo dari link affiliate saya. Tapi dengan syarat anda serius bisnes online dan pelajari detail apa yang terkandung dalam shopievo disebabkan bonus ini khas untuk pembeli shopievo dari link affiliate saya sahaja.

Video Bonus! Tonton Sampai habis!
Video ini sementara akan di update video baru!

Bisnes Online E Commerce Shopievo

Dapatkan Bonus Best Jika Beli Shopievo Melalui Link Affiliate Saya

GRAB BONUS NOW!

Rumusan Kenapa Anda yang berbisnes online wajib dapatkan Shopievo

Secara ringkasnya sekiranya anda mencari mentor,atau coach dalam bidang e commerce business. Anda membuat pilihan tepat sekiranya anda mendapatkan panduan Shopievo pada hari ini. Anda bakal lihat bagaimana team shopievo demo real live case study dari e commerce store yang zero sehingga menghasilkan jualan 5 angka secara auto menggunakan e commerce. Ini masa untuk anda join dan mendapat tempat di industri e commerce yang bakal digunakan secara meluas di Malaysia.

Tiada UPSELL, dan e commerce course yang proven dan anda bakal berada dalam circle e commerce paling besar di Malaysia. Tekan Button di bawah. Dapatkan Shopievo sekarang!

AUTOMASI BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO
LIHAT BONUS DARI SAYA JIKA ANDA MULAKAN BISNES ONLINE DENGAN SHOPIEVO

 

Sholat Dhuha : Tata Cara Sholat Dhuha

Sholat dhuha merupakan salah satu sholat sunnah yang istimewa. Sholat dhuha mendapatkan memiliki banyak sekali manfaat baik dari segi kesehatan, rohani, dll

Waktu sholat dhuha

Waktu sholat dhuha terbentang sejak matahari naik hingga condong ke barat, tapi yang lebih utama adalah seperempat siang. Di Arab, waktu itu ditandai dengan padang pasir terasa panas dan anak unta beranjak. Sebagaimana sabda Rasulullah:

أَنَّ زَيْدَ بْنَ أَرْقَمَ رَأَى قَوْمًا يُصَلُّونَ مِنَ الضُّحَى فَقَالَ أَمَا لَقَدْ عَلِمُوا أَنَّ الصَّلاَةَ فِى غَيْرِ هَذِهِ السَّاعَةِ أَفْضَلُ. إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ صَلاَةُ الأَوَّابِينَ حِينَ تَرْمَضُ الْفِصَالُ

Bahwasanya Zaid bin Arqam melihat orang-orang mengerjakan shalat Dhuha (di awal pagi). Dia berkata, “Tidakkah mereka mengetahui bahwa shalat di selain waktu ini lebih utama. Sesungguhnya Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, ‘Shalat orang-orang awwabin (taat; kembali pada Allah) adalah ketika anak unta mulai kepanasan’” (HR. Muslim)

Waktu SHOLAT DHUHA yang Sangat Penting

“Demi matahari dan sinarnya pada pagi hari, demi bulan apabila mengiringinya, demi siang yang menampakkannya, demi malam apabila menutupinya, demi langit serta membinanya, demi bumi serta penghamparannya, demi jiwa serta penyempurnaannya, maka Dia mengilhamkan kepadanya kejahatan dan ketakwaannya, sungguh beruntung orang yang menyucikannya, dan sungguh rugi orang yang mengotorinya”(QS. As-Syams:1-10).

Istilah dhuha dapat ditemukan pada beberapa tempat dalam Al-Qur’an. Kita dapat menemukan istilah dhuha kurang lebih pada tujuh tempat. Di satu tempat (QS Thaha [20]:59; AI-‘Araf [7]:98; An-Nazi’at [79]:46), kata dhuha diartikan sebagai “pagi hari” atau sebagai “panas sinar matahari” di tempat lainnya (QS Thaha [20:119]). Istilah dhuha juga bisa mencakup kedua makna itu sehingga diartikan “sinar matahari di pagi hari” (QS As-Syams [91]:1).

Pada tempat lain (QS An-Nazi’at [79]:29), kata dhuha diartikan sebagai Siang yang terang. Namun, makna dhuha ini barangkali tidak merujuk pada keadaan terangnya siang di tengah hari yaitu waktu dzuhur.

Pada pembukaan surah AdDhuha, Allah berfirman, ”Demi waktu dhuha.” Imam Arrazi menerangkan bahwa Allah SWT setiap bersumpah dengan sesuatu, itu menunjukkan hal yang agung dan besar manfaatnya. Bila Allah bersumpah dengan waktu dhuha, berarti waktu dhuha adalah waktu yang sangat penting.

Tata cara sholat dhuha

Sholat dhuha dikerjakan dua rakaat salam – dua rakaat salam. Adapun jumlah rakaatnya, minimal dua rakaat. Rasulullah kadang mengerjakan sholat dhuha empat rakaat, kadang delapan rakaat. Namun sebagian ulama tidak membatasi. Ada yang mengatakan 12 rakaat, ada yang yang mengatakan bisa lebih banyak lagi hingga waktu dhuha habis.

عَنْ أُمِّ هَانِئٍ بِنْتِ أَبِى طَالِبٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَوْمَ الْفَتْحِ صَلَّى سُبْحَةَ الضُّحَى ثَمَانِىَ رَكَعَاتٍ يُسَلِّمُ مِنْ كُلِّ رَكْعَتَيْنِ

Dari Ummu Hani’ binti Abi Thalib , Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam pernah mengerjakan sholat dhuha sebanyak delapan rakaat. Pada setiap dua rakaat, beliau mengucap salam (HR. Abu Dawud; shahih).

Bacaan niat sholat dhuha

اُصَلِّيْ سُنَّةَ الضُّحَى رَكْعَتَيْنِ مُسْتَقْبِلَ اْلقِبْلَةِ اَدَاءً لِلَّهِ تَعَالَى

Usholli sunnatad dhuhaa rok’ataini mustaqbilal qiblati adaa-an lillaahi ta’aala.
Aku niat melakukan shalat sunat dhuha 2 rakaat, sambil menghadap qiblat, saat ini, karena Allah ta’ala.

Surat pendek yang dibaca

Surat pendek yang dibaca setelah membaca surat Al Fatihah adalah surat Asy Syamsi pada rakaat pertama dan surat Ad Dhuha pada rakaat ke dua (pendapat Imam Jalal Suyuthi dalam Hawsyil Khothiib). Pendapat lain yang juga sama kuatnya adalah membaca surat Al Kafirun pada rakaat pertama dan surat al Ikhlash pada rakaat ke dua (pendapat Ibnu Hajar dan Imam Ramli). Para ulama sepakat menganjurkan untuk mengumpulkan dua pendapat tersebut dengan membaca surat Asy Syamsi pada rakaat pertama dan Al Kafirun pada rakaat kedua, pada 2 rakaat pertama. Selanjutnya pada 2 rakaat selanjutnya, membaca ad Dhuha pada rakaat pertama dan al Ikhlash pada rakaat ke dua. Untuk rakaat-rakaat selanjutnya, membaca surat al Kafirun pada rakaat pertama dan al Ikhlash pada rakaat ke dua.

Tata caranya sama dengan sholat sunnah dua rakaat pada umumnya, yaitu:

Niat

Takbiratul ikram, lebih baik jika diikuti dengan doa iftitah

Membaca surat Al Fatihah

Membaca surat atau ayat Al Qur’an. Bisa surat Asy Syams atau lainnya.

Ruku’ dengan tuma’ninah

I’tidal dengan tuma’ninah

Sujud dengan tuma’ninah

Duduk di antara dua sujud dengan tuma’ninah

Sujud kedua dengan tuma’ninah

Berdiri lagi untuk menunaikan rakaat kedua

Membaca surat Al Fatihah

Membaca surat atau ayat Al Qur’an. Bisa surat Adh Dhuha atau lainnya.

Ruku’ dengan tuma’ninah

I’tidal dengan tuma’ninah

Sujud dengan tuma’ninah

Duduk di antara dua sujud dengan tuma’ninah

Sujud kedua dengan tuma’ninah

Tahiyat akhir dengan tuma’ninah

Salam

http://bersamadakwah.net/tata-cara-sholat-dhuha-sesuai-hadits-shahih/

Syarat sah sholat dhuha

Syarat sah sholat dhuha sama seperti sholat pada umumnya. Sebelum sholat disyaratkan suci dari hadats kecil dan hadats besar; suci badan, pakaian dan tempat dari najis; menutup aurat; tahu masuknya waktu sholat tersebut; dan menghadap kiblat.

Doa sholat dhuha

Doa Sholat Dhuha – Sahabat, Kali ini kita akan membahas tentang Doa Sholat Dhuha. Tidak hanya tentang doa sholat dhuha saja, saya juga di sini akan membahas tuntas segala sesuatu yang berkaitan dengan sholat dhuha, sholat sunnah, shalat dhuha, cara sholat dhuha, manfaat sholat dhuha, waktu sholat dhuha, niat shalat, dan sebagainya

Sebelum itu kamu sudah tahu belum manfaat dan keutamaan sholat dhuha ? kalau belum baca artikel ini ya sampai selesai, biar kita menjadi lebih semangat lagi dalam melaksanakannya.

Sholat dhuha merupakan sunah yang disyariatkan oleh Rasulullah Saw. Selain nantinya saya akan menunjukkan doa Sholat Dhuha secara lengkap, saya di sini juga akan menjelaskan secara tuntas segala hal yang berkaitan tentang sholat dhuha.

Berikut ini merupakan bacaan doa sholat dhuha dalam bahasa arab

اَللهُمَّ اِنَّ الضُّحَآءَ ضُحَاءُكَ، وَالْبَهَاءَ بَهَاءُكَ، وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ، وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ، وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ، وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ. اَللهُمَّ اِنْ كَانَ رِزْقَى فِى السَّمَآءِ فَأَنْزِلْهُ وَاِنْ كَانَ فِى اْلاَرْضِ فَأَخْرِجْهُ وَاِنْ كَانَ مُعَسَّرًا فَيَسِّرْهُ وَاِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَاِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَاءِكَ وَبَهَاءِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِىْ مَآاَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

Doa Sholat Dhuha Terjemahan

“Ya Allah, sesungguhnya waktu dhuha adalah waktu dhuha-Mu, keagungan adalah keagunan-Mu, keindahan adalah keindahan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, penjagaan adalah penjagaan-Mu, Ya Allah, apabila rezekiku berada di atas langit maka turunkanlah, apabila berada di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila sukar mudahkanlah, apabila haram sucikanlah, apabila jauh dekatkanlah dengan kebenaran dhuha-Mu, kekuasaan-Mu (Wahai Tuhanku), datangkanlah padaku apa yang Engkau datangkan kepada hamba-hambaMu yang soleh”.

Doa setelah sholat dhuha

Setelah melakukan sholat dhuha, maka kita disunnahkan berdoa, berikut doa setelah sholat dhuha

اَللّهُمَّ اِنَّ الضُّحَاءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ بَهَائُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ اَللّهُمَّ اِنْ كَانَ رِزْقِى فِى السَّمَاءِ فَاَنْزِلْهُ وَاِنْ كَانَ فِى اْلاَرْضِ فَاَخْرِجْهُ وَاِنْ كَانَ مُعَسِّرًا فَيَسِّرْهُ وَاِنْ كَانَ حَرَامًا فَطَهِّرْهُ وَاِنْ كَانَ بَعِيْدًا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَائِكَ وَبَهَائِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ اَتِنِى مَااَتَيْتَ عِبَادَكَ الصَّالِحِيْنَ

ALLAAHUMMA INNADH DHUHAA-A DHUHAA-UKA, WAL BAHAA-A BAHAA-UKA, WAL JAMAALA JAMAALUKA, WAL QUWWATA QUWWATUKA, WAL QUDRATA QUDRATUKA, WAL ‘ISHMATA ‘ISHMATUKA. ALLAAHUMA INKAANA RIZQII FIS SAMMA-I FA ANZILHU, WA INKAANA FIL ARDHI FA-AKHRIJHU, WA INKAANA MU’ASSARAN FAYASSIRHU, WAINKAANA HARAAMAN FATHAHHIRHU, WA INKAANA BA’IIDAN FA QARRIBHU, BIHAQQI DUHAA-IKA WA BAHAA-IKA, WA JAMAALIKA WA QUWWATIKA WA QUDRATIKA, AATINII MAA ATAITA ‘IBAADAKASH SHAALIHIIN.

“Wahai Tuhanku, sesungguhnya waktu dhuha adalah waktu dhuha-Mu, keagungan adalah keagungan-Mu, keindahan adalah keindahan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, penjagaan adalah penjagaan-Mu, Wahai Tuhanku, apabila rezekiku berada di atas langit maka turunkanlah, apabila berada di dalam bumi, maka keluarkanlah, apabila sukar mudahkanlah, apabila haram sucikanlah, apabila jauh dekatkanlah dengan kebenaran dhuha-Mu, kekuasaan-Mu (Wahai Tuhanku), datangkanlah padaku apa yang Engkau datangkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.”

Keutamaan Sholat Dhuha

Shalat Dhuha itu memiliki keutamaan dan faedah yang sangat agung

Orang yang mengerjakan shalat Dhuha selalu berada dalam penjagaan dan perlindungan dari Allah sepanjang hari

Dosa-dosanya dihapuskan

Terjaga dari perbuatan-perbuatan buruk

Dimasukkan ke dalam golongan muhsinîn (orang-orang berbuat ihsan), ahli ibadah dan menjadi golongan yang beruntung; dibangunkan rumah di dalam surge

Memperoleh pahala seperti pahala menunaikan haji dan umrah; serta sepadan dengan sedekah 360 kali. Pahadal sedekah ini menjadi kewajiban setiap ruas tubuh manusia setiap harinya.

Fadhilah Sholat Dhuha

Hadist berbicara mengenai keutamaan shalat Dhuha, di antaranya adalah sebagai berikut:

أَبِيْ ذَرٍّ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ قَالَ : يُصْبِحُ عَلَى كُلِّ سُلَامَى مِنْ أَحَدِكُمْ صَدَقَةٌ فَكُلُّ تَسْبِيْحَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَحْمِيْدَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَهْلِيْلَةٍ صَدَقَةٌ وَكُلُّ تَكْبِيْرَةٍ صَدَقَةٌ وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوْفِ صَدَقَةٌ وَنَهْيٌ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَيُجْزِئُ مِنْ ذَلِكَ رَكْعَتَانِ يَرْكَعُهُمَا مِنْ الضُّحَى .

“Diriwayatkan dari Abu Dzar a dari Nabi n bahwa Beliau bersabda, ‘Setiap ruas tubuh masing-masing dari kalian setiap harinya memiliki kewajiban untuk bersedekah. Setiap tasbih (memahasucikan Allah) adalah sedekah; setiap tahmid (memuji Allah) adalah sedekah; setiap tahlil (membaca lâ ilaha illallâh) adalah sedekah; setiap takbir (memahabesarkan Allah) adalah sedekah; memerintahkan kemakrufan adalah sedekah dan mencegah kemunkaran adalah sedekah. Namun itu semua dapat diganti dengan dua rakaat yang dikerjakan oleh seseorang dari waktu dhuha (mengerjakan shalat Dhuha)’.” (HR. Muslim)

بُرَيْدَةَ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ : فِي الْإِنْسَانِ سِتُّوْنَ وَثَلَاثُ مِائَةِ مَفْصِلٍ فَعَلَيْهِ أَنْ يَتَصَدَّقَ عَنْ كُلِّ مَفْصِلٍ مِنْهَا صَدَقَةً . قَالُوْا : فَمَنْ الَّذِيْ يُطِيْقُ ذَلِكَ يَا رَسُوْلَ اللَّهِ ؟ قَالَ : النُّخَاعَةُ فِي الْمَسْجِدِ تَدْفِنُهَا أَوْ الشَّيْءُ تُنَحِّيْهِ عَنِ الطَّرِيْقِ فَإِنْ لَمْ تَقْدِرْ فَرَكْعَتَا الضُّحَى تُجْزِئُ عَنْكَ .

“Diriwayatkan dari Buraidah a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah n bersabda, ‘Pada diri manusia terdapat tiga ratus enam puluh tiga ruas. Ia memiliki kewajiban bersedekah atas setiap ruas tersebut.’ Para sahabat bertanya, ‘Siapakah yang mampu melakukan hal itu, wahai Rasulullah?’ Beliau bersabda, ‘Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan (bisa mewakili kewajiban sedekah). Jika engkau belum mampu, dua rakaat shalat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajibanmu bersedekah’.”

أَبِيْ هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ : أَوْصَانِيْ خَلِيْلِيْ بِثَلَاثٍ لَا أَدَعُهُنَّ حَتَّى أَمُوْتَ صَوْمِ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ وَصَلَاةِ الضُّحَى وَنَوْمٍ عَلَى وِتْرٍ .

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah a bahwa ia berkata, ‘Kekasihku (Rasulullah) memberikan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah aku tinggalkan hingga aku meninggal nanti. Yaitu puasa tiga hari setiap bulan, shalat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan shalat witir’.” (HR. Bukhari)

أَبِيْ سَعِيْدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ : كَانَ رَسُوْلُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُصَلِّي الضُّحَى حَتَّى نَقُوْلَ لَا يَدَعُهَا وَيَدَعُهَا حَتَّى نَقُوْلَ لَا يُصَلِّيْهَا

“Diriwayatkan dari Abu Sa‘id Al-Khudri bahwa ia berkata, ‘Adalah Rasulullah n mengerjakan shalat Dhuha sehingga kami katakan bahwa Beliau tidak pernah meninggalkannya. Namun ternyata Beliau pun pernah meninggalkannya sehingga kami katakan bahwa Beliau tidak pernah mengerjakannya’.” (HR. Tirmidzi dan dinilai hasan olehnya)

نُعَيْمِ بْنِ هَمَّارٍ قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ : يَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ : يَا ابْنَ آدَمَ لَا تُعْجِزْنِيْ مِنْ أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ فِيْ أَوَّلِ نَهَارِكَ أَكْفِكَ آخِرَهُ .

“Diriwayatkan dari Nu‘aim bin Hammar a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah n bersabda, ‘Allah f berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu merasa lemah (kehilangan kesempatan) untuk beribadah kepada-Ku dengan cara mengerjakan shalat empat rakaat di awal waktu siangmu, niscaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu’.” (HR. Abu Dawud)

Yang dimaksud dengan ‘mencukupkan’ adalah melindunginya dari segala bencana dan kejadian yang merugikan. Bisa juga yang dimaksud adalah menjaganya dari dosa-dosa dan memberikan maaf kepadanya manakala ia sudah telanjur melakukan dosa, atau dengan pengertian yang lebih luas lagi.

Ini adalah penjelasan dari Imam Suyuthi dan Imam Syaukani.
Diriwayatkan dari Anas secara marfu‘, “Barangsiapa mengerjakan shalat Dhuha sebanyak dua belas rakaat, maka Allah f akan membangunkan untuknya sebuah rumah di dalam surga.”

أَبِيْ هُرَيْرَةَ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ حَافَظَ عَلَى شُفْعَةِ الضُّحَى غُفِرَ لَهُ ذُنُوْبُهُ وَإِنْ كَانَتْ مِثْلَ زَبَدِ الْبَحْرِ .

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah a bahwa Rasulullah n bersabda, ‘Barangsiapa memelihara pelaksanaan shalat Dhuha yang genap jumlah rakaatnya, maka diampunilah dosa-dosanya, sekalipun banyaknya laksana buih lautan’.” (HR. Tirmidzi)

عُقْبَةَ بْنِ عَامِرٍ الْجُهَنِيِّ أَنَّ رَسُوْلَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ يَقُوْلُ : يَا ابْنَ آدَمَ اكْفِنِيْ أَوَّلَ النَّهَارِ بِأَرْبَعِ رَكَعَاتٍ أَكْفِكَ بِهِنَّ آخِرَ يَوْمِكَ .

“Diriwayatkan dari Uqbah bin Amir Al-Juhani bahwa Rasulullah n bersabda, ‘Sesungguhnya Allah f berfirman, ‘Wahai anak Adam (manusia), cukupkan untuk-Ku di awal waktu siang (dhuha) dengan mengerjakan shalat empat rakaat, niscaya Aku cukupkan untukmu dengannya pada akhir harimu’.” (Hadits shahih yang diriwayatkan oleh Ahmad dan Abu Ya‘la)

Wasiat Khusus dari Rasulullah

“Shalat Dhuha adalah wasiat khusus dari Nabi ` kepada Abu Hurairah dan kepada seluruh umat beliau secara umum.” (Imam Thabari)

“Diriwayatkan dari Abu Hurairah bahwa ia berkata, ‘Kekasihku (Rasulullah) memberikan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah aku tinggalkan hingga aku meninggal nanti. Yaitu puasa tiga hari setiap bulan, shalat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan shalat witir’.” (HR. Bukhari)

Jelas dari hadits tersebut, bahwasanya Rasulullah mewasiatkan umatnya untuk sebisa mungkin merutinkan shalat Dhuha!

Shalat Dhuha Bernilai Sedekah bagi seluruh persendian tubuh manusia

“Diriwayatkan dari Buraidah a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah bersabda, ‘Pada diri manusia terdapat tiga ratus enam puluh tiga ruas. Ia memiliki kewajiban bersedekah atas setiap ruas tersebut.’ Para sahabat bertanya, ‘Siapakah yang mampu melakukan hal itu, wahai Rasulullah?’ Beliau bersabda, ‘Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan (bisa mewakili kewajiban sedekah). Jika engkau belum mampu, dua rakaat shalat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajibanmu bersedekah’.”

Dari Abu Dzar al-Ghifari ra, ia berkata bahwa Nabi Muhammad saw bersabda: “Di setiap sendiri seorang dari kamu terdapat sedekah, setiap tasbih (ucapan subhanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (ucapan alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (ucapan lailahaillallah) adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada kebaikan adalah sedekah, mencegah dari kemungkaran adalah sedekah. Dan dua rakaat Dhuha diberi pahala,” (HR Muslim).

4. Ghanimah (keuntungan) yang besar

Dari Abdullah bin `Amr bin `Ash radhiyallahu `anhuma, ia berkata:

Rasulullah saw mengirim sebuah pasukan perang.

Nabi saw berkata: “Perolehlah keuntungan (ghanimah) dan cepatlah kembali!”.

Mereka akhirnya saling berbicara tentang dekatnya tujuan (tempat) perang dan banyaknya ghanimah (keuntungan) yang akan diperoleh dan cepat kembali (karena dekat jaraknya).

Lalu Rasulullah saw berkata; “Maukah kalian aku tunjukkan kepada tujuan paling dekat dari mereka (musuh yang akan diperangi), paling banyak ghanimah (keuntungan) nya dan cepat kembalinya?”

Mereka menjawab; “Ya!”

Rasul SAW berkata lagi: “Barangsiapa yang berwudhu’, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melakukan shalat Dhuha, dia lah yang paling dekat tujuanannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya,” (Shahih al-Targhib: 666)

5. Dibangunkan Sebuah rumah di surga

Bagi yang rajin mengerjakan shalat Dhuha, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di dalam surga. Hal ini dijelaskan dalam sebuah hadits Nabi Muahammad saw: “Barangsiapa yang shalat Dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di surga,” (Shahih al-Jami`: 634)

Diriwayatkan dari Anas secara marfu‘, “Barangsiapa mengerjakan shalat Dhuha sebanyak dua belas rakaat, maka Allah akan membangunkan untuknya sebuah rumah di dalam surga.”

Nabi Muhammad saw bersabda,”Di dalam surga terdapat pintu yang bernama bab al dhuha (pintu dhuha) dan pada hari kiamat nanti ada yang memanggil,’dimana orang yang senantiasa mengerjakan shalat dhuha?’inilah pintu kamu, masuklah dengan kasih sayang (rahmat) Allah”.

6. Shalat Dhuha di Awal Pagi, Ganjaran Langsung di Sore Hari

Dari Abu Darda’ ra, ia berkata bahwa Rasulullah SAW berkata: Allah ta`ala berkata: “Wahai anak Adam, shalatlah untuk-Ku empat rakaat dari awal hari, maka Aku akan mencukupi kebutuhanmu (ganjaran) pada sore harinya” (Shahih al-Jami: 4339).

“Diriwayatkan dari Nu‘aim bin Hammar a bahwa ia berkata: Aku telah mendengar Rasulullah bersabda, ‘Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu merasa lemah (kehilangan kesempatan) untuk beribadah kepada-Ku dengan cara mengerjakan shalat empat rakaat di awal waktu siangmu, niscaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu’.” (HR. Abu Dawud)

7. Pahala Umrah

Dari Abu Umamah ra bahwa Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan shalat wajib, maka pahalanya seperti seorang yang melaksanakan haji. Barang siapa yang keluar untuk melaksanakan shalat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan `umrah…” (Shahih al-Targhib: 673).

8. Ampunan Dosa

“Siapa pun yang melaksanakan shalat dhuha dengan langgeng, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan,” (HR Tirmidzi).

Doa Keutamaan Sholat Dhuha

Yang pertama adalah manfaat kesehatan, shalat Dhuha sangat tidak hanya bermanfaat hanya untuk spiritual tetapi juga untuk kesehatan. Mengapa itu terjadi? Hal ini karena dalam shalat Dhuha ada beberapa gerakan yang harus dilakukan, sehingga shalat Dhuha juga dapat digunakan sebagai salah satu kegiatan sepanjang tahun.

1. Olahraga tanpa disadari
Penjelasan itu sendiri berdoa Dhuha dilakukan saat masih pagi sekitar 08:00 untuk sholat dhuhur , dan jam – jam adalah waktu yang sangat baik untuk berolahraga, sehingga berdoa Dhuha sebesar latihan karena nantinya dapat digunakan untuk menjaga tulang dan otot karena kesehatan masing-masing bergerak bersama, mulai dari tangan, siku di lutut dan kakinya. Gerakan shalat manfaat benar-benar dapat memberikan efek latihan tanpa menyadarinya.

2. aliran darah
Shalat Dhuha, tetapi juga membantu meningkatkan sirkulasi darah dalam tubuh manusia karena semua gerakan shalat Dhuha sangat lengkap. Mengangkat berbagai kedua tangan, membungkuk ketika gerakan busur, kemudian juga gerakan penyisihan di mana kepala lebih kecil dari tubuh dan darah juga mengalir ke kepala dan kemudian, ketika aliran darah dinormalkan lagi duduk.

3. Menormalkan Hormon Produksi
Hal ini juga sangat berguna untuk menormalkan produksi hormon dalam tubuh. Jadi shalat Dhuha adalah benar-benar cara yang sangat berguna dan efektif untuk menjaga kesehatan tubuh, baik untuk bagian tubuh, organ sampai beberapa cairan dan juga hormon dalam tubuh.

4. Penciptaan lebih tenang hidup
Selain bermanfaat untuk menjaga kesehatan, karena beberapa gerakan yang sangat mempengaruhi kondisi tubuh, shalat Dhuha juga sangat berguna untuk menjaga semangat, yang kemudian akan menjadi lebih tenang hidup, terutama jika tawaran itu terbuka dan mudah dalam mendapatkan dukungan.

5. Hilangkan Stres
Juga shalat Dhuha atau shalat lainnya akan membantu umat Islam untuk bisa mendapatkan ketenangan pikiran untuk menghindari stres. Stres itu sendiri adalah sesuatu yang sangat mengganggu dan dapat menimbulkan risiko berbagai penyakit. Wudhu awal benar-benar mampu membuat pikiran dan pikiran menjadi tenang, tetapi ketika dikombinasikan dengan shalat Dhuha secara alami akan jauh lebih tenang. Jadi, menurut kebanyakan orang, berdoa Duha Anda akan mendapatkan ketenangan dan rezeki tanpa masalah, sehingga beberapa Muslim melakukan / menjalankan sholat dhuha setiap hari.

6. Wajah Bersih
Selain beberapa manfaat di atas, shalat Dhuha juga sangat bermanfaat untuk kecantikan yang saat ini wajah berwudhu akan dicuci dengan air murni sehingga kulit akan selalu tetap bersih. Kemudian melakukan wudhu dan juga waktu untuk mencuci wajah Anda dengan kursus yang tepat akan membentang kulit sehingga tidak mudah rusak dan memberikan manfaat begitu muda.

7. Wajah Berseri
Juga, menjalankan shalat dhuha dan doa 5 kali tentu keindahan alam akan bersinar dengan sendirinya sehingga setelah wudhu dan doa biasanya wajah seseorang akan terlihat lebih bercahaya. Terseut dan juga memiliki banyak untuk membuktikan.
Manfaat shalat Dhuha untuk sukses
Selain berusaha, berdoa juga merupakan cara untuk mendapatkan kesuksesan bagi semua orang, bagi umat Islam untuk berdoa sendiri adalah dengan menjalankan shalat, termasuk shalat Dhuha.

8. Buka Pintau Rezeki
Pada dasarnya shalat Dhuha sangat bermanfaat untuk membuka pintu untuk dukungan mereka, dan tidak hanya itu, juga akan membantu dalam mencapai kesuksesan. Tetapi keberhasilan tidak dapat dicapai hanya melalui doa, tanpa usaha, oleh karena itu, untuk menjadi lebih seimbang dan juga berkat, segala sesuatu harus dilakukan adalah untuk mencoba dan ditopang oleh doa, satu menjalankan shalat dhuha. Jadi itu bagian dari apa yang perlu diketahui semua umat Islam tentang manfaat shalat Dhuha.

Demikian informasi mengenai Doa, Tata Cara, Waktu , Niat Dan Keutamaan Sholat Dhuha. Semoga dapat bermanfaat untuk anda baik itu Doa, Tata Cara, Waktu , Niat Dan Keutamaan Sholat Dhuha

DOA DHUHA Keajaiban dan Mustajab Solat dan Doa Dhuha

ISTILAH ‘dhuha’ dapat ditemukan di beberapa tempat dalam al-Quran, antaranya dalam surah Thaha:59, AI-A’raf:98, dan An-Nazi’at: 46. Perkataan ‘dhuha’ diertikan sebagai ‘pagi hari’ atau sebagai ‘panas sinar matahari’, di tempat lainnya dalam surah Thaha:119. Istilah dhuha juga mencakupi kedua-dua makna itu sehingga diertikan ‘sinar matahari di pagi hari’ (as-Syams:1). Pada tempat lain (an-Nazi’at :29), kata ‘dhuha’ diertikan sebagai ‘siang yang terang’. Doa Dhuha sangat mustajab!

Pada awal surah Ad-Dhuha, Allah berfirman, “Demi waktu dhuha”, Imam Arrazi menerangkan bahawa jika Allah SWT bersumpah dengan setiap sesuatu, itu menunjukkan hal yang agung dan besar kelebihannya. Ini bermaksud dhuha adalah waktu yang sangat penting.

Maka dengan itu, Allah memberi kelebihan kepada umatnya untuk meraikan waktu yang penting itu dengan mendirikan solat sunat dhuha. Waktunya adalah dari naik matahari dan berakhir ketika matahari tergelincir, tetapi sunat diakhirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik atau boleh disimpulkan dari jam 8.00 pagi hingga 11.00 pagi adalah waktu yg sangat tepat untuk mengerjakan solat sunat dhuha.

Apakah kelebihannya mendirikan solat sunat dhuha?

Pertama, sebagai wasiat dan sunnah Rasulullah. Rasulullah SAW berwasiat kepada umatnya untuk merutinkan solat sunat dhuha. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa dia berkata, “Kekasihku (Rasulullah) memberikan pesan (wasiat) kepadaku dengan tiga hal yang tidak pernah aku tinggalkan hingga aku meninggal nanti; iaitu puasa tiga hari setiap bulan, solat Dhuha, dan tidur dalam keadaan sudah mengerjakan solat witir.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Kedua, nilaian sedekah bagi seluruh sendi tubuh manusia. Diriwayatkan daripada Buraidah bahawa ia berkata: “Aku telah mendengar Rasulullah bersabda; Pada diri manusia terdapat 363 ruas. Ia memiliki kewajiban bersedekah atas setiap ruas tersebut. Para sahabat bertanya, Siapakah yang mampu melakukan hal itu, wahai Rasulullah? Baginda bersabda, Ludah di dalam masjid yang ia timbun (dibersihkan) atau sesuatu (penghalang) yang ia singkirkan dari jalanan. Jika engkau belum mampu, dua rakaat solat Dhuha sudah memadai untuk mewakili kewajipanmu bersedekah. Selain itu, solat dhuha juga adalah sedekah yang setanding dengan bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir, berdakwah dan mencegah kemungkaran.”

Ketiga, memperoleh keuntungan (ghanimah) yang besar. Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang berwudhuk, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melakukan solat dhuha, dialah yang paling dekat tujuanannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya.” (Sahih al-Targhib: 666)

Keempat, dibangunkan sebuah rumah di syurga. Bagi golongan yang rajin mengerjakan solat dhuha juga akan dibangunkan sebuah rumah untuknya di dalam syurga. Hal ini dijelaskan dalam sebuah hadis Rasulullah SAW, “Barangsiapa yang solat dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di syurga.” (Sahih al-Jami’: 634)

Kelima, mendapat rezeki dengan segera. Diriwayatkan daripada Nu‘aim bin Hammar bahawa ia berkata, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda; Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu berasa lemah untuk beribadah kepadaKu dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu, nescaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu.” (Hadis Riwayat Abu Dawud)

Keenam, mendapat pahala umrah. Daripada Abu Umamah R.A bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan solat wajib, maka pahalanya seperti seorang yang melaksanakan haji. Barangsiapa yang keluar untuk melaksanakan solat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan umrah.” (Sahih Al-Targhib: 673)

Ketujuh, mendapat keampunan dosa terdahulu. “Barangsiapa yang menjaga sembahyang dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah dan at-Tirmidzi)

Oleh itu, sudah jelas akan kelebihan-kelebihan solat sunat dhuha ini dan betapa besarnya ganjaran kepada sesiapa yang menunaikan solat sunat ini, bahkan lebih besar keistimewaannya kepada mereka yang beristiqamah mengerjakannya. Semoga solat sunat dhuha ini menjadi sebahagian daripada amalan hidup dalam mencari keredhaan Allah SWT.

Kita juga disunatkan mengamalkan doa waktu dhuha seperti di bawah ini.

doa waktu dhuha

Oleh itu, sudah jelas akan kelebihan-kelebihan solat sunat dhuha ini dan betapa besarnya ganjaran kepada sesiapa yang menunaikan solat sunat ini, bahkan lebih besar keistimewaannya kepada mereka yang beristiqamah mengerjakannya.

Semoga solat sunat dhuha ini menjadi sebahagian daripada amalan hidup dalam mencari keredhaan Allah SWT.–

Credit: HARAKAHDAILY 5/4/2017

Luar Biasa Solat & Doa Dhuha yang Dikurniakan Allah kepada Manusia

Ruang waktu dan waktu afdal solat dan doa dhuha

Sesuailah dengan namanya dhuha yang bermaksud pagi. Jadi ruang waktunya untuk solat dan doa dhuha bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fikah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing yakni kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya dapat difahami bahawa batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7 pagi hingga 1 petang.

Waktu afdal yang sebenar

Berkenaan waktu afdalnya pula iaitu ketika sinar matahari kian panas berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam. Rasulullah s.a.w. menjelaskan: “Sholat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.” Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Justeru, waktu sedemikian eloklah dilaksanakan solat tersebut, apatah lagi pada saat itu badan memerlukan ‘rehat sebentar’ setelah penat bekerja. Maka disarankan juga sekiranya masa tersebut diisi sekadar empat hingga lima minit dengan sujud menyembah Ilahi sama ada di rumah atau di tempat kerja dengan syarat tidak mengetepikan perkara-perkara atau urusan yang wajib dan utama daripada yang sunat.

Cara melaksana sholat dhuha

Banyak bahan media cetak yang boleh dirujuk bagi mengetahui cara melakukan solat sunat Dhuha ini merangkumi bacaan-bacaan dalam solat hinggalah dalam sujud dan doa setelah selesai ibadat tersebut.

Cuma secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

e commerce malaysia shopievo

Doa dhuha yang disarankan

“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”

* Coretanku Keistimewaan Solat dan Doa Dhuha

Kepada orang yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan iaitu surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. Bacaan sholat dhuha boleh dibaca apa-apa surah yang penting niat kita adalah IKHLAS untuk Allah SWT, bukan kerana berkehendakkan harta dan rezeki yang banyak tetapi salah satu cara untuk mendekatkan diri kepada Allah…

Kita rujuk kepada Hadith Qudsi yang mengatakan, Firman Allah, “ Wahai anak-anak adam (sebut-sebutkan) zikirkan akan AKU selepas sembahyang subuh barang sekejap dan selepas sembahyang asar barang sekejap, maka AKU cukupkan engkau apa yang ada diantara dua waktu tersebut maka apabila naik matahari sembahyang dhuha sebanyak lapan rakaat”

Pada rakaat pertama bacalah ayatul kursi kerana ayutul kursi terlalu banyak keistimewaannya, semasa suruh itu diturunkan beribu-ribu malaikat sebagai perantaranya. Didalamnya juga terkandung KURSI (kerajaan) ALLAH yang sangat besar meliputi 7 lapisan langit dan bumi. Ada 95 buah hadish yang menerangkan akan fadhilat ayutul kursi.

Rakaat kedua bacalah surah Al-Ikhlas sebab surah Al-Ikhlas merupakan 1/3 dari Al-Quran. Surah yang cukup besar maknanya sebab mengandungi sifat-sifat Allah yang Esa dan siapa Allah yang sebenar iaitu yang tidak beranak juga tidak diperanakkan dan tidak ada yang serupa denganNYA. Dua surah ini sudah cukup bagi yang tidak menghafal surah yang disarankan.

Berkenaan doa dhuha … boleh baca doa mana-mana yang berkaitan tetapi lebih afdal baca doa sholat dhuha yang khusus… doa dhuha itu sememangnya cukup baik dan sempurna untuk memohon keberkatan rezeki dari ilahi… Manakala bilangan rakaat pula adalah mengikut kemampuan. Bila masa terhad dengan kerja seharian boleh dilakukan dengan 2 rakaat dan bila waktu cuti lakukanlah dua-dua rakaat sehingga 4, 6 atau 8 rakaat dan boleh sehingga 12 rakaat. semua mengikut kemampuan… Amal yang sedikit dan istiqamah (berterusan) adalah lebih baik dari amal yang banyak tetapi jarang-jarang… fikir-fikirkan… semoga dengan membudayakan sholat dhuha, kita akan lebih disayangi oleh Allah SWT dan sentiasa didalam naunganNYA.. ameennn…

Credit : https://nursyirah.wordpress.com

Cara Detail Solat Sunat Dhuha

Cara Solat Sunat Dhuha. Sholat Dhuha mempunyai manafaat yang sangat besar. Mereka yang mengerjakan sholat Dhuha akan sentiasa berada dalam perlindungan Allah SWT sepanjang hari. Dosa-dosanya diampunkan, terhindar dari perbuatan-perbuatan buruk, Allah melimpahkan rezeki sepanjang hari serta pelbagai kebaikan lain.

Rasulullah SAW sangat menganjurkan umatnya untuk melakukan amalan sholat Dhuha adalah sebagaimana dalam sebuah hadis Riwayat Abu Hurairah RA:

Cara Solat Sunat Dhuha

“Telah bersabda Rasulullah SAW; Barang siapa yang memelihara jaminan (yang ada pada) sholat Dhuha, terampunlah baginya dosa-dosanya, sekalipun

seumpama buih di lautan”Sholat dhuha

Rasullullah SAW  juga bersabda;

“Wahai anak Adam! Janganlah sekali-kali kamu malas mengerjakan empat rakaat sholat Dhuha, maka akan aku cukupkan keperluanmu sehingga waktu petang.”  – HR Al-Hakim dan At-Tabrani

Sholat Dhuha iaitu solat sunat yang dilakukan pada waktu Dhuha, iaitu pada ketika matahari telah naik lebih kurang setinggi sebatang galah (kira-kira 20 minit selepas terbit matahari -waktu syuruk) sehingga matahari berada tepat di tengah-tengah langit iaitu sebelum menjelang waktu Zuhur.

Cara solat sunat Dhuha iaitu boleh dilakukan dengan 2 rakaat atau boleh diulang sehingga enam 6 kali solat atau 12 rakaat. Ada yang berpendapat paling banyak yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ialah lapan rakaat.

Lafaz Niat Sholat Dhuha;

Niat Sholat Dhuha

Aku solat sunat Dhuha dua rakaat kerana Allah Taala.”

Bacaan Solat Sunat Dhuha

Bacaan dalam solat dibolehkan membaca sebarang surah. Namun begitu lebih afdhal untuk membaca surah al-Shams pada rakaaat pertama dan pada rakaat kedua surah ad-Dhuha.

e commerce malaysia shopievo

 

Doa Sholat Dhuha;

Cara Solat Sunat Dhuhadoa sholat dhuha

“Allahumma innadh dhuha-a dhuha-uka, wal bahaa-a bahaa-uka, wal jamaala jamaaluka, wal quwwata quwwatuka, wal qudrata qudratuka, wal ishmata ishmatuka. allahuma inkaana rizqi fis samma-i fa anzilhu, wa inkaana fil ardhi fa-akhrijhu, wa inkaana mu’asaran fayassirhu, wainkaana haraaman fathahhirhu, wa inkaana ba’idan fa qaribhu, bihaqqiduhaa-ika wa bahaaika, wa jamaalika wa quwwatika wa qudratika, aatini maa ataita ibadikash shalihin.”

Maksud Doa Dhuha

“Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu, adalah waktu dhuha (milikMu), pancaran cahaya adalah pancaran cahaya (milik)Mu, (Segala) KecantikanMu itu adalah kecantikan (milik)Mu, (Apapun) Kekuatan adalah kekuatan (milik)Mu, (Apa juga) qudrat adalah qudratNya, dan (segala) perlindungan itu adalah (datang dari) pelindunganNya. Ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit maka turunkanlah ia, jika ada di bumi keluarkanlah ia, Jika ia sukar (Kau) mudahkanlah, Jika ia kotor (Kau) suci bersihkanlah, Jika ia jauh dekatkanlah, dan jika ia hampir maka permudahkanlah, dengan kebenaran dhuhaMu, pancaran cahayaMu, KecantikanMu, KekuatanMu dan QudratMu, Berikanlah aku apa yang telah Kau telah berikan (kepada) hamba-hambaMu yang soleh.”

Jom kita sama-sama jadikan sholat Dhuha dan jangan lupa doa dhuha sebagai kelaziman harian kita, semoga dipermudahkan.

Abu Hurairah pernah berkata: “Rasulullah SAW berwasiat kepadaku tiga perkara agar jangan ditinggalkan puasa tiga hari tiap bulan, dua raka’at Dhuha dan Witir sebelum tidur.”

Credit : http://www.mywaktusolat.com

Buat Video | Teknik Best Buat Video Viral Untuk Bisnes Anda

Dari Teknik Buat Video 15 seconds rule sampai pakai metadata, ini enam trik menjadikan video kita banyak penonton, dan channel kita banyak subscribers, versi Edho Zell Youtube Marketer dari indonesia.

Salah satu YouTuber populer asal Indonesia, Edho Zell, sempat berbagi tip-tip buat video untuk menjadikan video kita banyak ditonton, dan channel YouTube kita banyak subscribers-nya, saat berbicara dalam IdeaFest 2016 sesi IdeaConference, Sabtu (24/9/2016) lalu.

tengok software buat video viral disini –> SOFTWARE VIDEO VIRAL

Edho Zell, yang channel YouTube-nya telah menarik tak kurang dari 900 ribu subscribers, membaginya dalam enam trik utama buat video viral. Jom lihat Perkongsian beliau:

6 Teknik Buat Video dari Edho Zell

1. 15 seconds video rule

Menurut Edho Zell, pada saat membuat video, dalam lima saat pertama haruslah menarik penonton dengan video yang bagus. Bukan diisi dengan logo, brand, atau iklan.

Karena anak zaman sekarang sudah ‘born online’, yang tidak akan menghabiskan waktu yang lama untuk menonton video yang tidak menarik.

Jadi, 15 detik pertama harus menjelaskan keseluruhan isi video. Jika dalam 15 detik pertama video tersebut tidak memukaunya, maka penonton cenderung akan beralih ke video lainnya.

2. Optimize video duration 3-5 minutes

Ciri-ciri utama buat video viral biasanya adalah berdurasi 3-5 menit saja. Karena durasi sebuah video, sama artinya dengan penonton harus memberikan waktunya selama panjangnya durasi tersebut.

Apalagi jika kamu mau menjangkau audiens yang baru, alias yang belum mengenal kamu, mereka tidak akan menghabiskan waktunya untuk channel yang belum mereka kenal.

Oleh karena itu, optimalkan konten videomu selama maksimal 5 menit, dengan konten yang positif dan berkualitas.

3. Be honest bila buat video

Akhir-akhir ini, tidak sedikit kreator konten digital yang memberikan informasi palsu mengenai dirinya, lokasi keberadaan mereka, kamera yang digunakan, dan masih banyak lainnya.

Percayalah, entah bagaimana caranya, kebohongan tersebut lama-kelamaan akan terungkap. Apalagi anak-anak muda zaman kini sudah semakin pintar, terutama terkait teknologi. Sedikit kesalahan saja, mereka dengan cepat menyadarinya.anak – anak boleh buat video sendiri tanpa belajar

Dan jika kamu berbohong dan ketahuan, pastinya audiens tidak akan menonton videonya lagi.

4. Pakai metadata

Ini dia salah satu rahasia utama Edho Zell, yaitu buat video menggunakan metadata dengan optimal, untuk mendapatkan penonton yang banyak. Hal ini sangat menentukan ‘ramai’-nya channel-mu.

Karena YouTube merupakan bagian dari Google, yang fungsi utamanya adalah mesin pencari. Jadi, optimalkan metadata, seperti pada title video dan description videomu, dengan keyword video yang umum didengar dan dicari orang.

5. ‘Manusiakan’ media sosial

Gunakan media sosial sebagai penghubung antara kamu dengan audiensmu. Sebab video saja tidak cukup untuk membangun hubungan yang baik.

Melalui media sosial, kamu bisa dengan cepat membalas komentar penontonmu. Dengan ini, mereka akan merasa kedekatan yang nyata denganmu, sehingga pastinya mereka akan terus-menerus menonton videomu, bahkan menceritakannya ke teman-temannya.

Selain itu, gunakan media sosial juga untuk mempublikasikan videomu, agar penonton tetap ter-update dengan video-videomu dan menontonnya.

6. Stop mindset lama

Jangan menitikberatkan storyboard dan hard selling. Generasi sekarang lebih menyukai hal yang terjadi apa adanya.

Dan jika kamu ingin mengiklankan sebuah produk, mulailah buat video dengan memberikan nilai-nilai yang didapat jika menggunakannya, baru menyebutkan nama dari produk atau jasa tersebut.

buat video viral

Kredit : www.hitsss.com

Cara Makan Habbatus Sauda

Cara makan habbatus sauda yang tepat dan selamat

Sebenarnya ramai yang tak tau bagaimana cara makan habbatus sauda dengan tepat dan berkesan.
Orang Melayu jarang menggunakan herba habbatussauda atau Jintan hitam ini.Dalam bahasa inggeris disebut black cumin seed. Ia lebih digunakan oleh masyarakat India terutama dalam masakan kari. Herba hitam ini sama penting dengan rempah penyedap masakan lain seperti jintan putih,jintan manis. ketumbar, bunga cengkih, kulit kayu manis dan sebagainya.

Lihat Cara Makan Habbatus Sauda Disini

Herba hitam ini tentulah berwarna hitam, Saiznya kira-kira sebesar biji sawi dan rasanya pahit-pahit pedas. Harganya murah namun khasiat herba iniamat tinggi.

Baca Fakta Mengenai Habbatussauda bagaimana keasliannya

Nama popularnya ialah Habbatus Sauda. Ada juga yang menyebut Habbatul sauda atau Sauda Seed.

cara membuat website

Banyaknya khasiat Jintan Hitam ini hingggakan Baginda Nabi Muhammad SAW mahu umatnya mengamal makan Jintan Hitam ini. Imam Muslim meriwayatkan hadis Nab dari Abu Hurairah r.a yang bermaksud, “Tetaplah dengan Habbatus Sauda (Jintan Hitam) kerana sesungguhnya ia mengandungi ubat bagi banyak (segala) penyakit kecuali tua dan mati.”

Habbatus Sauda adalah sejenis tumbuhan dalam bentuk rumput kecil, mempunyai batang yang tingginya lebih kurang setengah hasta, mengeluarkan bunga yang berwarna biru yang terdapat di dalamnya biji Habbatussauda. Tumbuhan ini terdapat di negara Arab dan dikenali dengan pelbagai nama seperti Habbatussauda(Mesir , Syam), dalam Bahasa Inggeris dipanggil Nigella Sativa atau Black Cumin. Produk mempunyai khasiat yang amat tinggi.

Mengandungi lebih drp 67 kandungan bahan aktif di dalamnya. Bahan-bahan ini dapat membantu menyembuhkan beberapa penyakit yang sering dihadapi oleh manusia. Hsauda ini ialah satu supplement/ubat yg membetulkan perjalanan sistem tubuh seseorang individu itu. Ianya akan membersihkan darah dan menjadikan individu itu lebih bertenaga dan sihat .

 

Tujuh ciri-ciri nilai pemakanan utama habbatus sauda:

 

1. Zat dalam Habbatussauda

Kaya dengan Monosaccharide Glukosa, xylosa dsb. polysaccharide fatty acid yang tidak tepu. EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan. Amino acid yang membentuk protein. Karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dsb.

2. Sistem imunisasi dalam habbatussauda

Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.

3. Anti-histamine dalam kandungan habbatussauda

Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.

4. Anti-tumor asli dalam herba habbatussauda

Kajian in vitro mendapati habbatus sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.

5. Fungsi Anti-bakteria dalam habbatussauda

Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.

6. Anti-radang (anti-inflammation)

Habbatus sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).

7. Habbatussauda Menggalakkan pengeluaran susu

Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

 

 

Berikut adalah kaedah dan cara makan habatus sauda atau Jintan Hitam untuk menjaga kesihatan;

 

Guna Habbatussauda untuk Kesihatan

Makan 7 biji Jintan Hitam sebelum tidur dan 7 biji selepas bangun tidur. Kebaikan: menjaga kesihatan menyeluruh, memberi tenaga pada tubuh, mengurangkan kolesterol, membanyakkan susu ibu.

Rawatan Masalah Pencernaan

Goreng 1 sudu kecil Jintan Hitam dan kisar menjadi serbuk. Campur dalam air suam dan tambah 1 sudu besar madu. Kebaikan: masalah kencing tidak lawas, melancarkan keluar haid bagi wanita.

Masalah Tenaga Batin

Rebus susu segar atas air mendidih. Campur 1 sudu teh Jintan Hitam. Campur 1 sudu besar madu. Kemudian minum suam sebelum melakukan hubungan suami isterii. Kebaikan: kesihatan tenaga batin.

Rawatan Sakit Gigi

Campur serbuk Jintan Hitam dengan air suam dan berkumur. Kebaikkan: mengurangkan sakit gigi.

cara Bunuh Cacing Dalam perut

Campur 1 sudu besar cuka dan 1 sudu kecil Jintan Hitam. Kebaikkan: membunuh cacing dalam perut.

Masalah demam selsema

Campur 1 sudu kecil Jintan Hitam, 1 sudu kecil perahan limau dan 1 sudu besar madu. Makan 2-3 kali sehari. Kebaikkan: menghilangkan demam selsema dan sakit tekak.

Ada kebaikan lain kaedah lain mengamalkan Jintan Hitam selain 6 perkara di atas. Anda boleh carinya dalam Internet atau baca buku berkaitan perubatan Islam cara makan habbatus sauda yang lain. Amat panjang kalau mahu dicatatkan semuanya.

Bagaimanapun, kini ramai yang mengamalkan atau mengambil habbatus sauda dalam bentuk biji ,serbuk dan juga minyak.

SAYA NK PIL HABBATUSSAUDA

cara membuat website

Habbatussauda

Apa manfaat Habbatussauda untuk kesehatan? ketahui juga efek sampingnya. Simaklah informasi berikut beserta cara membuat ramuannya. Tanaman ini juga dikenal dengan nama Jintan Hitam, jenis tanaman ini memiliki khasiat yang sangat ampuh untuk mengatasi berbagai masalah kesehatan dan kecantikan.

khasiat habbatussauda

Habbatussauda merupakan salah satu jenis tanaman yang sering kita temukan di indonesia, tanaman ini sering digunakan untuk dijadikan sebagai bumbu masakan. Tanaman herbal ini telah dimanfaatkan untuk pengobatan sejak 2000 sampai 3000 SM, sejak itulah tanaman jantan hitam ini mulai dikembangkan untuk dijadikan sebagai obat herbal yang mujarab.

Habbatussauda tidak hanya dikenal di negara indonesia, tetapi diberbagai negara pun tanaman ini sangat dipercaya akan keampuhannya dalam mengobati berbagai jenis penyakit. Di setiap negara, tanaman ini memiliki sebutan nama yang berbeda-beda seperti di arab saudi tanaman ini disebut dengan nama habbatul barakah, di negara inggris tanaman ini disebut dengan nama black seed, black caraway, natura seed, love-in-the-mist, nutmeg flower, black cumin. Dinegara malaysia dikenal dengan nama jintan hitam, dinegara turki dikenal dengan nama corek out, dinegara india dikenal dengan nama kalonji.

Karakteristik Habbatussauda

Jenis tanaman Habbatussauda memiliki ciri-ciri seperti berikut, diantaranya yaitu :

  • Tanaman Habbatussauda merupakan jenis tanaman herbal yang berdiri tegak
  • Tanaman ini memiliki ketinggian mencapai 70 cm
  • Tanaman ini memiliki bentuk batang yang bercabang-cabang
  • Daun tanaman Habbatussauda memiliki ciri-ciri seperti daunnya yang berseling, berbulu halus dan memiliki tangkai yang kuat.
  • Memiliki warna daun yang hijau dan dapat berubah warna menjadi cokelat kemerah-merahan.
  • Tanaman Habbatussauda dapat tumbuh bunga disekitar ujung batang atau disekitar cabangnya, serta memiliki tangkai bunga yang panjang dan dipenuhi dengan bulu-bulu halus.
  • Bunga yang tumbuh pada tanaman jintan, memiliki warna putih kekuning-kuningan.
  • Buah yang dihasilkan menyerupai bentuk kapsul dengan warna buah hijau keabu-abuan
  • Dari setiap buah jintan, terdapat biji buahnya sekitar 3-4 biji yang berwarna hitam
  • Bentuk biji buah Habbatussauda berbentuk segitiga dan memiliki aroma yang sangat khas serta memiliki kandungan minyak di dalamnya.

Kandungan Senyawa

Kandungan senyawa yang terdapat pada Habbatussauda cukup banyak, tanaman ini memiliki senyawa aktif yang sangat bermanfaat untuk kesehatan tubuh. Berikut ini merupakan beberapa kandungan senyawa yang terkandung di dalam biji buah Habbatussauda, diantaranya yaitu :

  • Minyak asiri
  • Saponin
  • Thimoquinone
  • Minyak padat
  • Nigellone
  • Minyak lemak, dan
  • Alkaloid

Manfaat Habbatussauda Untuk Kesehatan Tubuh

Habbatussauda memiliki manfaat yang sangat banyak sekali untuk kesehatan tubuh, diantaranya yaitu :

  1. Dapat bersifat antibakteri
  2. Dapat mengatasi penyakit diabetes atau kencing manis
  3. Dapat membantu dalam menstabilkan kadar gula darah di dalam tubuh
  4. Dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh
  5. Dapat mencegah dan membunuh perkembangan sel kanker di dalam tubuh, ini dikarenakan di dalam Habbatussauda terdapat kandungan thymoquinone dan juga thymohydroquinone yang merupakan salah satu kandungan senyawa antikanker.
  6. Dapat membantu melancarkan buang angin, ini dikarenakan kandungan senyawa di dalam Habbatussauda dapat bersifat karminatif.
  7. Dapat mengatasi sakit perut
  8. Dapat menghangatkan badan, sehingga dapat mencegah masuk angin.
  9. Mengatasi pencernaan

Itulah manfaat Habbatussauda yang cukup banyak dan berguna bagi kesehatan tubuh kita.

Cara Membuat Ramuan Habbatussauda

Habbatussauda merupakan salah satu jenis tanaman yang hampir semua bagian tanamannya dapat dimanfaatkan untuk dijadikan sebagai obat herbal yang sangat berkhasiat, tanaman ini dapat diolah secara tunggal atau dikombinasikan dengan jenis obat-obatan herbal lainnya.

Pengolahan jintan untuk mengatasi gangguan pencernaan

Cara yang paling umum dilakukan banyak orang yaitu dengan mengolahnya untuk dijadikan sebagai minuman, proses pembuatannya pun terbilang sangat mudah dan sederhana. Cukup dengan menyiapkan dan meletakan jintan sebanyak 3 gram pada sebuah cangkir, lalu seduh dengan menggunakan air panas dan diamkan selama beberapa menit hingga warna airnya berubah. Setelah cukup hangat, saring dan minuman jintan pun siap untuk diminum dan anda dapat merasakan khasiatnya. Minum secara rutin dan teratur 2-3 kali sehari, biasanya setelah 2-3 kali minum minuman ini kesehatan pencernaan pun akan berangsur membaik.

Cara pengolahan Habbatussauda, diantaranya yaitu :

Cara pertama

Bahan-bahan :

  • 1 sendok teh, Habbatussauda bubuk
  • 2 siung, bawang putih (iris kasar)
  • 1 gelas, air panas

Cara membuat ramuannya :

  • Langkah pertama yang harus dilakukan yaitu dengan memasukan semua bahan yang telah disiapkan kedalam wadah yang berisi air panas.
  • Setelah itu, aduk semua bahan sampai bercampur merata.
  • Kemudian, air rendaman tadi disaring dan diamkan hingga air hangat-hangat suam.
  • Minum air Habbatussauda tersebut secara teratur setiap pagi sebelum sarapan.

Cara kedua

Bahan-bahan :

  • 1 kg, minyak Habbatussauda
  • 1 kg, madu murni
  • ½ gelas, jus lemon

Cara membuat ramuan:

  • Campurkan minyak Habbatussauda dengan madu murni di dalam wadah, lalu aduk hingga tercampur merata.
  • Setelah itu, panaskan diatas api kecil selama 15 menit
  • Lalu minum sebanyak 1 sendok makan setiap pagi dan sore hari, lakukan pengobatan ini secara teratur hingga 3 minggu berturut-turut sampai kondisi kesehatan anda kembali pulih.

Baca juga:

  • Manfaat masker madu untuk wajah kita
  • Manfaat pegagan luar biasa bagi kesehatan
  • Manfaat asam jawa bagi kecantikan

Efek Samping Habbatussauda

Tidak disarankan diminum bagi ibu hamil muda, karena kandungan senyawa yang terdapat didalamnya dapat mengganggu kesehatan janin yang ada dalam kandungan.

Tanaman jintan hitam merupakan salah satu jenis tanaman herbal yang sangat berkhasiat untuk kesehatan seperti mengobati berbagai jenis penyakit dan mengatasi masalah kecantikan. Bahkan khasiat dari tanaman ini telah terkenal sejak pada jaman Nabi Muhammad Saw. Pada jaman itu rasululloh sudah menggunakan tanaman jintan hitam sebagai media pengobatan untuk mengobati berbagai jenis penyakit yang sangat ampuh.

Walaupun tanaman obat ini memiliki segudang manfaat yang baik untuk kesehatan, bukan berarti tanaman ini dapat dimanfaatkan sesuka hati. Namun perlu anda ketahui, jika tanaman jintan hitam memiliki efek samping yang dapat menimbulkan efek panas yang tidak dianjurkan untuk dikonsumsi bagi ibu hamil. Hal ini dikarenakan, efek panas yang dihasilkan dari jintan hitam ini dapat menyebabkan keguguran pada ibu hamil muda. Maka dari itu, bagi para ibu hamil sangat tidak dianjurkan untuk mengkonsumsi berbagai jenis produk yang menggunakan bahan dasar dari tanaman jintan hitam.

Baca juga makanan sehat untuk ibu hamil yang dapat berguna bagi anda para wanita yang sedang hamil, karena menjaga kandungan itu penting untuk dilakukan. Atau setidaknya dapat menambah pengetahuan kita.

Menurut dari hasil penelitian yang dilakukan oleh Anwar Gilani beserta dengan teman-temannya yang lain dari Departement Biological and Biomedical Sciences, The Aga Khan University Meedical College, Karachi, Pakistan, yang diterbitkan oleh Pakistan Journal Biological Sciences pada tahun 2004 menyimpulkan bahwa jika seseorang yang sedang hamil muda, jika mengkonsumsi jintan hitam dengan dosis yang berlebih dapat menyebabkan trjadinya keguguran pada kandungannya. Setelah itu penelitian ini diperkuat oleh peneliti dari india yang mencoba membuktikannya terhadap seekor tikus yang sedang hamil, tikus tersebut diberikan suntikan ekstrak jintan hitam. Hasil yang ditemukan yaitu kandungan etanol yang terdapat pada jintan hitam mampu menyebabkan terjadinya induksi pada tikus dengan masa kehamilan 14 sampai 16 post coitum.

Dari hasil penelitian yang dilakukan kedua peneliti tersebut telah membuktikan bahwa, tanaman jintan hitam memang tidak baik untuk dikonsumsi oleh ibu hamil dan terutama jika usia kehamilannya itu masih sangat muda karena dapat mengakibatkan terjadinya keguguran. Selain itu, mengkonsumsi tanaman jintan hitam secara berlebihan pun dapat mengganggu kesehatan tubuh lainnya, baik pada pria ataupun wanita. Sebaiknya tanaman obat ini dikonsumsi dalam jumlah yang sewajarnya saja. Untuk mencegah terjadinya hal yang tidak diinginkan, sebaiknya anda konsultasikan terlebih dahulu dengan dokter sebelum memgkonsumsi tanaman ini.

Lihat Cara Makan Habbatus Saudadengan betul

Credit : https://manfaat.co/

Bisnes tanpa Modal 2018 – Lubang Bisnes untuk bermula tanpa modal

Bisnes tanpa modal..betul ke boleh bermula sebarang bisnes tanpa sebarang modal?

Zaman 2018 merupakan zaman yang sangat mencabar dan sudah semestinya bukan mudah untuk melakukan jualan walaupun dilengkapi dengan pelbagai teknologi untuk memasarkan sebarang produk secara cepat dan pantas.Ramai tercari-cari teknik bisnes tanpa modal 2018 ni

Sebelum itu nda wajib tahu bagaimana journey dan fakta statistik bakal customer anda dan bagaimana membolehkan mereka membuat keputusan untuk membuat pembelian..

Lihat Statistik dibawah peningkatan permintaan produk dalam talian.berdasarkan laman e commerce malaysia MarketPlace yang sedang berkembang pesat di Malaysia iaitu Shopee

Bisnes Tanpa Modal Online Shopping Shopee Marketplace

Antara faktor yang mempengaruhi jual beli online di Marketplace Shopee
ada 3 faktor utama iaitu 97% lebih merujuk kepada Discounts & Flash Sales, Free Shipping dan tawaran harga yang paling rendah.

46% dari Rakyat malaysia akan melihat 3 ke 6 kali sehari sebelum terjadinya transaksi pembelian.
25% selebihnya akan lihat offer di Shopee lebih dari 6 kali sebelum membeli sesuatu produk di marketplace Shopee

Bisnes Tanpa Modal Online Shopping Shopee Marketplace Cara menjual Di Shopee

Bila waktu paling rancak jual beli dalam marketPlace Shopee berlaku?

Berdasarkan data kita boleh lihat rakyat malaysia akan membeli secara online pada waktu makan tengahari dari jam 12 tengahari ke 2 petang dan lepas waktu makan malam iaitu jam 9 malam hingga 12 malam.

berdasarkan demografi Apa yang mereka beli dari marketplace adalah seperti berikut

60% dari Jumlah Pembeli adalah purata berumur 18-32 tahun cenderung untuk membeli gadget.
dan juga bila dipecahkan 18-24 tahun sgt meminati untuk membeli secara onlina item berkaitan fashion dan barangan kecantikan.
dalam pada itu 25-35 tahun lebih prefer kepada produk home & living seperti mainan,barang kanak-kanak dan bayi

Bisnes Tanpa Modal Online Shopping Shopee Marketplace Produk paling laku di shopee

Credit : Go-Ecommerce.my

Untuk pengetahuan anda sebenarnya anda perlu buat kira-kira kos harian anda seperti makan,minum,bil elektrik,bil internet termasuk domain & hosting sekirnya anda ingin bermula perniagaan menggunakan website. Tapi sekiranya anda baru dalam bidang perniagaan apa yang anda ingin lakukan? bagaimana untuk anda dapatkan idea sebarang perniagaan yang anda boleh jalankan hanya dari rumah?

Baca Selanjutnya artikel Idea perniagaan dari rumah.

Bisnes Tanpa Modal apa yang anda boleh lakukan sekarang?

Senarai Online Shopping Malaysia untuk Anda Menjalankan Bisnes Tanpa Modal

Berikut merupakan senarai marketplace online shopping di malaysia

  1. Lazada Malaysia

    online shopping malaysia lazada

  2. 11street Malaysia

    online shopping malaysia 11street

  3. Lelong.my

    online shopping malaysia lelong

  4. Shopee Malaysia

    online shopping malaysia shopee

  5. Zalora Malaysia

    online shopping malaysia zalora

  6. Gemfive.com

    online shopping malaysia Gemfive

  7. Groupon

    online shopping malaysia Groupon

  8. Hermo

    online shopping malaysia hermo

  9. eBay Malaysia

    online shopping malaysia ebay

  10. Fave

    online shopping malaysia fave

  11. EZBuy Malaysia

    online shopping malaysia ezbuy

  12. Qoo10 Malaysia

    online shopping malaysia Qoo10

Baca Statistic Traffik Visitor setiap marketplace diatas Lihat Detail Online Shopping Malaysia Statistics

 

 

1 2 3